Sri Lanka

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Ceylon)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Democratische Socialistische
Republiek Sri Lanka
Sri Lankā Prajathanthrika
Samajavadi Janarajaya

Democratic Socialist Republic
of Sri Lanka

Flag of Sri Lanka.svg Emblem of Sri Lanka.svg Sri Lanka locator map.png

Hoofdstad Sri Jayewardenapura Kotte
Aantal inwoners 22.409.381 (2017)
Oppervlakte 65.610 km²
Regeringsvorm Republiek
President Maithripala Sirisena
Premier Ranil Wickremesinghe
Godsdienst Boeddhisme (69%)
Hindoeïsme (7-15%)
Taal Singalees (Siṁhala)
Tamil (Tamiḻ)
Engels (English)
Munteenheid Srilankaanse roepie
Volkslied Sri Lanka Matha
Nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag (4 februari)
Landcode LKA


Sri Lanka (of Ceylon) is een land in Zuid-Azië, een eiland in de Indische oceaan. Het eiland vormt de grens tussen de Golf van Mannar en de Baai van Bengalen. Ze ligt voor het zuidpunt van India. De hoofdstad is Sri Jayewardenapura Kotte. Kandy is de culturele hoofdstad. In deze stad staat de tempel van tand. Een boeddhistische tempel met een gouden dak. In deze tempel wordt de tand van Boeddha bewaard.

Sri Lanka is voor het algemeen redelijk vervuild, vooral aan de kust is er veel afval te vinden.

Geschiedenis

Sri Lanka was vroeger een Nederlandse kolonie - die ze kort daarvoor hadden veroverd op de Portugezen tot ze in 1796 overgenomen werden door Engeland, het land heette toen Ceylon, thee was toen de belangrijkste handelswaar. In 1948 werd "Ceylon" onafhankelijk, wat gevierd wordt op 4 februari (Onafhankelijkheidsdag), sindsdien heet het eiland Sri Lanka.

In 2004 gebeurde er een wereldramp voor de kust van Sri Lanka. Door een zeebeving gevolgd door een tsunami was heel Sri Lanka half verwoest en heel veel mensen zijn om het leven gekomen.

Geologie

Sri Lanka is een bergachtige eiland, het hoogste punt is de Pidurutalagala met 2.524 meter.

Veiligheid

Algemeen is Sri Lanka zeer veilig maar in het noorden en oosten van het land vinden nog altijd controles plaats door politieagenten en het leger. Ook liggen vooral in het noord en oosten (aan de kant van de weg) veel landmijnen daarom wordt door de Nederlandse overheid gewaarschuwd voor deze. Ook zijn er risico's op berovingen en aanrandingen, vooral bij alleenreizende vrouwen is dit hoog. Voor de rest moet je opletten in het verkeer want het verkeer is meestal slecht in Sri Lanka.

Op drukke plaatsen en in het openbaar vervoer moet je ook opletten voor zakkenrollers.

Foto's


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sri_Lanka&oldid=594093"