Dit artikel is bekroond met een WikiKids Award!

Bahama's

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Bahamas)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gemenebest van de Bahama's
Commonwealth of The Bahamas

Flag of the Bahamas.svg Coat of arms of the Bahamas.svg Bahama's locator map.png

Hoofdstad Nassau
Aantal inwoners 393.450 (in 2021)
Oppervlakte 13.878 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Koningin Charles III (sinds 2022)
Gouverneur-generaal Cornelius A. Smith (sinds 2019)
Minister-president Philip Davis (sinds 2021)
Godsdienst Christendom (95,8%)
Geen religie (3,1%)
Overig (1,1%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Bahamaanse dollar
Volkslied March on, Bahamaland
Landcode BHS

De Bahama's (Engels: Bahamas) officieel de Gemenebest van de Bahama's (Engels: Commonwealth of the Bahamas) is een land dat Engels spreekt in het Caraïbische gebied. Het is ook een archipel met wel 700 eilanden en 2000 cays (keys) in de Atlantische Oceaan. Een cay is een klein, laag, zanderig eiland gevormd op het oppervlak van koraalriffen. In het westen van het land ligt de Amerikaanse staat Florida. In het zuiden van het land ligt Cuba en de andere landen in het Caribisch gebied. In het oosten liggen de Turks- en Caicoseilanden.


Geschiedenis

Tijd van de indianen en Columbus

In het begin woonde hier op deze eilanden de Paleo-Indianen. Ongeveer de 7e eeuw n. Chr. zouden de Taino-Indianen(die woonden op Cuba en het eiland Hispaniola) naar deze eilanden trekken. Deze twee volken vormden samen het Lucayan-volk. Toen Christoffel Columbus hier heen kwam woonden er hier al ongeveer 40.000 Lucayanen op de eilanden. Columbus kwam als eerste op het eiland San Salvador (wat nu het eiland Watling heet) aan en begon te handelen met de Lucayanen. Het eiland ligt in het zuiden van de Bahama's. Toen langzamerhand de handel beter werd, begon er een zogenaamde slavenhandel. De Lucayanen werden gebracht naar Hispaniola om daar als slaaf te werken in 20 jaar. Daarom waren de Lucayanen bijna uitgestorven. Er werden ziektes uit Europa meegenomen en er waren veel veldslagen tussen de Spanjaarden en de Lucayanen.

Britse kolonisering

In 1650 kwamen de Engelsen uit het land Bermuda naar deze archipel en veroverde de Bahama's. Aan het einde van het jaar 1700 kwamen er wel 8000 mensen uit de Amerikaanse staten New York, Florida, North Carolina en South Carolina. Vanaf het jaar 1718 werd het een officiële kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer in deze tijd werden de Bahama's een toevluchtsoord van piraten. De bekendste piraat die hier schuilde was de beruchte Zwartbaard. In 1807 zou de slavenhandel op de eilanden eindelijk ophouden. De slavenhandel op de Bahama's werd afgeschaft door de Engelsen.

Moderne tijd

Moderne politieke ontwikkeling begon na de Tweede Wereldoorlog. De eerste politieke partijen werden opgericht in de jaren '50 van de vorige eeuw. De Bahamaanse economie bloeide ook sinds deze jaren. Echter blijven er belangrijke uitdagingen op gebieden als onderwijs, gezondheidszorg, mensenhandel en illegale immigratie uit Haïti. Eindelijk op 10 juli 1973 werd het land onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, maar het is nog steeds een van de landen van het Britse Gemenebest. De oorsprong van de naam "Bahama's" is onduidelijk. Het is mogelijk dat de naam is afgeleid van het Spaanse woord Baja Mar (= ondiepe zee). Maar het kan ook van het Lucayaanse woord Bahamas (= groot stuk land in het midden) afgeleid zijn.

Geografie en klimaat

Geografie

Satelliet van de Bahama's

Bekende eilanden van dit land zijn: Abaco, Andros, Eleuthera, Cat, Watling, Acklins, Crooked, Exuma, Mayaguana, New Providence, Bimini en Inagua. Het grootste eiland van het land is Andros en het belangrijkste eiland is New Providence, want daar ligt de hoofdstad Nassau. Het eiland Bimini ligt het dichtst bij de VS. Bimini is ook wel bekend als de poort naar de Bahama's. Alle eilanden zijn laag en vlak, met ribbels die meestal niet meer dan 15 tot 20 m zijn. Het hoogste punt van het land is Mount Alvernia. Dit punt is 63 meter hoog en het ligt op het eiland Cat.

Klimaat

Het klimaat van dit land is subtropisch tot tropisch en hier kun je heerlijk van de zon genieten. Maar er kunnen ook grote stormen zijn. Het klimaat in deze eilanden is tropisch in de winter, maar niet te warm, want het ligt in de Golfstroom. In de zomer en de herfst is het ook tropisch, maar dan zijn er erg veel stormen en orkanen. In het 1992 verwoestte de orkaan Andrew het noorden van het land. Juist in 1999 werden bijna de hele Bahama's verwoest door de orkaan Floyd. In 2004 volgde er weer de ergste orkaan ooit in de Bahama's, de orkaan Frances. Weer in 2004 kwam er de orkaan Jeanne in het noorden van de Bahama's. In 2005 was er weer de orkaan Wilma in het noorden van het land. Hoewel er nooit een bevriezing gemeld is in de Bahama's, kan de temperatuur zo laag tot wel 2-3 °C vallen tijdens Arctische uitbraken die invloed hebben op de omgeving van Florida.

Economie

De Bahama's is een stabiel land en een van de top-centra van financiën en bankdiensten. Ook is het een erg bekende toeristische trekpleister. Er zijn ook prachtige stranden. Er worden steeds meer strand resorts en hotels gebouwd. Meer dan 60 % van het BBP (Bruto Binnenlands Product) van de Bahama's is toerisme. Industrie en landbouw veroveren 10 % van het BBP. Werkloosheid is gedaald tot 7,6% in 2006 van de 10,2% in 2005, voornamelijk als gevolg van bouwprojecten en de ontwikkeling van toeristische gebieden rond het eiland. De werkloosheid daalde van 10,9% tot 6,6% in New Providence, en van 11% tot 8,4% in Grand Bahama. Daarnaast heeft het gemiddelde inkomen per huishouden gestegen tot 43.420 dollar van de 38.894 dollar in 2005.

Politieke gezichtspunten

Minister-president Hubert Ingraham

De Bahama's is een soevereine onafhankelijke natie en is een constitutionele monarchie gebaseerd op het Westminster-systeem. De politiek van de Bahama's vindt plaats in een kader van een parlementaire representatieve democratische monarchie. Het is een parlementaire democratie waarvan de politieke en juridische tradities worden gevolgd van het Verenigd Koninkrijk. Zoals in het kopje Geschiedenis staat, horen de Bahama's bij de Britse Gemenebest. Dat betekent dat de koning of/en koningin van het Verenigd Koninkrijk ook de koning/koningin van de Bahama's is. Maar de vertegenwoordigers van de Britse koning/koningin in de Bahama's zijn de Gouverneur van het land en de Minister-president. De wetgevende macht berust in een tweekamerstelsel parlement. Dit parlement bestaat uit 41 leden. Ook is er een Senaat van 16 leden. De Bahama's heeft een grotendeels tweepartijensysteem. De twee gedomineerde partijen zijn de Progressief Liberale Partij van de Bahama's en de Gratis Nationale Beweging van de Bahama's. Hoewel de Bahama's niet echt helemaal liggen in het Caraïbisch gebied, is het toch een lid van de Caraïbische Gemeenschap. De Bahama's is ook een lid van het Oost-Caribische-rechtbanksysteem. Het huidige staatshoofd van de Bahama's is Charles III Hij is ceremonieel Bahamaanse vertegenwoordigd door een gouverneur die handelt op advies van de minister-president en het kabinet. De leider van de meerderheidspartij in het parlement dient als minister-president en hoofd van de regering. De gouverneur benoemt de opperrechter van het Hooggerechtshof op het advies van de minister-president en leider van de oppositie. Andere rechters worden benoemd op advies van een gerechtelijke commissie. De huidige gouverneur is Arthur Dion Hanna. De minister-president van nu is Hubert Ingraham.

Bevolking & Bestuurlijke indeling

De bevolkingspiramide van de Bahama's
De vlag van de Bahama's‎


Bijna 85% van de bevolking van de Bahama's komt oorspronkelijk uit Afrika. Twaalf procent van de Bahamaanse bevolking is van afkomst etnisch Europees. De overgebleven 3 procent is overig. De etnische Europeanen wonen vooral op de eilanden Abaco, Spanish Wells, Harbour Island, Long Island en in het district Montagu Bay wat op het eiland New Providence ligt. Buiten het Engels spreekt men op de eilanden ook Bahamaans-Creools, Spaans en Portugees. Bahamaans-Creools is een dialect van Engels. De bevolkingsgroei is per procent 0,536% volgens de schatting van 2009. Wel 84% van de totale bevolking woont in de steden volgens de schatting van 2008. De gehele gemiddelde levensverwachting van het land is 65,78 jaar. Bij mannen is de gemiddelde levensverwachting 62,63 jaar. Bij vrouwen is het 68,98 jaar. De gemiddelde leeftijd van de gehele bevolking is 28,7 jaar. Bij mannen is het 27,9 jaar en bij vrouwen 29,5 jaar.

Districten

De Bahama's hebben 31 districten, dit zijn ze:

Kaart van de districten van de Bahama's


Grote steden

De grootste steden van het land zijn Nassau en Freeport. Nassau is ook de hoofdstad van het land.

Nassau

Nassau is de grootste stad van het land. Ook is het de grootste commerciële centrum van de Bahama's. De bevolking van deze stad is 80% van de gehele bevolking van de Bahama's. Het heeft de grootste luchthaven van het hele land: Lynden Pindling Airport. De stad ligt op het eiland New Providence. Nassau wordt beschouwd als een historisch bolwerk van piraten. De stad heeft een aantrekkelijke haven, een kleurrijke mix van de oude wereld en koloniale architectuur en een drukke en moderne haven.

Freeport

Freeport is een stad en vrijhandelszone op het eiland Grand Bahama. De haven van Freeport heet: Freeport Haven. Freeport Haven is toegankelijk tot zelfs de grootste schepen van de wereld, en heeft een cruise-terminal, een overlading- en container haven en nog meer. Grand Bahama Airport is de luchthaven van Freeport. Elk jaar zijn er gemiddeld 50.000 vluchten in deze luchthaven. De stad heeft meer dan een miljoen bezoekers en toeristen per jaar.

Volkslied

Voor het artikel over het volkslied van de Bahama's, zie March on, Bahamaland
Het wapen van de Bahama's

Dit is het volkslied van de Bahama's. Het is geschreven door Timothy Gibson en het werd het volkslied van de Bahama's in 1973.

Lift up your head to the rising sun, Bahamaland;

March on to glory, your bright banners waving high.

See how the world marks the manner of your bearing!

Pledge to excel through love and unity.

Pressing onward, march together

to a common loftier goal;

Steady sunward, tho' the weather

hide the wide and treachrous shoal.

Lift up your head to the rising sun, Bahamaland,

'Til the road you've trod lead unto your God,

March on, Bahamaland.

Cultuur, muziek, bijgeloof, kunst en sport

De cultuur van het land is gemixt met de cultuur van Afrika en Europa. De cultuur is ook beïnvloed door de andere landen in het Caraïbisch gebied.

Muziek en Bijgeloof

De bekendste muziek hier is junkanoo. Het is een soort van straat-carnaval met mooie muziek. Het wordt gevierd op Tweede Kerstdag (26 december) en op Nieuwjaarsdag (1 januari). De optochten worden gekenmerkt door spectaculaire kostuums gemaakt van crêpepapier. Ook zijn er fanfares en mensen die met belletjes schudden. Rake and scrape, reggae, soca en calypso zijn ook bekende muziek. De vier laatste opgenoemde muziek zijn een soort van muziek met tegelijk toneel. De bekendste rake and scrape en calypso popgroep op de eilanden is Baha Men. De Baha Men zijn ook erg populair in Japan, de VS en nog veel meer andere landen. Ook rap- en hiphopmuziek is populair op de Bahama's. Mensen op de Bahama's zijn vaak bijgelovig. Er zijn ook vele sprookjes, verhalen en folklore in het land.

Kunst

In de Bahama's doen ze ook veel mandenmakerij. Er worden hoeden, manden, tassen, souvenirs en nog veel meer dingen gemaakt van de palmbladeren, maar ook wel eens van stro. Deze vaardigheid is handig voor de Bahamaanse levensstijl. De manden worden vooral gebruikt voor het vervoer van groenten en vissen. Prachtige landschappen en levendige huizen en volkeren van de archipel Bahamaanse hebben veel kunstenaars geïnspireerd, zowel inheemse en vreemde valuta. Dit noem je Canvas Kunst. Hand houtsnijwerk uit koraal-kunst-en natuursteen is ook erg bekend. De koraalstenen worden gekweekt in natuurlijk rif en ontsluitingen. De eilanden hebben ook nog andere bekende kunst: quilten. Quilten of doorpitten is een bepaalde naaimethode/handwerktechniek waarbij drie lagen textiel met een doorstiksteek op elkaar genaaid worden. Iemand die quilt noem je een quilter.

Sport

De Bahama's hebben nog geen nationale sport. Wel zijn voetbal, honkbal, cricket, rugby en basketbal populair overal op de eilanden. Er wordt ook vaak atletiek gedaan op de eilanden. Bahama's wonnen de Olympische gouden medaille voor atletiek door Tonique Williams-Darling in 2004. Wedstrijdzeilen is een sociaal en belangrijk evenement in vele eilanden. Ze worden meestal gehouden voor meerdere dagen met de traditionele boten.

Wist je dat...

  • ...het motto van de Bahama's 'Forward, Upward, Onward Together' is?
  • ...25 ° 4 'NB 77 ° 20 'WL de coördinaten van de Bahama's zijn?
  • ...de Bahama's in West-Indië liggen?
  • ...de Bahama's lid zijn van de Caraïbische gemeenschap?

Fotogalerij

Bronnen

  • Informatie uit Wikipedia
  • Informatie uit het boek Geografica


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bahama%27s&oldid=832361"