Russische invasie van Oekraïne sinds 2022
Russische invasie van Oekraïne | ||
De huidige situatie van de Russische invasie binnen Oekraïne (5/11/2024) | ||
Datum | 24 februari 2022 - | |
Locatie | Oekraïne | |
Strijdende partijen | ||
Pro-Russische partij | Pro-Oekraïense partij | |
Rusland Wit-Rusland Donetsk Loegansk |
Oekraïne | |
Leiders | ||
Vladimir Poetin Aleksandr Loekasjenko Denis Poesjilin Leonid Pasetsjnik |
Volodymyr Zelensky | |
Troepensterkte | ||
3.488.000 soldaten | 1.211.000 soldaten | |
Verliezen | ||
2800 doden 4+ gevangengenomen 80 tanks vernietigd 516 pantserwagens vernietigd 10 vliegtuigen neergeschoten 7 helikopters neergeschoten |
198 doden 115 gewonden 4 vliegtuigen neergeschoten 1 heliktoper neergeschoten 4 drones neergeschoten Militaire basissen en luchtafweersystemen geneutraliseerd |
|
Portaal Geschiedenis |
De Russische inval in Oekraïne vond plaats op 24 februari 2022. De inval maakt deel uit van een groter conflict tussen Oekraïne en Rusland, dat al sinds 2014 aan de gang is.
Kort voor de inval begon, had de Russische president Vladimir Poetin de volksrepubliek Donetsk en de volksrepubliek Loegansk erkend als eigen landen. Donetsk en Loegansk zijn officieel onderdeel van Oekraïne, maar Oekraïne heeft er niet echt macht. In de vroege ochtend van 24 februari 2022 zei Poetin op de Russische staatstelevisie dat hij Oekraïne ging binnenvallen. Rusland viel daarna niet alleen Donetsk en Loegansk binnen, maar ook andere delen van Oekraïne. Vooral dit laatste had eigenlijk niemand van tevoren verwacht.
Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft verschillende oorzaken. In november 2013 vond in Oekraïne een pro-westerse revolutie plaats, de Euromaidan. Oekraïne wilde nauwere banden met de Verenigde Staten en de Europese Unie. De pro-Russische regering van Oekraïne moest hierdoor aftreden en werd vervangen door een pro-westerse. Rusland was het hier niet mee eens en was bang voor een uitbreiding van de NAVO. Om die reden viel Rusland begin 2014 de Krim binnen. Dit is een regio in Oekraïne waar veel Russen wonen. Na de Krimcrisis nam Rusland de Krim in, maar internationaal wordt de Krim nog steeds gezien als onderdeel van Oekraïne. Ook verklaarden de Oekraïense regio's Donetsk en Loegansk zich onafhankelijk. Ook in deze regio's wonen veel Russen.
Volgens president Poetin zou er door Oekraïne geweld worden gepleegd tegen Russen in Donetsk en Loegansk. Dat gebruikte hij als reden om die twee gebieden ten slotte als volksrepublieken te erkennen. Oekraïne zelf en andere landen zeiden dat dit niet klopte en dat het juist de Russen waren die begonnen met vechten.
Voorgeschiedenis
Na de wekenlange protesten van de pro-Europese Euromaidanbeweging en de toenemende onvrede in het westen van Oekraïne, ondertekenden de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj en de pro-Europese oppositie op 21 februari 2014 een overeenkomst. In die overeenkomst stond dat er zo spoedig mogelijk nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden. Nadat het Oekraïense parlement hierop Janoekovytsj ontsloeg als president, vluchtte hij naar Rusland. De gouverneurs van de oblasten (een soort provincies) Donetsk en Loehansk waren het hier niet mee eens. In deze gebieden was president Janoekovytsj juist populair onder de Russisch sprekende bevolking. De pro-Russische gouverneurs zagen de machtswisseling dan ook als een staatsgreep.
Ook Rusland zelf zag de machtswisseling als een staatsgreep; op 24 februari 2014 zei Rusland dat het de nieuwe Oekraïense regering niet meer erkende. Volgens de (toen nog) Russische premier Dmitri Medvedev was de Russische bevolking niet meer veilig onder de nieuwe regering, hoewel er geen sprake was van aanvallen op de burgerbevolking. Op 27 februari 2014 besloot Rusland de Krim te annexeren. In april 2014 scheidden de oblasten Donetsk en Loehansk zich onder hun de pro-Russische leiders af van Oekraïne. Door ondersteuning vanuit Rusland waren zij in staat om de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk uit te roepen.
Aanleiding
Op 14 september 2020 maakte de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bekend dat Oekraïne meer wilde gaan samenwerken met de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (de NAVO) en dat het land graag lid zou willen worden van de NAVO. Zelensky bevestigde deze wil op 8 oktober 2020, toen hij zich op bezoek bij de Britse premier Boris Johnson uitsprak voor een actieplan om dit te laten gebeuren. In december van 2020 herhaalde de Oekraïense minister van Defensie, Andrej Taran, dit voornemen. Nadat de Oekraïense premier Denis Sjmiegal op 9 februari wederom bevestigde dat Oekraïne meer toenadering tot de NAVO zocht, gaf Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, aan dat Oekraïne vanaf dan gezien werd als een kandidaat voor toetreding tot de NAVO. Ten slotte vaardigde president Zelensky in maart van 2021 een decreet af, waarin stond dat Oekraïne de Krim weer onderdeel wilde gaan laten uitmaken van Oekraïne.
Oekraïne kroop dus steeds dichter naar het Westen toe. Hierdoor ging Rusland zich weer vijandiger opstellen tegenover Oekraïne. Volgens president Vladimir Poetin van Rusland schond Oekraïne de hele tijd het staakt-het-vuren tussen Oekraïne en de rebellen dat in de Minskakkoorden was afgesproken. Oekraïne weersprak dit en zei dat het juist de rebellen in Donetsk en Loehansk waren die voortdurend bleven aanvallen. In de herfst van 2021 liep de spanning hierdoor verder op. Tussen oktober 2021 en februari 2022 begonnen steeds meer Russische soldaten zich te verzamelen langs de grenzen van Oekraïne. Volgens Rusland ging het alleen maar om een militaire oefening, maar president Joe Biden van de Verenigde Staten zei dat Rusland erop uit was om Oekraïne binnen te vallen. Biden gaf aan dat Rusland dit zou doen door te doen alsof Oekraïne het land had aangevallen, om zo een oorlog te kunnen rechtvaardigen.
Toen er zich op een gegeven moment meer dan honderdduizend Russische soldaten hadden verzameld langs de grens met Oekraïne, gaf ook Oekraïne aan dat het ervan uitging dat Rusland van plan was om het land binnen te vallen. President Zelensky gaf echter ook aan dat hij vond dat de Verenigde Staten te snel uitgingen van een oorlog en zich meer zouden moeten richten op diplomatie. Dit alles bleek tevergeefs: op 22 februari 2022 trok Rusland met zijn leger de regio's Donetsk en Loehansk binnen. Volgens Rusland zou er namelijk een Oekraïense artilleriegranaat gevonden zijn in Rostov. Ook beweerde Rusland dat Oekraïense bombardementen geleid zouden hebben tot een vernietiging van grensvoorzieningen van de Federalnaja sloezjba bezopasnosti (FSB), de Russische geheime dienst. Oekraïne ontkende een aanval te hebben geopend en president Biden gaf aan dat Rusland – ter rechtvaardiging van een inval in Oekraïne – inderdaad deed alsof het werd aangevallen.
Begin
Dit artikel bevat de nodige onzekerheden. Niet alles kan goed worden nagetrokken en er wordt nepnieuws verspreid als propaganda middel.
Start van de invasie: 24 februari
In de vroege ochtend van 24 februari maakte president Poetin van Rusland in een videoboodschap bekend dat hij de oorlog aan Oekraïne verklaart. Niet kort na de verklaring waren er meldingen van raketaanvallen en explosies in meerdere steden in Oekraïne, waaronder Kiev en Charkov. Na eerder al de noodtoestand te hebben uitgeroepen, kondigde Oekraïne een staat van beleg af. Ten gevolge van de invasie sloegen honderdduizenden Oekraïners op de vlucht of schuilden ze in schuilkelders of metrostations. De president Volodimir Zelenski van Oekraïne maakt later bekend dat alle burgers die willen vechten tegen de Russen een wapen krijgen. Hiermee worden straffen wegens wapenbezit kwijtgescholden.
In de steden Marioepol en Odessa waren Russische troepen niet veel later aan land gegaan en vanuit Rusland, Wit-Rusland en vanaf de Krim rijden Russische militaire colonnes de grens over. Een strategisch gelegen militair vliegveld Hostomel is veroverd door de Russen en militaire doelen worden in heel Oekraïne aangevallen door kruisraketten. In heel het land, ook in Lviv gelegen in het uiterste westen van Oekraïne, klinken sirenes van de luchtalarmen. Rusland heeft na de eerste dag veel terrein veroverd in het noorden in Oblast Tsjernihiv en heeft ook Tsjernobyl in handen. De eerste zijn 137 Oekraïnse burgers omgekomen door aanvallen.
Als gevolg van de Russische inval hebben buurlanden Moldavië en Litouwen ook de noodtoestand uitgeroepen. Moldavië en Wit-Rusland sluiten daarnaast ook hun luchtruim voor burgerluchtvaart.
In de avond van diezelfde dag maakte de Zelenski ook bekend dat alle mannen tussen 18 en 60 jaar niet uit Oekraïne mogen en ze verplicht moeten meevechten tegen Rusland.
Tweede dag: 25 februari
De tweede dag waren er vooral gevechten rondom de hoofdstad Kiev. In de hoofdstad Kiev was er een Russisch vliegtuig neergestort die vervolgens in een flatgebouw neerstortte. Russische voertuigen hebben een buitenwijk van Kiev; Obolon, al bereikt. Die wijk ligt slechts 9 km verwijderd van het parlementsgebouw van Oekraïne en ook in het district van het parlementsgebouw zijn er voor het eerst schoten gehoord. Daarnaast is de westkant van Kiev ook geblokkeerd door Russische troepen. Naast 211 militaire doelen zijn er ook veel burgerdoelen geraakt door Rusland. Zo is een ziekenhuis in Melitopol beschoten en reed een militair voertuig over een burgerauto meerdere keren heen.
Volgens de Verenigde Staten en Oekraïne is het belangrijkste doel van Rusland om de regering van Oekraïne omver te werpen en dat Zelenski en zijn familie de belangrijkste doelwitten zijn.
Buiten de politiek reageren ook veel andere organisaties op de invasie in Rusland. Zo gaat in Formule 1 de Grand Prix van Rusland niet door dit jaar, wordt de Champions Leauge finale van dit jaar in de plaats van Sint-Petersburg (Rusland) gespeeld in Parijs (Frankrijk) en mag Rusland niet meedoen aan het Eurovisiesongfestival 2022. Veel grote bedrijven hebben ook samenwerkingen gestopt met Russische bedrijven. De Verenigde Staten heeft sancties direct naar de Russische president Poetin en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ingesteld, met daarin onder andere een inreisverbod. Het Verenigd Koninkrijk heeft ten slotte zijn luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen.
Derde dag: 26 februari
In de vroege ochtend vond een Russisch offensief plaats rondom de hoofdstad Kiev bij onder andere een legerbasis. Dit offensief werd grotendeels afgewend door het Oekraïnse leger. In de stad Vasylkiv, nabij Kiev, waren er zware gevechten. Parachutisten van Rusland waren zelfs geland op het militaire vliegveld Vasylkik. In de buurt van het centrum van Kiev waren er vuurgevechten en artillerie-inslagen. Er is veel schade in Kiev, zo werd een flatgebouw geraakt door een raket. In het zuiden van Oekraïne claimt Rusland de stad Melitopol te hebben ingenomen na een hevige strijd. Ook elders in het zuiden rond de Zwarte Zee bij de steden Odessa, Mykolaiv en Cherson vonden zwaren gevechten plaats.
In het westen van Oekraïne, waar ook de grote stad Lviv ligt, zijn er in de late ochtend Russische troepen geland. Meerdere landen, waaronder Nederland, verplaatsen in verband met veiligheid van de stad Lviv naar buurland Polen.
Steeds meer landen sluiten hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. De Baltische staten Estland, Letland, Litouwen maar ook Tsjechië, Roemenië en Slovenië sluiten nu ook hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. Rusland sluit op zijn beurt weer het luchtruim voor de landen die dat ook doen voor Rusland.
Op het einde van de dag waren de Russische militairen 30 kilometer verwijderd van Kiev. De opmars is vertraagd door onder andere problemen met de aanvoer van goederen en brandstof, maar ook omdat de Oekraïense militairen zich hevig verzetten.
In de late avond hebben de Europese Unie, Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk besloten een aantal Russische banken te laten afsluiten van Swift. Dat is een internationaal betaalsysteem die gebruikt wordt door banken. Door deze sancties wordt de Russische economie en financiële markt verder afgesloten van de buitenwereld. Hiermee zou het voor Rusland moeilijker worden om de oorlog te financieren.
Meerdere Europese landen hebben besloten wapens te leveren aan Oekraïne als steun. Nederland levert zo 200 luchtdoelraketten, 50 antitankwapens en 400 bijbehorende raketten aan Oekraïne. Duitsland levert 1000 antitankwapens en 500 luchtdoelraketten.
Vierde dag: 27 februari
Veel Oekraïneers slaan op de vlucht naar de buurlanden. Mannen van 18-60 jaar moeten in het land blijven. De VN praten over 677.000 vluchtelingen. Het is Europa's grootste vluchtelingenstroom in de 21e eeuw. Er wordt in de straten van in het oosten liggende Charkov gevochten waar de Russen zijn binnen getrokken. De metro in Kiev rijdt niet meer en de metrostations worden als schuilkelder gebruikt. Een olieopslagplaats en gasleidingen zijn geraakt.
Vijfde dag: 28 februari
De opmars van de Russen lijkt te zijn afgeremd. De Oekraïeneers bieden flinke weerstand en de steden houden voorlopig stand. De bevolking biedt zich aan als vrijwilliger om te vechten en ze maken molotovcocktails (zelfgemaakte brandbommen). Ondertussen worden er niet alleen militaire, maar ook burgerdoelen als scholen en woontorens beschoten en geraakt door raketten.
Zesde dag: 1 maart
De Russen zetten verder door en rukken van verschillende kanten op. Men is bang dat de hoofdstad Kiev binnen drie dagen omsingeld zal zijn. In de richting van Kiev staat een militaire colonne van 60 km lengte met zowel pantservoertuigen als bevoorrading trucks.
Zevende dag: 2 maart
De strijd in Charkov laait verder op. De Russen beweren de havenstad Cherson in het zuiden in te hebben genomen. In de stad Tsjernihiv zijn burgerdoelen geraakt. Gevreesd wordt er voor tientallen doden.
Achtste dag: 3 maart
Er is een aanval gepleegd door de Russen op de Kerncentrale Zaporizja. Daarbij brak brand uit. De kernreactor zelf is niet beschadigd. In de stad Tsjernihiv is het aantal doden onder de burgerbevolking opgelopen naar 47. In de havenstad Marioepol aan de Zwarte Zee dreigt een humanitaire ramp doordat de bevolking is afgesloten van gas, water en elektriciteit. En dat bij winterse omstandigheden. De Russen perken de media in hun land enorm in. Op het verspreiden van nieuws over de oorlog (Wat de regering 'nepnieuws' noemt) komt een gevangenisstraf van 15 jaar te staan. Ook kunnen er enorme boetes worden uitgedeeld. Het Oekraïense parlement komt in een geheime zitting bijeen. Ze vragen het Westen te doen wat nodig is.
Negende dag: 4 maart
Westerse correspondenten verlaten Rusland vanwege nieuwe mediawet die het verspreiden van nieuws over de oorlog in Rusland verbiedt. Pro-westerse media kunnen nog maar moeilijk in Rusland ontvangen worden. Ook online worden sites als Facebook geblokkeerd. De oppositie in Rusland wordt de mond gesnoerd. De havenstad Marioepol aan de Zwarte Zee wordt zwaar belegerd en staat op omvallen. 400.000 inwoners zitten als het ware in de val. Ze zitten in de kou, zonder water en verwarming. De uittocht van Oekraïeners (vooral vrouwen en kinderen) gaat onverminderd door. Ook in Nederland wordt gekeken voor opvang van de vluchtelingen. Oekraïense mannen die in het buitenland zaten keren terug om mee te vechten.
Tiende dag: 5 maart
Er is een vrije doortocht beloofd aan de bevolking van Marioepol. Rusland komt deze belofte niet na en de bewoners kunnen niet weg. Er is een lange lijst aan bedrijven die hun banden met Rusland verbreken. Zaken als IKEA sluiten hun deuren daar. Ook bierbrouwer Heineken exporteert geen bier meer naar Rusland. Experts vragen zich af of dergelijke acties zin hebben. In veel Europese steden zijn er protesten tegen de inval van de Russen. Ook in Nederland. Sommige Russen die hier wonen protesteren mee. Behalve Marioepol zijn ook Charkov, Tsjernihiv en Soemy omsingeld. Russische diplomaten worden uit de VS gezet op verdenking van spionage. President Zelensky hoopte op het instellen van een no-fly-zone door de NAVO. Deze wordt geweigerd. Poetin had gedreigd de no-fly-zone te zien als een inmenging in het conflict. Hij ziet de economische sancties (straffen) van met name de westerse landen als een oorlogsverklaring aan Rusland.
Elfde dag: 6 maart
Opnieuw krijgen de bewoners van Marioepol niet de gelegenheid om hun belegerde stad te ontvluchten. De beschietingen gaan gewoon door. In Kiev werpen de inwoners wegblokkades op met betonblokken en ijzeren constructies. Er zijn zorgen over de graanproductie voor het komende jaar. De regering van Oekraïne heeft ingesteld dat producenten die tarwe, maïs, zonnebloemolie, kippen en eieren naar het buitenland willen exporteren hiervoor een vergunning moeten hebben. Atoom experts maken zich zorgen om de door de Russen bezette kerncentrale. Deze werkt nog wel, maar de medewerkers moeten voor alles wat ze doen om toestemming vragen. In Zuid-Oekraïne zijn 2000 betogers de straat opgegaan om te demonstreren tegen de bezetting van hun stad Nova Kachovka. Het Russische leger heeft het vuur op ze geopent. zeker vijf mensen raakte gewond. Opnieuw zijn er protestmarsen in de Europese steden, waaronder Amsterdam en Roermond. Bij de in Rusland gehouden protesten worden 1750 mensen gearresteerd. Russische raketten hebben het vliegveld van Vinnytsia vernield. De Turkse president Erdogan roept Poetin op tot een wapenstilstand, vooral ook voor de doorgang van vluchtelingen. Ook de Israëlische premier Bennett sprak al eerder met Poetin. Ook veel huisdieren worden door de vluchters meegenomen en in b.v. Polen opgevangen. De VN schat dat er inmiddels 1,5 miljoen vluchtelingen vrouwen en kinderen) de grens zijn overgestoken. In de westelijke stad Lviv stromen de kerken vol en bidden de mensen om vrede.
Twaalfde dag: 7 maart
In Kiev vindt er een evacuatie plaats met bussen. Hoe die verloopt is onduidelijk. In de buitenwijken zijn nog beschietingen. De evacuatie-routes zouden naar Wit-Rusland of Russisch grondgebied leiden. Oekraïne vindt dit onacceptabel. De vorige evacuatie-pogingen bij Marioepol zouden ook zijn mislukt vanwege mijnenvelden op de route meldt het Rode Kruis.
Er hebben gesprekken plaats gevonden tussen Oekraïne en Rusland in Belarus. Rusland eiste vooraf dat Oekraïne onmiddellijk de strijd moet staken, de Krim als Russisch gebied moet erkennen en Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten. Ook moet Oekraïne de neutraliteit in de grondwet opnemen. Als het an deze eisen voldoet, zal Rusland de 'speciale operatie' stoppen.
In Nederland is er een actiedag van giro 555 op radio en TV. Er wordt 106 miljoen euro opgehaald.
Dertiende dag: 8 maart
Poetin dreigt te stoppen met gastoelevering via de Nord-Stream 1 pijpleiding. Dit zou vooral voor Duitsland nadelig zijn. Er is een hoge Russische militair doodgeschoten. Bericht hierover wordt van verschillende kanten bevestigd. Oekraïense en Russische ministers buitenlandse zaken naar Turkije voor overleg. Polen doet voorstel voor levering MIG straaljagers aan Oekraïne in ruil voor F16's vanuit de VS. Olie-depot wordt in brand geschoten bij Zjytomyr. Burgers ontvluchten Kiev, maar zouden worden beschoten. Ook zouden er corridors (vluchtroutes) zijn voor Tsjrrnihiv, Charkov, Soemy en Marioepol. Bij de laatste twee kunnen vluchtelingen kiezen om naar Russisch gebied te gaan of naar Oekraïense Poltava of Zaporizja. Volgens de VN zijn er inmiddels 2 miljoen mensen de grenzen over gevlucht. Verwacht wordt dat Nederland er enkele duizenden zal opvangen. De eerste vluchtelingen zijn al aangekomen. De beschietingen in de steden zorgen voor enorm veel schade, waarbij veel burgerdoelen als woningen. Inmiddels zijn er 61 ziekenhuizen buiten gebruik. Europa wil minder afhankelijk worden van Russische gas. Brandstofprijzen stijgen enorm. Evacuatie uit Marioepol mislukt opnieuw. Er zouden ook plunderingen door Russische militairen zijn in de stad.
Veertiende dag: 9 maart
Nog meer bedrijven stoppen in Rusland, zoals Coca Cola, Pepsi, Heineken, KFC en Mc Donalds. De Russische bevolking kan steeds moeilijker aan buitenlands geld komen door de sancties. Het Poolse straaljager plan wordt te riskant gevonden door de NAVO en het Amerikaanse Pentagon. Het zou de situatie uit de hand kunnen laten lopen. De situatie bij de kerncentrale Tsjernobyl verslechterd. De medewerkers mogen niet worden afgelost. Duizenden Oekraïeneers geëvacueerd uit de stad Soemy. Vluchtelingen worden (tijdelijk) opgevangen in de jaarbeurs in Utrecht. Rode Kruis treft in Marioepol schrijnende omstandigheden aan, vooral bij ouderen. Er zijn veel burgerslachtoffers. Het kinderziekenhuis is verwoest door Russische luchtaanvallen. Ook de universiteit zou getroffen zijn. Evacuatie uit belegerde steden lukt deels.
Vijftiende dag: 10 maart
Dronebeelden laten zien dat Marioepol enorm beschadigd is. Er zouden zo'n 1170 mensen zijn omgekomen. 1 miljoen kinderen zijn er met hun moeders uit Oekraïne gevlucht en worden in de Westelijke buurlanden opgevangen. Nog meer bedrijven verlaten Rusland. Zoals Sony. Men is terughoudend met het leveren van wapens aan Oekraïne omdat dit tot een escalatie (dat het uit de hand loopt) kan leiden. Er vindt een topoverleg plaats in de Turkse badplaats Antalya. De ministers van buitenlandse zaken Lavrov (Ru), Koeleba (Oe) en de Turkse minister Cavusoglu zijn aanwezig. Het gesprek levert vrijwel niets op. In Nederland worden op verschillende plekken voorbereidingen getroffen om de vluchtelingen op te vangen. Het betreft evenementenhallen waar veldbedden en dergelijke worden neergezet en voeding klaargezet. 16.000 gastgezinnen hebben zich aangemeld om vluchtelingen bij hun thuis op te vangen. Evacuaties komen weer op gang via de eerder genoemde corridors. Bij Marioepol moet men weer terugkeren naar de schuilkelders vanwege beschietingen. Er worden beelden vrijgegeven van het beschoten kinderziekenhuis. Ook de rekeningen van zogeheten Russische oligarchen (zeer rijke zakenmensen met veel invloed in het Kremlin) worden in het buitenland geblokkeerd. Het sociale media app Tik-tok lijkt een belangrijke rol te spelen in het doorgeven van beelden en informatie. De bevolkingsgroep Roma en Sinti die ook proberen te vluchten worden bij de grens slecht behandeld . Er verschijnen beelden van Russische tanks die worden beschoten. Het is niet duidelijk van wanneer de beelden zijn. Ook de Russen leggen als reactie op het Westen sancties op. Zo wordt er een verbod gelegd op de export van auto's (Europese merken die in Rusland worden gemaakt). Volgens de VN zijn er nu 2.3 miljoen mensen het land ontvlucht en nog eens 1.9 miljoen dakloos of hun huis kwijt.
16e dag: 11 maart
Er is geen contact meer met de kerncentrale in Tsjernobyl. Er zijn weer 40.000 mensen geëvacueerd uit 5 verschillende steden. De veiligheidsraad van de VN komt bijeen. Rusland beweert dat Oekraïne met hulp van de VS chemische wapens voorbereid. De VS vind deze bewering belachelijk. De WHO heeft Oekraïne wel opgeroepen om zeer gevaarlijke ziekyeverwekkers in de laboratoria te vernietigen. Het Russische konvooi bij Kiev heeft zich opgesplitst en zou zich om de stad heen bewegen en zich opstellen in de omringende bossen en plaatsen. Ze zouden op 15 km van de stad genaderd zijn. In de stad bevinden zich nog zo'n 2 miljoen burgers. Russische troepen hebben vliegvelden in het westen van Oekraïne aangevallen en buiten werking gesteld bij de steden Loetsk en Ivano-Frankivsk. Syrische vrijwilligers zouden klaar staan om de Russen te helpen. De stad Dnipro is nu ook via een luchtaanval onder vuur genomen. Volgens de VN zijn er 2.5 miljoen mensen op de vlucht. Naar verwachting zullen er 50.000 naar Nederland komen en moeten opgevangen worden. Vele doden in Marioepol. Evacuatie weer mislukt.
17e dag: 12 maart
Technici proberen de stroomvoorziening naar Tsjernobyl te herstellen zodat de koelinstallatie kan werken. Buitenwijken van Kiev worden beschoten. Ook de Deutsche Bank trekt zich terug Van de Russische markt. Situatie in Marioepol steeds nijpender, evacuatie van onschuldige inwoners opnieuw mislukt. België 'bevriest' miljarden van Russische oligarchen, zodat zij niet bij hun geld kunnen komen. Derde Russische generaal gedood. Duizenden Russische demonstranten opgepakt. Niet duidelijk wat er met hen gebeurd. Luchtalarm in Lviv. Burgemeester Melitopol door Russen ontvoerd. Duitse bondskanselier Scholz en Franse president Macron roepen Poetin op tot staakt-het-vuren. Oekraïens munitiedepot beschoten bij Kiev. Veel verwoestingen in Marioepol.
18e dag: 13 maart
Satellietbeelden laten verwoestingen zien van de stad Marioepol. Ook de stad Volnovacha, 70 km ten noorden van Marioepol, is aan puin geschoten. In het weekend zijn er in Europese steden protesten tegen de inval van de Russen geweest. Ook in de westerse steden van Oekraïne klinkt nu regelmatig het luchtalarm. Er hebben 13.000 mensen uit verschillende steden, waaronder Marioepol, via een corridor kunnen verlaten. De Russen hebben in de stad Melitopol een burgemeester geïnstalleerd. Galina Daniltsjenko, een voormalig raadslid. De vorige burgemeester Ivan Fedorov zou zijn meegenomen door gewapende mannen. Wat er met hem is gebeurd is onduidelijk. Bij een trainingskamp vlakbij Lviv en de Poolse grens zijn door een luchtaanval 35 doden gevallen. De Oekraïense regering eist opnieuw het sluiten van het Oekraïense luchtruim door de NAVO. Opnieuw is er een luchtaanval geweest op het vliegveld van Ivano-Frankivsk in het westen van Oekraïne. Volgens de VN zijn er inmiddels zo'n 2.7 miljoen Oekraïense vluchtelingen, waarvan er 6.200 in Nederland zijn opgenomen. Er zijn weer honderden betogers opgepakt bij protesten in Russische steden. Er zou enige vooruitgang geboekt worden bij de digitale beeldgesprekken tussen Rusland en Oekraïne. De Russische overheid heeft aangekondigd Instagram op 'zwart' te zetten. Dit heeft gevolgen voor 80 miljoen Russische gebruikers. De stroomtoevoer naar de kerncentrale Tsjernobyl zou zijn hersteld. De Oekraïense strijdkrachten hebben bij Kiev en Charkov een tegenaanval ingezet.
19e dag: 14 maart
Volgens de minister van volksgezondheid van Oekraïne zijn er zeven ziekenhuizen verwoest. Ook zouden er meer dan 100 zorginstellingen zijn beschadigd. Element vraagt de NAVO opnieuw om een No-fly-zone. Rusland dreigt Westerse bedrijven die hun deuren daar hebben gesloten te nationaliseren. Dat wil zeggen dat ze die bedrijven als het ware willen inpikken. Apartementencomplex in Kiev beschoten. Ook de vliegtuigfabriek is aangevallen. Tien corridors worden opengesteld. De bedoeling is om ook voedsel en medicijnen naar de getroffen steden te brengen. De Polytechnische universiteit in Tsjernihiv is aangevallen. Oekraïne schat dat er inmiddels 2500 burgerslachtoffers te betreuren vallen. Er zijn opnieuw videogesprekken geweest tussen Rusland en Oekraïne, maar deze verlopen moeizaam. De stroomtoevoer naar Tsjernobyl is opnieuw beschadigd. Ook Israël draagt bij aan de sancties tegen Rusland. Er heeft een geslaagde evacuatie vanui Marioepol plaats gevonden. De omstandigheden daar zijn verschrikkelijk. Bij de stad Rivne is een televisietoren vanuit de lucht aangevallen. Hierbij zijn negen mensen omgekomen. Een Russische medewerkster en moeder van twee kinderen riskeert een lange gevangenisstraf na protest met tekstbord in nieuwsbulletin op staatstelevisie. Het Prinses Máxima centrum helpt Oekraïense kinderen met kanker. De kinderen zijn met een speciale vlucht vanuit Polen naar Nederland overgevlogen.
20e dag: 15 maart
Spanje legt beslag op een jacht van een oligarch. Het zou zo'n 140 miljoen euro waard zijn. Er dreigen problemen te ontstaan met het inzaaien van granen in Oekraïne en daarmee ook een bedreiging van de voedselvoorziening in arme landen. Oekraïne wordt ook wel de graanschuur van de wereld genoemd. De vroegere vice-premier van Rusland Arkadi Dvorkovitsj levert kritiek op de inval. Er zijn opnieuw videogesprekken geweest tussen Rusland en Oekraïne. De Russen gebruiken een soort stoorrakketten die de radar als het ware misleiden. Hierdoor worden de echte raketten minder goed waargenomen. In Kiev is er een flatgebouw in brand geschoten. Toch lijkt de invasie wat stil te vallen. Er zouden tekorten ontstaan aan Russische zeide zoals de aanvoer van brandstof en munitie. De premiers van Tsjechië, Polen en Slovenië zijn per trein naar Kiev gereisd voor overleg met Zelensky. Inmiddels zijn er volgens de UNHCR van de VN meer dan 3 miljoen mensen gevlucht. Zelensky beseft dat Oekraïne geen lid van de NAVO kan worden. Indien mogelijk wil hij wel lid van de EU worden. Het wordt voor journalisten steeds gevaarlijker. Een cameraman en een reporter zijn (reeds) gedood.
De journaliste die op de Russische staats TV protesteerde is veroordeeld tot een geldboete van 250 Euro. Ze zal nog berecht worden voor het verspreiden van 'nepnieuws' wat 15 jaar cel kan worden. De Russen gijzelen artsen, personeel en patiënten in ziekenhuis Marioepol. Rusland stapt uit de Raad van Europa. Veel gebouwen in Charkov zijn tot puin geschoten, zoals ziekenhuizen, scholen en kinderdagverblijven. Er zouden deze dag 29.000 mensen zijn geëvacueerd, voornamelijk met eigen auto's.
21e dag: 16 maart
Terwijl er in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen gaande zijn, wordt er tussen Oekraïne en Rusland weer overlegd. Mogelijk is er een kans op een tussenoplossing. de Poolse vicepresident Kaczinsky is in Kiev voor overleg. Hij roept op tot een vredesmissie in Oekraïne. Zakenlui houdt een videotoespraak voor het congres van Amerika in Washington. De Amerikanen zouden meer wapens willen leveren aan Oekraïne. Er zou opnieuw een Russische generaal zijn gedood. Russische rakketen afgeschoten vanaf oorlogsschip in de buurt van Odessa. Bijna 30.000 mensen hebben Opnieuw Marioepol weten te ontvluchten. In Kiev is er op burgerdoelen geschoten, zoals flatgebouwen. Hierbij zouden slachtoffers zijn gevallen. Nederlandse scholen door heel het land zingen een speciaal lied voor Oekraïne. Scholen voeren acties om geld in te zamelen. Luchtaanval op theater in Marioepol. Er zouden daar ruim 1000 mensen schuilen. De eerder ontvoerde burgemeester van Melitopol zou zijn vrijgelaten in ruil voor gevangen genomen Russische soldaten. President Biden van Amerika heeft Poetin een oorlogsmisdadiger genoemd. Het Kremlin vindt deze uitspraak onacceptabel.
22e dag: 17 maart
De VN-veiligheidsraad is weer in spoedzitting bijeen. Frankrijk waarschuwt dat Rusland maar 'doet alsof ze onderhandelen'. Volgens de minister van Buitenlandse zaken (BZ), le Brian, is het wijs om de verwachtingen te temperen. Volgens Japan zijn er 4 grote Russische oorlogsschepen mogelijk onderweg richting Europa. De Turkse minister van BZ naar Kiev voor besprekingen met Zelensky. Zelensky vraagt de Duitse bondsdag om meer hulp, maar heeft ook kritiek over hun aanvankelijke aarzeling om Rusland sancties op te leggen. Mensen hebben in de schuilkelder onder het theater in Marioepol de beschietingen overleefd. Het theater zelf is net als een groot deel van de stad compleet verwoest. Er zouden in middels in de stad zo'n 2300 mensen zijn overleden en gas water en licht functioneert niet meer. Opnieuw wordt duidelijk dat de opmars van de Russen stagneert (vertraagd). Wel zou er een grote troepenmacht in de Donbass zijn geconcentreerd. De Britten plaatsen een raketafweersysteem in Polen. Ook bij het stadje Tsjernihiv zijn 53 doden gevallen door beschietingen. De Turkse president Erdogan heeft Poetin uitgenodigd voor vredesbesprekingen in Turkije samen met Zelensky. Nederlandse kabinet kijkt of er onderwijs geregeld kan worden voor de Oekraïense kinderen die gevlucht zijn naar Nederland.
23e dag: 18 maart
Er wordt steeds meer Russisch geld door De Nederlandse Bank bevroren. Het zou gaan om 200 miljoen euro. In Tsjernihiv is inmiddels veel in puin geschoten. Het Russische leger kampt met problemen ten aanzien van de bevoorrading van voedsel en brandstof. Zelensky bedankt Amerika voor de toegezegde wapenhulp. Ook Australië en Japan komen met nieuwe sancties tegen Rusland. Ook in Vlaanderen is een TV-actie gehouden die 17 miljoen euro voor Oekraïne heeft opgeleverd. Opnieuw is er een appartementsgebouw in Kiev beschoten. Er viel een dode en vele gewonde burgerslachtoffers. Voor Oekraïense mensen die in Nederland verblijven is een App/site geopend voor informatie (in meerdere talen: Refugeehelp.nl.
Volgens Oekraïense bronnen zouden al meer dan 14.000 Russische militairen zijn gedood en is er ook veel materieel onklaar gemaakt/geschoten. Of de cijfers kloppen is moeilijk na te gaan. Er zijn 130 mensen bevrijd uit het theater in Marioepol. Giro 555 heeft inmiddels een tussenstand van 150 miljoen euro. Stichting Leeuw en Stichting Aap hebben Oekraïense wilde dieren opgevangen. Poetin houdt een toespraak (Ook via TV) in het Loezjniki stadion waar in bijzijn van 200.000 mensen de annexatie van de Krim in 2014 werd gevierd. Hij noemde de inzet van het Russische leger "heldhaftig". De presidenten Biden (VS) en Xi (China) overleggen met elkaar. Biden wil niet dat China Rusland militair gaat steunen. Nederland en Duitsland sturen verdedigings materieel en militairen naar Slowakije. Volgens de VN zijn er zeker 6,5 miljoen mensen in Oekraïne ontheemd (hun huis kwijt). Presidenten Macron (F) en Poetin spreken met elkaar onder andere over Marioepol. Gevreesd wordt dat er veel munitie en mijnen onder het puin terecht komt. Het zal nog jaren gaan duren voordat dat geruimd wordt.
24e dag: 19 maart
De defensie minister van de VS vindt dat de Russen tactische fouten hebben gemaakt en dat daardoor de opmars slecht is verlopen. Zo'n 115 doden en vele gewonden door raketaanval op Mykolajiv. Een kazerne is hierbij geraakt. Zelensky vindt dat het tijd wordt voor zinvolle besprekingen met Rusland. Oekraïne heeft tijdelijk geen toegang tot de Zee van Azov. Brussel waarschuwt dat er mogelijk een hongersnood dreigt in Oekraïne, vooral in de steden die belegerd worden. In Loehansk is er een wapenstilstand en een corridor voor vluchtelingen overeengekomen. Opmerkelijk genoeg gaat de samenwerking in het ruimtevaartstation ISS tussen de Amerikanen en Russen wel gewoon door. Drie Russen zijn gearriveerd. Rusland zou mogelijk de nieuwe Kinzhal raketten hebben ingezet, onder andere om een munitiedepot bij Ivano-Frankivsk. Amerika heeft dit later bevestigd. Polen stelt voor om de handel met Rusland helemaal stil te leggen. In de ziekenhuizen van Wit-Rusland komen veel, vaak nog jonge, militairen terecht. Er zouden ook veel gedode militairen naar Wit-Rusland gaan. Er is mogelijk een vijfde Russische generaal gedood. Zo'n 4.000 mensen hebben uit het zeer zwaar getroffen Marioepol kunnen wegvluchten. De grens tussen Polen en Wit-Rusland wordt door demonstranten geblokkeerd. Zij willen een doorvoer van goederen naar Rusland hiermee voorkomen.
25e dag: 20 maart
Ook in Tsjernihiv is er sprake van een humanitaire ramp omdat burgers geen kant uitkunnen en er op de woonwijken wordt geschoten. Net als in Marioepol is er geen stroom, gas en water meer. De Russen slagen er niet in om de controle in het Oekraïense luchtruim over te nemen. Volgens Zelensky zijn er al zeker 14.000 Russische militairen omgekomen. Volgens hem moet dat toch gaan opvallen onder de Russische bevolking. Ook heeft hij een aantal pro-Russische partijen in de ban gedaan, dat wil zeggen dat hun werk vanaf nu verboden is. Tientallen weeskinderen in Soemy zijn in veiligheid gebracht. Na het theater van Marioepol is er nu ook een kunstacademie wat als schuilhoek diende beschoten. Er zouden 400 burgers hebben geschuild. Er zijn inmiddels zo'n 12.000 Oekraïneers in Nederland opgevangen. Volgens het UNHCR (VN vluchtelingen organisatie) zijn er inmiddels 10 miljoen mensen op de vlucht. Er worden in Oekraïense steden vreedzame demonstraties gehouden. Ook wereldwijd waren er in de steden demonstraties tegen de Russische inval. In Beiroet, Libanon was er een pro-Russische demonstratie. Zelensky heeft een videotoespraak gehouden in de Israëlische Knesset (parlement). Hij zou willen dat Israël zich krachtiger uitspreekt tegen Rusland en vergelijkt de Endlösung van WO II met de toestand in Oekraïne. Rusland roept Oekraïneers in Marioepol op zich over te geven. In Denhaag demonstreren enkele Russen tegen de (in hun ogen) dictators van Rusland en Wit-Rusland.
26e dag: 21 maart
Ontploffingen in Kiev. Meerdere wooncomplexen zijn beschoten. Ook een groot winkelcentrum is geraakt en verwoest. Volgens Rusland zouden er wapens zijn opgeslagen. In Kiev geldt er een uitgaansverbod. In de ochtend zijn er weer onderhandelingen via een videoverbinding op hoog niveau. Marioepol weigert zich over te geven. De stad dreigt nu uitgehongerd te worden. Voor vluchtelingen wordt het steeds moeilijker om weg te komen. Toch zijn er deze dag 3000 geëvacueerd. Maar op deze manier probeert Oekraïne te voorkomen dat er een 'verbindingsstrook' komt tussen de Donbass en de Krim wat in 2014 reeds door Rusland bezet was en waar de separatisten zich ophouden. Ook zijn de laatste verslaggevers er vertrokken. Ze werden door de Russen beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws en er werd door hen op ze gejaagd.
De Russen proberen nog altijd Mykolajiv te omsingelen en door te stoten naar Odessa. Tot nu toe met weinig resultaat. Israël wordt mogelijk de plaats voor vredes-onderhandelingen. Het personeel van de voormalige kerncentrale Tsjernobyl is eindelijk vervangen. Sinds de bezetting zat de eerste ploeg daar vast. Een chemisch bedrijf in Soemy is beschoten. Er lekt het zeer giftige amoniak uit de tanks. De lekken zijn later gedicht. Amoniak kan ogen en de longen beschadigen. Ook de stad Charkov is voor een groot deel verwoest en de burgers leven er in schuilkelders. Ook hier houdt het Oekraïense leger stand.
Het Nederlandse Koninklijk huis stelt kasteel het Oude Loo in Apeldoorn beschikbaar voor opvang vluchtelingen. Meer dan 27% van de vluchtelingen wordt momenteel opgevangen in Polen. Nederland vangt er bijna 1% op. In totaal zijn er inmiddels ruim 3 miljoen mensen gevlucht. De EU heeft toegezegd Polen financieel te ondersteunen.
27e dag: 22 maart
In de onderhandelingen eist Rusland onder andere de volledige neutraliteit van Oekraïne, demilitarisering en onafhankelijkheid van de Volksrepubliek Donetsk en Loegansk. Oekraïne eist van het westen veiligheidsgaranties en territoriale integriteit, dat wil zeggen dat de grenzen gerespecteerd worden.
De blokkade van de zuid-oekraïense kust door de Russen is zeer nadelig voor de humanitaire aanvoer van goederen. Er wordt door de EU nog eens 500 miljoen euro voor militaire hulp (wapens, munitie, EHBO spullen) aan Oekraïne betaald. President Biden (VS) waarschuwt voor mogelijke Russische cyberaanvallen bij bedrijven. Hij denkt ook dat Rusland mogelijk chemische en biologische (ziekte vespreidende) wapens wil gaan inzetten.
Er is mogelijk een aanslag op Zelensky door Russische spionnen voorkomen. Deze zijn opgepakt in Oezjhorod.
Burgers van de stad Boryspil vlakbij Kiev wordt zeer geadviseerd te gaan evacueren. Dronebeelden laten zien en vluchtelingen melden dat Marioepol geheel is verwoest. Toch heeft de stad zich nog niet overgegeven. De Russen zijn stad Makariv bij Kiev uitgedreven. Dit voorkomt ook dat Kiev vanuit het noordwesten kan worden omsingeld. De EU en de VS proberen de sociale media platforms die door de Russen worden misbruikt voor het verspreiden van nepnieuws buiten Rusland harder aan te pakken. Volgens de UNHCR van de VN zijn er inmiddels 3,5 miljoen vluchtelingen. Een klein deel is (vanuit de Donbass) naar Rusland gevlucht. De Russische regering gaat nog strenger optreden tegen wat zij 'nepnieuws' noemen dat tegen het beleid van Poetin is.
VN secretaris Guterres spreekt zich (eindelijk) uit over wat hij de absurde oorlog noemt. Nieuw en bijzonder is dat Parijs het ereburgerschap heeft toegekend aan Kiev. Hiermee wil de stad een gebaar van solidariteit laten zien.
Net als Marioepol komt ook Cherson zonder voedsel en medicijnen te zitten. Zo'n 100.000 mensen willen weg uit zowel Cherson en Marioepol, maar kunnen niet want er is geen veilige corridor. Ook voor gemeentes ten noorden van Kiev spelen al vanaf het begin van de oorlog rampzalige taferelen af.
Volgens het Oekraïense leger zou het Russische leger nog maar voor 3 dagen voeding, brandstof en munitie hebben.
Het ziet er naar uit dat Oekraïne maar voor de helft landbouwproducten kan inzaaien. Op sommige producten is al een exportverbod ingesteld. Zo is in Nederland nog maar moeilijk aan zonnebloemolie te komen.
Inmiddels zijn er in Nederland 13.000 vluchtelingen opgevangen. Een deel daarvan heeft een burgerservicenummer (BSN) reeds ontvangen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker van voorzieningen gebruik maken. Echter is het voor hen moeilijker om bij hun geld te komen en kunnen ze hun grivna's niet in Euro's omwisselen.
Volgens het Kremlin worden kernwapens alleen ingezet als het voortbestaan van Rusland in gevaar komt.
28e dag: 23 maart
De gesprekken tussen Rusland en Oekraïne zijn zwaar, aldus Zelensky. Ook vind er een overleg plaats tussen de Russische minister van Buitenlandse zaken Lavrov en het hoofd van het Rode Kruis Peter Maurer.
Omdat de Russische opmars stokt, ontstaat er door gebrek aan voedsel ook gemor onder de militairen. Sommigen zouden zelfs deserteren (weglopen).
De Duitse bondskanselier Scholz wil dat Europa zo snel mogelijk onafhankelijk wordt van de Russische energie. Oekraïne vraagt om meer wapenleveranties. Vooral luchtafweer, kruisraketten en granaten om zich tegen Rusland te kunnen verdedigen. Bij de stad Tsjernihiv is er weer een brug vernield. Dit bemoeilijkt de bevoorrading van de stad en de evacuatie van burgers. Men hoopt op een corridor en een veilige evacuatie bij verschillende steden. Bij Marioepol is dat wederom mislukt. 45 Russische diplomaten zijn door Polen uitgewezen. Inmiddels worden er 13.500 Oekraïneers in Nederland opgevangen.
De Russische klimaatgezant Anatoli Tsjoebajs is opgestapt en heeft Rusland verlaten. Rusland heeft aangekondigd om in 2028 of 2032 het Europees kampioenschap voetbal te willen organiseren. En dat terwijl ze momenteel van alle sportevenementen zijn uitgesloten.
Duitsland levert extra luchtdoelraketten en Zweden levert meer antitankwapens aan Oekraïne. Ook Groot Brittannië levert 6000 raketten. De Amerikaanse regering heeft officieel vastgesteld dat het Russische leger oorlogsmisdaden heeft gepleegd. De inzending van Oekraïne bij het Songfestival wordt onbedoeld een strijdlied. In Polen zijn inmiddels 2 miljoen vluchtelingen. Ook autobouwer Renault heeft Rusland verlaten.
29e dag: 24 maart
President Zelensky roept de hele wereld op om tegen de oorlog te protesteren. Groot Brittannië levert 6000 raketten aan Oekraïne. Rusland zet verschillende diplomaten het land uit. Volgens premier Rutte heeft het weinig zin om de Russische olie te boycotten, bijvoorbeeld omdat Rusland het dan makkelijk verkoopt aan India. Bijna 3000 mensen hebben met eigen vervoer Marioepol weten te verlaten. In het eerder beschoten theater zouden zo'n 300 mensen zijn omgekomen. Ten noordoosten van Kiev heeft het Oekraïense leger de plaatsen Makariv en Moschun weten terug te veroveren. Rusland zou Google News in hun land hebben geblokkeerd. Angstvallig wordt de Russische bevolking onthouden van informatie over de oorlog in Oekraïne. Het Amerikaanse Witte Huis heeft een team ingesteld dat noodplannen maakt voor als Poetin besluit chemische, biologische of nucleaire wapens in te zetten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigd dat zeker 64 gezondheids instellingen zijn aangevallen. Vele van de 7 miljoen ontheemde burgers kampen met gezondheidsklachten en medicijnen zijn nog maar nauwelijks te krijgen.
Er is topoverleg bij de NAVO, de EU en de zogeheten G7 landen (rijkste 7 landen). Vier nieuwe gevechtseenheden worden naar de Oostelijke NAVO staten gestuurd. Steeds meer EU landen besluiten om meer geld aan defensie uit te gaan geven. Het is bestemd voor wapens, uitrusting voor de militairen en onderzoek naar cyberveiligheid.
Er zouden 15.000 mensen vanuit Marioepol zijn gedeporteerd (niet vrijwillig vervoerd) naar Rusland. De hulpgoederen en medicijnen kunnen Marioepol niet bereiken.
Zelensky vraagt de NAVO om meer militaire steun en waarschuwt dat Rusland het aanvallen van de oostelijke NAVO landen als volgend doel zou hebben. In de vlak bij Marioepol gelegen haven van Berdjansk is een Russisch schip verwoest dat militaire goederen en voertuigen zou hebben aangevoerd.
Rusland wil dat hun olie en gas in het vervolg in Roebels betaald moeten worden. Daarmee zouden ze contractbreuk plegen.
30e dag: 25 maart
In Nederland wordt overwogen om (tijdelijke) dorpen in te richten voor de opvang van de vluchtelingen. Geschat wordt dat er 50.000 mensen opgevangen moeten gaan worden. Er wordt ook gekeken of er (niet gebruikte) overheidsgebouwen voor bewoning geschikt gemaakt kunnen worden. In België is men al begonnen aan dergelijke nooddorpen.
Er zijn weer beschietingen geweest in de buurt van de kerncentrale Tsjernobyl. Canada kan de export van olie opvoeren nu die van Rusland in de ban is. Een woonwijk in Charkov is beschoten en deels verwoest. De EU heeft een verklaring opgesteld waarin Rusland wordt beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden. Ook de Amerikaanse regering heeft dit gezegd. President Rutte heeft na de EU-top aangegeven dat het stoppen met het afnemen van Russisch gas niet zomaar kan. Ten eerste moet je een alternatieve warmtebron hebben en ten tweede als je het contract opzegt, dat je dan een boete aan Rusland moet betalen (geld wat ze ook voor de oorlog in kunnen zetten). Verder maakt Rutte zich zorgen over de houding van China. Die houden zich nog steeds afzijdig en doen niet mee aan de sancties. Amerika en Canada gaan meer vloeibaar gas (LNG) leveren (per schip) aan Nederland en Europa.
De Nederlandse boeren hamsteren veevoer, uit angst dat er daar over een tijdje tekorten komen.
Oekraïne boekt hier en daar (kleine) succesjes. Ze heroveren stadjes ten noorden van Kiev. Dnipro en Vinnytsia zijn met raketten bestookt. Er zou grote schade zijn. Opnieuw wordt er geprobeerd mensen uit Marioepol te evacueren, liefst met eigen vervoer naar de 80 km verderop gelegen plaats Berdjansk.
Een Nederlands mosterdbedrijf moet de productie van mosterd verkleinen, omdat de aanvoer van grondstoffen uit Tsjernihiv niet mogelijk is.
President Biden (VS) reist door naar Polen om de Amerikaanse troepen te bezoeken en kijken hoe het met de opvang van vluchtelingen is gesteld.
Rusland lijkt zich meer op de Donbass te gaan concentreren. Opnieuw zijn er twee hoge Russische hoge officieren gedood.
Oekraïneense middelbare scholieren krijgen les in de Harskamp (NL). Ook Spotivy (muziek en podcast platvorm) heeft zich uit Rusland teruggetrokken.
President Macron (F) probeert samen met Griekenland en Turkije Poetin zover te krijgen dat de overgebleven inwoners van het volledig verwoeste Marioepol geëvacueerd kunnen worden. De vice-president van Oekraïne Veresjtsjoek doet een beroep op o.a. Rutte voor meer wapenleveranties. Er wordt nog steeds gevreesd voor een grootschalige aanval op Kiev.
31e dag: 26 maart
Het verenigd koninkrijk stuurt voedsel naar de belegerde steden in Oekraïne. De WHO telt 72 aanvallen op ambulances, ziekenhuizen en medisch personeel. Volgens Zelensky wordt ook landbouw materieel vernield. De graanproductie zal zeker verstoord worden.
De ministers van buitenlandse zaken van de VS spreken in Polen met de ministers van defensie van Oekraïne. Het gaat over de actuele situatie en samenwerking.
In Lviv zijn er krachtige explosies geweest. Hierbij is een brandstof opslag geraakt door raketten.
Volgens President Biden (VS) gaat de strijd nog lang duren. In zijn toespraak richt hij zich ook tot het Russische volk (als ze hem kunnen beluisteren is maar de vraag) waarbij hij aangeeft dat het Russische volk niet de vijand is. Hij vindt dat Poetin niet de leider van Rusland zou moeten zijn. Deze uitspraak wordt door Rusland gezien als regime-wissel. Sommige diplomaten vinden de uitspraak niet verstandig.
In Charkov is er door de Russen op een onderzoeksreactor geschoten. Wat de schade is, is niet duidelijk. De burgemeester van Marioepol staat versteld van de Russische wreedheid en noemt het genocide. Ruim 3400 mensen hebben via corridors toch de stad weten te verlaten. Er wordt gezegd dat bussen worden tegengehouden.
32e dag: 27 maart
De Oekraïense strijdkrachten zouden opnieuw drie plaatsen in het noorden in de Oblast Zaporizja hebben heroverd. Er is enorm veel schade melden ze.
President Biden (VS) wil 10.000 vluchtelingen opnemen in Amerika.
Het Russische internet wordt steeds verder ingeperkt. Dit heeft grote gevolgen voor de Russische bevolking. Behalve brandstofdepots zijn er ook voedseldepots bij Lviv beschoten met kruisraketten en langeafstandsraketten door de Russen.
In Nederland wordt gekeken hoe Oekraïense kinderen het beste weer onderwijs zouden kunnen krijgen. Naar verwachting zullen er 15.000 - 25.000 kinderen naar Nederland komen.
Nu de Oekraïense havens onder vuur liggen, heeft met besloten om graan en andere voedselproducten via het spoor te vervoeren.
President Macron (F) is niet blij met de uitspraak van Biden, die Poetin een 'slager' heeft genoemd. Volgens Macron kunnen dergelijke uitlatingen schadelijk zijn voor de onderhandelingen.
Volgens de Russische inlichtingenchef Boedanov wil Poetin Oekraïne opsplitsen. Hij zou een scheiding willen aanbrengen tussen de bezette gebieden en de rest van Oekraïne, met daartussen een gedemilitariseerde zone zoals tussen Noord- en Zuid-Korea.
Zelensky heeft (tijdelijk) de persvrijheid als het ware ingeperkt en wil dat er dezelfde berichten worden uitgezonden. Dit als tegenwicht tegen de verdraaide informatie die de Russen verspreiden.
33e dag: 28 maart
President Erdogan (TR) dringt bij Poetin aan tot een staakt het vuren. Scholen in Kiev geven weer online les. Het Rode Kruis heeft nog steeds geen toegang tot Marioepol. Er bevinden zich nog steeds zo'n 16.000 burgers in de stad die niet hebben kunnen vluchten. Ook zouden er inmiddels 5000 doden zijn gevallen.
Bierbrouwer Heineken trekt zich definitief terug uit Rusland. In Istanboel start een nieuwe vredesonderhandelingen. Oekraïne heeft er weinig vertrouwen in dat er doorbraken komen.
Oekraïne, Polen en Litouwen hebben een onderzoeksteam (JIT) ingesteld die de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid door Rusland gaat onderzoeken. Turkse marine vind zeemijnen voor hun kust in de Zwarte Zee. Het is niet duidelijk van wie deze afkomstig zijn.
Volgens de VN zijn er inmiddels 3.8 miljoen vluchtelingen Oekraïne ontvlucht. Zeker 90% zijn vrouwen en kinderen. Zo'n 18.000 vluchtelingen zijn opgevangen in Nederland.
Rusland beperkt de toegang tot hun land voor 'onvriendelijke landen', waaronder Nederland.
De plaats Irpin bij Kiev zou zijn heroverd. De Oekraïense luchtmacht zou graag F15's en F16's straaljagers willen krijgen. Ze moeten het zelf doen met sterk verouderde toestellen.