Seoel

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Seoul)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Seoel.
Satellietfoto van Seoel.

Seoel (Koreaans: 서울특별시) is de grootste stad en de hoofdstad van Zuid-Korea. Seoel heeft meer dan tien miljoen inwoners, maar als je Incheon, Bucheon, Goyang, Seongnam en Suwon erbij optelt kom je uit op 25.600.000 inwoners en daarmee is het vijfde grootste metropool ter wereld. De stad ligt aan de rivier de Han in het noordwesten van Zuid-Korea. Seoel is het politieke, culturele, sociale en economische centrum van Zuid-Korea. De stad is verdeeld in 25 stadsdistricten. Doordat er in Seoel zo veel mensen wonen, is het er erg druk en zorgen de vele auto's vaak voor opstoppingen. Veel mensen maken daarom gebruik van het metronetwerk van Seoel. Met 8 miljoen reizigers per dag is het één van de drukste metronetwerken van de wereld. Er zijn ook verschillende wegen, spoorlijnen en internationale luchthavens. Seoel heel vele bezienswaardigheden, waaronder musea, tempels en paleizen. De oppervlakte is 605 vierkante kilometer.

Geschiedenis

Tot 1945 was het de hoofdstad van Korea. Honderd jaar geleden had Seoel nog maar rond de 1 miljoen inwoners. In de Korea-Oorlog werd de stad bijna helemaal verwoest. Hierna werd de stad herbouwd als moderne wereldstad. In 1988 werden de Olympische Zomerspelen er gehouden. Op 29 juni 1995 stortte een gebouw in waarbij honderden doden en gewonden vielen. Het is de grootste ramp uit de geschiedenis van Zuid-Korea. In 2002 was Seoel één van de speelsteden tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Korea en Japan.

Partnersteden

Seoel heeft vierentwintig partnersteden:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Seoel&oldid=668789"