Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Portaal:Romeinse Oudheid

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Portaal Romeinse Oudheid.png

Portaal
 
 
Gewenste artikelen
 
 
Inschrijving
 
 
Galerij
 

Welkom

Welkom op het Romeinse Oudheidportaal, dat onderdeel is van het Oudheidportaal. Hier lees je echt alles over de Romeinse Oudheid met leerzame onderwerpen en artikelen. Vind je de Romeinse Oudheid heel erg interessant en leuk, neem dan eens een keer een kijkje op de projectpagina. Hier zie je precies welke artikelen er nog nodig zijn of uitgebreid moeten worden. Neem ook een kijkje op dit portaal en op de artikelen. Veel leesplezier!

Religies

De Romeinse goden lijken erg op de Griekse goden. De Romeinen hebben namelijk ook de goden over genomen. Wel kregen ze andere namen. Zeus werd bijvoorbeeld Jupiter en Poseidon werd Neptunus. In het Romeinse Rijk mocht je je eigen geloof aanhangen, maar je moest óók de Romeinse goden aanbidden. Deed je dit niet, dan werd je voor de leeuwen gegooid. In het Romeinse Rijk gingen steeds meer mensen in het christendom geloven. Christenen mochten volgens de Bijbel geen andere god(en) aanbidden en werden daardoor vervolgd. De christenen kregen overal de schuld van. Later werd het christendom toch de staatsgodsdienst.

Politiek

In het begin was het Romeinse Rijk een koninkrijk. Na zeven koningen hadden de burgers er genoeg van en werd het rijk een republiek. Elk jaar werden er twee consuls gekozen die dat jaar de macht hadden. In tijden van oorlog kon een dictator worden aagesteld. De bekendste daarvan was Julius Caesar. Na Julius Caesar brak de Keizertijd aan. Caesar's achterneef Octavianus werd de eerste keizer en noemde zichzelf Augustus. Na hem kwamen alleen nog maar keizers.

Veroveringen

De Romeinen hebben veel gebied veroverd. Aan het begin bestond het Romeinse Rijk alleen nog uit de stad Rome met de omgeving. De Romeinen hebben delen van het Midden-Oosten, Griekenland, Oost-Europa, de Alpen, Italië, Frankrijk, Nederland, België, Duitsland en Spanje veroverd. Het Romeinse Rijk breidde ook steeds verder uit. Het Romeinse Rijk was één van de grootste landen die ooit in Europa hebben gelegen.

Val van Het Romeinse Rijk

Omdat het Romeinse Rijk erg groot was, werd het in tweeën gesplitst. Het West-Romeinse Rijk en het Oost-Romeinse Rijk. Het West-Romeinse Rijk had Rome als hoofdstad en het Oost-Romeinse Rijk had Constantinopel als hoofdstad. Tijdens de Grote Volksverhuizing vielen verschillende volkeren het West-Romeinse Rijk binnen. Hierdoor viel het West-Romeinse Rijk. Het Oost-Romeinse Rijk bleef bestaan en bestond tot en met de 15de eeuw onder de nam het Byzantijnse Rijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Romeinse_Oudheid&oldid=447225"