Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Cleopatra VII van Egypte

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Cleopatra)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cleopatra VII van Egypte
Cleopatra.jpg
Cleopatra ("vaders glorie")
Naam voluit
Geboren januari 69 v.Chr.
Geboren te Alexandrië, Macedonisch Egypte en het Ptolemeïsche Rijk
Overleden 12 augustus 30 v.Chr.
Overleden te Alexandrië, Romeins Egypte
Gehuwd met Marcus Antonius
Relatie met Julius Caesar
Partij
Religie
Stroming
Functie Farao over oude Egypte
Aantreden 51 v.Chr.
Aftreden 30 v.Chr.
Voorganger Ptolemaeus XII Neos Dionysos
Opvolger
Functie(s)
De laatste Hellenistische heerseres van Egypte
Portaal Portal.svg Politiek

Cleopatra VII Thea Philopator (januari 69 voor Christus – 12 augustus 30 voor Christus) was een bekende vrouwelijke farao. Zij was de laatste koningin van de Macedonische dynastie die over Egypte heerste na de dood van Alexander de Grote. Ze stierf toen ze zichzelf vergiftigde met waarschijnlijk slangengif.

Cleopatra

Cleopatra is in de winter van 69 of 70 v.Chr. geboren in het stadje Ra-Kadet bij Alexandrië. De familie van Cleopatra was oorspronkelijk van Grieks-Macedonische afkomst. Cleopatra is Grieks voor “Vaders Glorie“, en haar volle naam, "Cleopatra Thea Philopator" betekent "De Godin Cleopatra, Vaderminnend". Cleopatra was de dochter van Ptolemaeus XII en Cleopatra V. Zij was de derde dochter van de in totaal vier dochters van koning Ptolemaeus XXI Auletus en Cleopatra V. Toen haar vader stierf in het voorjaar van 51 v.Chr. was zij net 18 jaar oud. Daarna trouwde ze geheel volgens de Egyptische traditie met haar twaalfjarige broer. Zij moest samen met haar broer heersen, maar dat vond ze helemaal niet leuk! Ze wilde alleen heersen! Daarom ondertekende alleen zíj de wetten van het land en werd alleen haar hoofd op de muntstukken gezet. Het volk vond dat niet goed en stootten haar van de troon. Ze was boos maar hoorde dat Julius Caesar in Alexandrië was. Ze wikkelde zichzelf in een tapijt en liet zich naar de kamer van Caesar brengen. Hij werd opslag verliefd op de slimme Cleopatra. Ze kregen samen een kind :Ptolemaeus XV (Caesarion). Julius Caesar hielp haar om haar macht in Egypte weer terug te krijgen. Een paar jaar later werd Julius Caesar vermoord, de nieuwe Romeinse keizer Marcus Antonius had veel gehoord over Cleopatra. Toen hij haar zag werd hij opslag verliefd en zo trouwde Cleopatra. Cleopatra wordt vaak afgebeeld als mooie "mannenverslinder", maar volgens onderzoekers was ze helemaal niet zo mooi! Maar ze was wel slim, ze deed wiskundig en medisch onderzoek en betoverde ze iedereen met haar uitspraken.

Cleopatra en kunst

Cleopatra is door de eeuwen heen een veelbesproken en gebruikt onderwerp door schrijvers en kunstenaars. Dit komt doordat ze als legende wordt gezien en als een vrouw die veel machtige mannen verleidde, zoals Julius Caesar en Marcus Antionius.

Julius Caesar en Cleopatra

Julius Caesar is geboren op 13 juli in het jaar 100 voor Christus. Terwijl de Romeinen van Egypte een provincie probeerden te maken, viel Cleopatra als een blok voor de Romeinse heerser Julius Caesar. En Julius Caesar op zijn beurt nam het niet zo nauw met zijn eigen huwelijk. In 47 voor Chr. kregen ze een zoon die door het Egyptische volk spottend Caesarion werd genoemd. Nadat Julius Caesar terug was gegaan naar Rome, brachten Cleopatra en Caesarion een bezoek aan hem en verbleven in zijn buitenverblijf in Rome. Maar het Romeinse volk kwam in opstand tegen de uitspattingen van hun heerser Caesar. En in 44 voor Chr. werd Caesar vervolgens vermoord.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cleopatra_VII_van_Egypte&oldid=729108"