Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Forum Romanum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Crystal Clear app kedit.png
Verbeteren
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij WikiKids helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert.
Het Forum Romanum

Het Forum Romanum is te vinden in Rome, naast het bekende Colosseum. Tegenwoordig zie je hier alleen maar ruïnes maar heel lang geleden, in de tijd van de Romeinen, was dit een levendige plek. Het Forum Romanum was namelijk het centrum van Rome. Er vond veel handel plaats maar er was ook mogelijkheid tot het uiten van religie en het spreken van recht.

Voordat het Forum Romanum werd gebouwd, lag er een drassig moeras. Maar doordat deze plaats een handige ligging had, werd dit het middelpunt van de stad. Er werden openbare gebouwen, zoals tempels en een marktplaats, bogen en gebouwen voor de regering op het Forum gebouwd. De keizers van het Romeinse rijk gebruikten het Forum Romanum vooral als pronkstuk.

Boog van Titus

Boog van Titus

Als je over de Via Sacra, de hoofdstraat van het oude Rome, loopt, zul je als eerste de boog van Titus tegenkomen. Deze boog is gebouwd rond 81 na Chr. ter ere van de overleden keizer Titus en is de oudste, nog hele, ereboog in Rome.

De boog is 15,5 meter hoog en 13,5 meter breed. Het is gemaakt uit marmer. Waarschijnlijk stond er lang geleden een beeld van Titus bovenop de boog maar daar is tegenwoordig niks meer van terug te zien.

Boog van Septimius Severus

Boog van Septimius Severus

De boog van Septimius Severus is een overwinnings boog. Het is gebouwd in het jaar 204 in opdracht van de senaat en was een geschenk aan de keizer en zijn zonen, ter ere van overwinningen in de oorlog. De boog is gemaakt uit baksteen en travertijn en is bekleed met marmer.

De boog is 20,88 meter hoog en 23,27 meter breed. Het heeft drie doorgangen van verschillende groottes. Doordat de boog heel goed bewaard is gebleven kunnen wij tegenwoordig nog goed zien wat er op staat. Zo wordt er een heel verhaal op verteld in de vorm van uitgehouwen figuren.

Tempel van Venus en Roma en Santa Francesca Romana

De bouw van de tempel van Venus en Roma begon in 121 na Chr en was pas klaar in 141 na Chr. Het werd gebouwd voor de godinnen Venus Felix en Roma Aeterna en is een van de grootste tempels van de stad. De tempel heeft twee cellae wat het erg bijzonder maakt. Cellae zijn tempelkamers. Zowel Venus als Roma krijgen er een met allebei een eigen ingang

In het jaar 307 werd de tempel verwoest door een grote brand maar werd door de toenmalige keizer Maxentius gerestaureerd. Maar aan het begin van de negende eeuw heeft een aardbeving er waarschijnlijk voor gezorgd dat de tempel is ingestort. Rond 850 werd er een nieuwe kerk gebouwd, bovenop de ruïnes. Deze kerk heet de Santa Francesca Romana, ook wel de Santa Maria Nova genoemd, en is een basiliek. Een basiliek is een bouwvorm die vaak terug is te zien in de tijd van de Romeinen. De basiliek is gewijd aan de heilige Francesca Romana.

Basilica van Maxentius

Basilica van Maxentius

De Basilica van Maxentius is het grootste gebouw op het Romeinse Forum. Het werd gebouwd tussen het jaar 308 en 312 op de plek van de voormalige pepermarkt. De bouw begin in opdracht van de gelijknamige keizer, keizer Maxentius. Wat erg opvallend was is dat er grote bogen werden gebouwd om het gebouw te ondersteunen in plaats van pilaren. Dit zorgt ervoor dat het gebouw erg groot en open aanvoelde. Er staat nu alleen nog maar een zijkant overeind maar dit geeft wel een goed beeld van de grootte van het gebouw. De basilica was een regeringsgebouw en werd beschouwd als het centrum voor zowel rechtspraak als burgerlijke zaken. Zo was er onder andere een rechtszaal te vinden.

Santi Cosma e Damiano

De Santi Cosma e Damiano is een bijzondere kerk. Het is namelijk gevestigd in twee andere gebouwen die zijn aangepast om dit gebouw te vormen. Deze gebouwen waren tempels; de Tempel van Romulus en de Tempel van Pax.

  • De Tempel van Romulus. Keizer Maxentius (278-312) had een zoon genaamd Valerius Romulus (ongeveer 292-309). Valerius Romulus kwam erg jong te overlijden waarna zijn vader hem tot god liet uitroepen en de Tempel ter ere van hem liet bouwen. De Tempel heeft zijn originele bronzen deuren er nog in staan, wat erg uniek is omdat alle kostbare materialen van de gebouwen in Rome werden gehaald na de val van het Romeinse rijk.
  • De Tempel van Pax is gemaakt om de godin van de vrede te eren. Het werd gebouwd tussen het jaar 71 en 75. In de Tempel was een tentoonstelling te vinden voor verschillende kunstschatten. Ook was er een bibliotheek in gebouwd. Hier kon je boeken vinden uit Jeruzalem maar ook werken uit de Griekse oudheid.
  • In de 6e eeuw werden de Tempel van Romulus en de Tempel van Pax samengevoegd en veranderd in de kerk Santi Cosma e Damiano. Deze kerk is gemaakt ter ere van de broers Cosmas en Damianus. De twee broers werkten in de geneeskunde en behandelden de zieken zonder hier geld voor te vragen. Het pronkstuk van de kerk is het mozaïk op het plafond dat een kerkelijk tafereel vertoont.

Tempel van Antoninus en Faustina

Faustina de Oudere was keizerin van het Romeinse Rijk tot haar dood in 140/141. De exacte datum is niet bekend. Na haar dood liet keizer van Antoninus Pius zijn vrouw vergoddelijken. De tempel werd daarna meteen gebouwd en was klaar in het jaar 141. Keizer Antoninus kwam ongeveer 20 jaar na de dood van zijn vrouw te overlijden, in het jaar 161, waarna de tempel ook aan hem werd gewijd. Sinds dit moment heet het de Tempel van Antoninus en Faustina.

Basilica Aemilia

Zo zag de Basilica Aemilia er waarschijnlijk uit

De Basilica Aemilia werd gebouwd in 179 voor Chr. in opdracht van Marcus Fulvius Nobilior. Daarom heette het gebouw eerst Basilica Fulvia. Dat jaar werkte Nobilior samen met Marcus Aemilius Lepidus. Zij waren allebei censor, dit is een ambtenaar die toezicht houdt op hoe inwoners van Rome zich gedragen maar ook de volkstelling houdt. De nabestaanden van Marcus Aemilius Lepidus waren verantwoordelijk voor het restaureren van de Basilica en daarom werd de naam later verandert naar Basilica Aemilia. De Basilica werd gebruikt als ontmoetingsplek en er was een markthal maar ook een rechtszaal te vinden. Er werd gehandeld in verschillende soorten waren, denk aan waren als grond en vee.

Tempel van Caesar

Het lichaam van keizer Julius Caesar werd gecremeerd op het Romeinse Forum. Keizer Augustus liet hem vergoddelijken en gaf het bevel om de Tempel van Caesar te bouwen. Met deze gebeurtenis vond de eerste vergoddelijking van een Romeinse keizer plaats. De bouw van de tempel begon met een altaar, dit werd snel gebouwd zodat de rouwende inwoners van Rome hier troost konden vinden. Door de tijd heen werd de altaar telkens uitgebreid totdat het een ware tempel was.

Basilica Julia

Van de Basilica Julia is tegenwoordig niet veel meer van over maar was vroeger een grote Basilica. Het werd gebouwd in 55 voor Chr. op de resten van een oudere basilica, die was vergaan door een brand, in opdracht van Julius Caesar. De naam van de Basilica Julia komt dan ook van de opdrachtgever. Het gebouw was bekleed met marmer en er stonden beelden in van beroemde kunstenaars. Op de trappen van dit openbare gebouw zijn bordspellen gevonden, die zijn uitgesneden in het steen. Deze spellen werden gebruikt om de tijd te doden, bijvoorbeeld tijdens een storm. De Basilica was zowel een gerechtsgebouw als een 'tabernae'. Dit is een rij van kleine winkels. In het gedeelte van de rechtspraak werd er besloten over zowel eigendomszaken als erfrechtzaken.

Curia

De Curia Julia

De Curia was de vergaderplaats van de senaat. De senaat is een groep mensen die het Romeinse staatshoofd assisteerden. Binnen in het gebouw, aan beide kanten van het middenpad stonden 300 stoelen. De senatoren stemden 'per sessionem'. Dit betekend dat de senatoren die voor waren aan de ene kant gingen zitten en de senatoren die tegen waren aan de andere kant.

Eerst stond er op de plaats van de Curia de Curia Hostilia. Dit was het eerste Senaatsgebouw in Rome. Het werd gebouwd in de 7e eeuw voor Chr. Maar tijdens rellen in 52 voor Chr. werd het gebouw in brand gestoken waarna het is vergaan. Rond 48 voor Chr. liet keizer Julius Caesar de Curia echter opnieuw bouwen. Ook liet hij de naam veranderen naar Curia Julia.

Santi Luca e Martina

De Santi Luca e Martina is een 7e eeuwse kerk. De kerk was eerst gewijd aan de heilige Martina. Later, in de 16e eeuw, ruilde de paus deze kerk met een basilica in Rome, die was van de academie van St. Luke. De academie verhuisde naar de kerk Santi Martina. Later werd de naam aangepast en werd de naam van de academie in de naam van de kerk gezet. Sindsdien heet het gebouw Santi Luca e Martina.

Tabularium

Gebouwd in 78 voor Chr. in opdracht van de senaat was het Tabularium een belangrijk gebouw voor de overheid. Het werd gebruikt als staatsarchief.

Tempel van Saturnus

Tempel van Saturnus

De Tempel van Saturnus is gemaakt voor de god van de landbouw. Het werd gebouwd in 497 voor Chr. Tijdens de bouw is de tempel zo gemaakt dat je er alleen in kan komen door de trap op te lopen. De tempel heeft veel restauraties meegemaakt en is beschadigd geweest door brand, wat ook meerdere andere gebouwen op het Forum Romanum is overkomen. Het werd onder andere gebruikt als bank voor Rome, er stond een schatkist in met goud en zilver.

De Tempel van Castor en Pollux

De Tempel van Castor en Pollux, ook wel de Tempel van de Dioscuren genoemd, is gebouw voor de tweelingzoons van de God Juppiter. De zoons, Castor en Pollux, waren te vinden in vele verhalen en mythen uit de Griekse mythologie. Later werden de goden overgenomen in de cultuur van de Romeinen. De Tempel is voor Castor en Pollux gemaakt omdat, volgens de legende, de twee broers vaak waren te zien tijdens veldslagen. Op witte paarden hielpen zij de Romeinen naar hun overwinning toe. Na de overwinning lieten Castor en Pollux hun paarden drinken uit een bron bij het Forum Romanum. Door deze gebeurtenis hebben de Romeinen ervoor gekozen om op deze plaats de Tempel te bouwen.

Tempel van Vesta

De Tempel van Vesta is gemaakt voor de gelijknamige godin Vesta, de godin van de haard. De Tempel is rond van vorm en had in het midden een haard staan. Er werd geloofd dat Rome veilig zou blijven zolang het vuur in de Tempel zou blijven branden. De Vestaalse maagden moesten hiervoor zorgen, zij verbleven tijdens dit ritueel in het huis van de Vestaalse maagden. Dit vuur zorgde echter zo nu en dan voor beschadigingen aan het gebouw waardoor de Tempel vaak gerestaureerd moest worden.

Huis van de Vestaalse maagden

Huis van de Vestaalse maagden

De Vestaalse Maagden zijn de beschermers van de haard van de godin Vesta, ook wel de heilige vlam genoemd. Zij moesten ervoor zorgen dat het vuur niet uit zou gaan. Op 1 maart werd in het Romeinse Rijk het nieuwe jaar ingeluid. Dit betekende dat op de laatste dag van februari het vuur wél mocht worden gedoofd.

Meisjes tussen de leeftijd van 6 en 10 jaar konden priesteres worden. De meisjes kregen eerst een 10 jaar durende training over alle gebruiken van de Vestaalse Maagden. De 10 jaar daarna moesten zij deze gebruiken gaan uitvoeren. In hun laatste 10 jaar bij het huis van de Vestaalse Maagden moesten zij nieuwe meisjes trainen om een Vestaalse Maagd te worden.

Hoe zag het Forum Romanum eruit?

Hoe het Forum Romanum er waarschijnlijk uit had gezien

Op de afbeelding hiernaast is een online model te zien waarin het oude Forum Romanum is gereconstrueerd. In het midden is een groot, centraal plein te zien. Daaromheen zijn alle gebouwen geplaatst.

Veel van de gebouwen waren verwoest na een grote brand in het jaar 64. De toenmalige keizer heeft daarna de opdracht gegeven om de gebouwen weer op de ruïnes te herbouwen. Bij deze bouw werd het uiterlijk van de gebouwen vaak een beetje aangepast maar bleven voornamelijk hetzelfde eruitzien.

Archeologen hebben gekeken naar de ruïnes en gebaseerd daarop hebben zij een beeld kunnen schetsen van het leven rondom het Forum Romanum. Zo is er terug te zien dat het geloof een belangrijke rol heeft gespeeld. Er zijn veel Tempels en kerken in het gebied te vinden. Maar ook het bestuur had een belangrijke plaats ingenomen op het Forum. Zo staat er een groot Senaatsgebouw, de Curia, maar wordt de 'schatkist' hier ook bewaard. Ook stonden er een aantal Basilica op het terrein. Deze openbare gebouwen en werden ingezet als marktplaatsen maar werden ook gebruikt als ruimtes voor de rechtspraak. Daarnaast stonden er een aantal triomfbogen op het terrein. Denk aan de boog van Titus en de boog van Septimius Severus. Deze triomfbogen waren een permanente herinnering aan een overwinning of triomftocht.

Literatuurlijst

Archer, R. The trip to the Roman Forum. Part two: we enter the forum (januari 2010). Geraadpleegd op 2 november 2019, van http://www.ssqq.com/travel/barcelona2009romanforum.htm

Becker, J.The Arch of Titus (z.d.). Geraadpleegd op 2 november 2019, van https://www.khanacademy.org/humanities/ancient-art-civilizations/roman/early-empire/a/the-arch-of-titus

Basilica Aemilia (z.d.). Geraadpleegd op 3 november 2019, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Basilica_Aemilia

Curio Hostilia (z.d.). Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Curia_Hostilia

De godin Vesta en de Vestaalse maagden (z.d.). Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/92277-de-godin-vesta-en-de-vestaalse-maagden.html

De Tempel van Vesta (z.d.). Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://www.stilus.nl/oudheid/wdo/ROME/FORUM/VESTA.html

Forum Romanum (z.d.). Geraadpleegd op 2 november 2019, van https://www.bezienswaardighedenrome.com/forum-romanum/

Forum Romanum Rome plattegrond. (z.d.). Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://www.teggelaar.com/prive/romesite/ROMA%20ANTICA/ForumRomanum/ForumRomanum_plattegrond.htm

Hintzen-Bohlen, B. (2005). Kunst & Architectuur Rome. Polen: Könemann.

Historiek. Tempel van Venus en Roma na twintig jaar weer open (11 november 2010). Geraadpleegd op 3 november 2019, van https://historiek.net/tempel-van-venus-en-roma-na-twintig-jaar-weer-open/9659/

Joseph, R. Santi Luca e Martina (26 januari 2014). Geraadpleegd op 4 november 2019, van http://zombieparentsguide.blogspot.com/2014/01/santi-luca-e-martina-rome.html

Kaart van het Forum Romanum. (z.d.). Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://www.stilus.nl/oudheid/wdo/ROME/FORUM/FORKAART.html

Keersmaecker, De H. De Santa Francesca Romana: het klooster dat slechts één dag per jaar te bezoeken is (28 januari 2014). Geraadpleegd op 2 november 2019, van https://romenieuws.wordpress.com/2014/01/28/het-klooster-dat-slechts-een-dag-per-jaar-te-bezoeken-is/

Kortrijk, S. Tempel van Venus en Roma (Rome) (z.d.). Geraadpleegd op 3 november 2019, van https://cloacamaxima1.wordpress.com/bouwwerken/tempels-en-altaars/tempel-van-venus-en-roma-rome/

Messala. Rome: Santi Cosma e Damiano (26 juli 2018). Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://corvinus.nl/2018/07/26/rome-santi-cosma-e-damiano-2/

Roman Forum Walking Tour in 4K. (11 februari 2018). [YouTube]. Geraadpleegd op 2 november 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=hWHr-RlJqWU

Tempel van Castor en Pollux (z.d.). Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Tempel_van_Castor_en_Pollux

Temple of Venus and Roma (z.d.). Geraadpleegd op 2 november 2019, van https://en.wikipedia.org/wiki/Temple_of_Venus_and_Roma

Thursday: Santi Cosma e Damiano (z.d.) Geraadpleegd op 3 november 2019, van https://www.pnac.org/station-churches/week-3/thursday-santi-cosma-e-damiano/

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Forum_Romanum&oldid=634149"