Forum Romanum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Forum Romanum

Het Forum Romanum is te vinden in Rome, naast het bekende Colosseum. Tegenwoordig zie je hier alleen maar ruïnes maar heel lang geleden, in de tijd van de Romeinen, was dit een levendige plek. Het Forum Romanum was namelijk het centrum van Rome. Er vond veel handel plaats maar er was ook mogelijkheid tot het uiten van religie en het spreken van recht.

Voordat het Forum Romanum werd gebouwd, lag er een drassig moeras. Maar doordat deze plaats een handige ligging had, werd dit het middelpunt van de stad. Er werden openbare gebouwen, zoals tempels en een marktplaats, bogen en gebouwen voor de regering op het Forum gebouwd. De keizers van het Romeinse rijk gebruikten het Forum Romanum vooral als pronkstuk.

Onderdelen

Hoe zag het Forum Romanum eruit?

Hoe het Forum Romanum er waarschijnlijk uit had gezien

Op de afbeelding hiernaast is een online model te zien waarin het oude Forum Romanum is gereconstrueerd. In het midden is een groot, centraal plein te zien. Daaromheen zijn alle gebouwen geplaatst.

Veel van de gebouwen waren verwoest na een grote brand in het jaar 64. De toenmalige keizer heeft daarna de opdracht gegeven om de gebouwen weer op de ruïnes te herbouwen. Bij deze bouw werd het uiterlijk van de gebouwen vaak een beetje aangepast maar bleven voornamelijk hetzelfde eruitzien.

Archeologen hebben gekeken naar de ruïnes en gebaseerd daarop hebben zij een beeld kunnen schetsen van het leven rondom het Forum Romanum. Zo is er terug te zien dat het geloof een belangrijke rol heeft gespeeld. Er zijn veel Tempels en kerken in het gebied te vinden. Maar ook het bestuur had een belangrijke plaats ingenomen op het Forum. Zo staat er een groot Senaatsgebouw, de Curia, maar wordt de 'schatkist' hier ook bewaard. Ook stonden er een aantal Basilica op het terrein. Deze openbare gebouwen en werden ingezet als marktplaatsen maar werden ook gebruikt als ruimtes voor de rechtspraak. Daarnaast stonden er een aantal triomfbogen op het terrein. Denk aan de boog van Titus en de boog van Septimius Severus. Deze triomfbogen waren een permanente herinnering aan een overwinning of triomftocht.

Literatuurlijst

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Forum_Romanum&oldid=736351"