Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Portaal:Middeleeuwen

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Portaal Middeleeuwen.pngPortaal
 
 
Gewenste artikelen
 
 
Inschrijving
 
 
Galerij
 


Welkom

Welkom op het Portaal Middeleeuwen, dat onderdeel is van het Geschiedenisportaal. Hier lees je alles over de Middeleeuwen. Vind jij de Middeleeuwen nou een hele leuke en leerzame tijd, neem dan een kijkje op onze projectpagina! Hier lees je alle artikelen die nog verbeterd of gemaakt moeten worden. Veel leesplezier!

De naam

De naam Middeleeuwen is bedacht door de mensen die na de Middeleeuwen leefden. Zij vonden het een tijd met weinig vooruitgang. Volgens hen waren het de paar donkere eeuwen tussen twee tijden met veel vooruitgang: de Renaissance en de Klassieke Tijd (Oudheid). De Middeleeuwen duurden van het jaar 500 tot en met het jaar 1500. Wanneer de Middeleeuwen stopten kan niet precies worden gezegd, omdat niet iedereen hier hetzelfde over denkt. Volgens veel wetenschappers waren de Middeleeuwen juist een belangrijke periode. De Middeleeuwen duurden dus ongeveer 1000 jaar. Omdat dit een lange tijd is zijn de Middeleeuwen verdeeld in 2 perioden:

Soms wordt er ook gesproken over de Hoge Middeleeuwen. Volgens veel historici zijn er veel verschillen tussen de twee periodes. Maar wie had de macht na de val van het Romeinse Rijk? Waarin geloofden de mensen toen? En wat gebeurde er allemaal in de Middeleeuwen? Dat zie je allemaal op dit portaal.

Na de val van het Romeinse Rijk

Na de val van het Romeinse Rijk wilde elk volk een zo groot mogelijk stuk grond. Hierdoor kwamen er veel oorlogen. In 481 werd het Frankische Rijk gesticht. Dit ligt op de plek van het huidige Frankrijk. Dit was één van de grootste landen in de Middeleeuwen. Het Frankische Rijk omvatte ook delen van Duitsland, Zwitserland, Italië, België en Nederland. In 888 verdween het Frankische Rijk. Een ander groot rijk was het Heilige Roomse Rijk. Dit ligt op de plek waar Duitsland nu ligt, maar ook grote delen van Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, België en Polen behoorden tot dat rijk. Dit rijk bestond uit allemaal landjes. Dit land bestond tot en met 1806.

Geloof

In de Middeleeuwen geloofden de meeste mensen in West-Europa in de Rooms-Katholieke Kerk. Toen was dat de enige geloofsrichting van het christendom, naast de Oosters-Orthodoxe Kerk, die ontstond na het Oosters Schisma. In het Midden-Oosten ontstond de islam. Dit begon in de stad Mekka. De grondlegger van de islam is de profeet Mohammed. De dromen van Mohammed werden opgeschreven in boek, de Koran. Steeds meer mensen gingen geloven in de islam. Hierdoor breidde het gebied van de islam uit. De christenen verloren de stad Jeruzalem aan de moslims. Dit is een belangrijke stad voor de christenen, omdat Jezus Christus zijn laatste dagen hier heeft doorgebracht. Als gevolg hiervan begonnen 600 jaar later de Kruistochten.

Bestuur

In de Middeleeuwen hadden de kerk en de adel de macht. De koning regeerde over een land en had een goed leven. De geestelijken hadden ook een goed leven en hadden bijna net zoveel macht als de koning. De kerk liet grote kerken en kathedralen bouwen. De adel liet kastelen bouwen. De leider van de Katholieke Kerk, de paus, woonde zelfs in een paleis. De rijken mochten mee beslissen in hun eigen stad, als deze stadsrechten had. De boeren en werkers hadden geen goed leven. Ze moesten hard werken, veel belasting betalen aan de adel en de kerk en hadden bijna niks over voor zichzelf.

Vroege Middeleeuwen

De Vroege Middeleeuwen waren de eerste periode van de Middeleeuwen. Er waren bijna geen grote steden zoals ze het in het Romeinse Rijk wel hadden. Er waren allemaal kleine dorpjes. Deze lagen in een land. Als een land te groot was om het alleen te besturen werd er gebruiktgemaakt van het leenstelsel. Hierbij gaf de koning de vazallen allemaal een stuk land. De vazallen waren verantwoordelijk voor het dagelijkse verloop van dat stuk land. Dus de belasting ophalen, vijanden buiten houden, etc. De vazallen waren vaak ook ridders. De ridders deden in hun vrije tijd veel aan jagen. Alleen de ridders en hun familie en vrienden mochten jagen. Dit was een privilege. De ridders woonden niet allemaal in grote kasteel. Sommige woonden wel in kastelen, maar deze waren vaak klein en hadden kleine ramen, dus het was er donker en vochtig. Andere ridders woonden in boerderijen. Als ze genoeg geld hadden, lieten ze de boerderij ombouwen tot een kasteel.

Late Middeleeuwen

De late Middeleeuwen was de tweede periode van de Middeleeuwen. In de late Middeleeuwen kwamen er nieuwe steden. Als een stad stadsrechten kreeg, was de stad zelfstandiger. De stad had dan een eigen wapen, een eigen bestuur, een eigen burgemeester en een stadsmuur. In de Vroege Middeleeuwen waren de meeste mensen boeren. In de Late Middeleeuwen waren er ook handelaren en ambachtslieden. In de Late Middeleeuwen werden er wel grote kastelen en paleizen gebouwd. In Late Middeleeuwen braken er ook veel ziektes uit zoals de Zwarte Dood en cholera.

Volgend portaal

Het volgende portaal is het Renaissance-portaal. Hier lees je hoe er een einde kwam aan de Middeleeuwen. Maar leest ook over de Tachtigjarige oorlog en de reformatie. Veel plezier verder met de tijdreis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Middeleeuwen&oldid=414590"