Stefanus I van Hongarije

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stefanus van Hongarije.

Stefanus I bijgenaamd de Heilige (Hongaars: Szent István) (Esztergom, ca. 975, – Esztergom, 15 augustus 1038) was de eerste koning van Hongarije van 1000 tot 1038 toen hij overleed. Hij werd in 1083 heilig verklaard.

Leven

Stefanus werd geboren als kind van Geza, het stamhoofd van de Magyaren die op dat moment in delen van Europa de baas was. Z'n oorspronkelijke naam was "Vajk" wat "held" betekende. Hij werd in 985 samen met zijn vader gedoopt door Adalbert van Praag en vanaf toen heette hij ook Stefanus. Hij trouwde met Gisela van Beieren en ze kregen erg veel kinderen. Zijn dochter Agatha werd later moeder van Edgar Ætheling van Engeland en Margaretha van Schotland. Daarna begon een woeste veldtocht tegen alle niet-christelijke Magyaarse hoofdmannen, waar Stefanus' oom ook bij hoorde. Uiteindelijk lukte het hem om alle Magyaren te verenigen en het koninkrijk Hongarije was geboren. Volgens de verhalen kreeg hij van paus Silvester II een prachtige kroon. Hij stierf in 1038 en werd opgevolgd door Peter Orseolo.

Wat hij heeft gedaan.

Stefanus was de eerste koning van Hongarije en legde daarmee de basis voor een koninkrijk dat nog lang zou bestaan. Hij verdeelde Hongarije in 50 graafschappen of officieel comitates. Hij probeerde van Hongarije een christelijk land te maken. Dat deed hij door te bevelen dat elk dorp een kerk en een priester moest hebben en veel kloosters en abdijen te stichten. Ook schonk hij veel land en geld aan de Kerk. Hij bestreed heidense gebruiken (gewoontes uit niet-christelijke godsdiensten) en voerde in Hongarije het Latijns alfabet in. Hij is samen met zijn zoon Emmerik heilig verklaard en zijn overblijfselen worden vereerd. Z'n belangrijkste overblijfsel (met een moeilijk woord relikwie) is z'n rechterhand die bewaard wordt in de Sint-Stefanus in Boedapest. Ook z'n kroon (waarvan niet zeker is of hij van hem was) wordt nog steeds in Boedapest bewaard. In 1764 stichtte Marie Theresia van Oostenrijk de Orde van de Heilige Stefanus, tot 1918 de nationale orde van Hongarije. In Hongarije wordt hij nog steeds gezien als "Vader des Vaderlands".


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stefanus_I_van_Hongarije&oldid=385819"