Hagia Sophia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aja Sofia

De Hagia Sophia (In het Grieks: Ἁγία Σοφία wat betekent heilige wijsheid, Turks: Ayasofya) is een museum in de Turkse stad Istanbul.

De Hagia Sophia is gebouwd tussen 532 en 536 in opdracht van keizer Justinianus. Bedoeld voor de Orthodoxe kerk. De kerk was zo rijk en kunstig versierd dat Justinianus ooit geroepen heeft: “Salomo, ik heb je overtroffen!”

In 558 stortte de koepel van de Hagia Sophia in, Nadat het een jaar daarvoor door een aardbeving was getroffen. In mei 1453 werd de laatste mis in de Hagia Sophia "gevierd". Niet alleen orthodoxen, ook katholieken, Assyriërs en Armeniërs woonden deze mis bij. Na deze mis werd de stad massaal aangevallen door de Turkse Ottomanen, en met de val van Constantinopel viel de erfgenaam van het Romeinse Rijk. De Hagia Sophia werd een moskee, ging Aya Sofia heten en de kerk werd voorzien van minaretten. Daarnaast werd het kruis op de centrale koepel vervangen door een halve maan. In 1943 werd het een museum, en de prachtige, Byzantijnse mozaïeken, die lang door pleisterwerk werden bedekt, werden weer zichtbaar gemaakt voor de wereld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hagia_Sophia&oldid=652315"