Val van Granada

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onderhandelingen tussen Ferdinand en Isabella van Castillië en Aragon met sultan Boabdil.

De val van Granada was een gebeurtenis in de Late Middeleeuwen.

Voorgeschiedenis

Sinds de 711 hadden de Moren (andere naam voor moslims) heel Spanje, Portugal en een deel van Frankrijk veroverd. In 732 werden ze door Karel Martel verslagen. Vanaf toen werden ze langzaam teruggedreven. Oké, het ging wel héél langzaam. De Moorse steden groeiden uit tot ontwikkelde steden met bibliotheken en geleerden. Maar hoe langzaam ook, de moslims werden toch echt teruggedreven.

De Val van Granada

In 1492 waren Ferdinand en Isabella van Aragon en Castilië (het huidige Spanje) bezig met heel veel dingen. Ze hadden net Christoffel Columbus uitgezonden naar Azië. Ook waren ze bezig de laatste Moren te verdrijven. In de eeuwen voor hen waren al veel stukken land weer ingenomen door de christenen, nu zouden zij het karwei afmaken. Ze marcheerden op naar Granada en veroverden het na een maandenlang beleg. De Moren werden verdreven en de moskeeën werden omgebouwd tot katholieke kerken. Zo kwam het dat rond 1500 de laatste Moren weer terugtrokken naar hun eigen land. Spanje was weer christelijk.

Vervolg

Ferdinand en Isabella hadden beloofd dat er godsdienstvrijheid bleef. Iedereen die moslim of jood wilde zijn mocht dat blijven en werd niet vervolgd of verbannen. Dat bleef zo tot 1499, toen een kardinaal moslims en joden begon te bekeren, zonder dat zij dat wilden. Iets ten zuidwesten van de stad brak een islamitische opstand uit die werd onderdrukt. De godsdienstvrijheid werd in 1500 afgeschaft.

Wist je dat?

  • Ferdinand en Isabella voor de verovering van Granada. van de paus de titel Katholieke Koningen kregen?
  • Toen de laatste heerser van het Moorse Rijk terugtrok, nog één keer omkeek naar z'n oude land omkeek en dat hij toen zuchtte?
  • Sindsdien die rots El último suspiro del Moro ('de laatste zucht van de Moor') heet?
  • Dat z'n moeder dat zag en zei: Huil als een vrouw om wat je als man niet kon verdedigen
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Val_van_Granada&oldid=570793"