Geestelijkheid

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een katholiek, een jood, een moslim en een protestant, 4 geestelijken reiken elkaar de hand

De geestelijkheid of clerus vormt een groep belangrijke gelovigen. Deze heten geestelijken en kunnen mensen leren over een bepaald geloof (wat daarbij dus gelooft wordt) en kunnen ook de baas zijn over een kerkgebouw of soms over een leger.

De geestelijkheid komt bij allerlei geloven voor. Bijvoorbeeld het katholicisme, het protestantisme, het jodendom, het hindoeïsme, het boeddhisme en het daoïsme.

Soms heb je een gebied wat door een geestelijke geregeerd wordt. Dat heet dan een bisdom en aan het hoofd staat dan een bisschop.

In het katholicisme heb je dit soort geestelijken:

In het protestantisme heb je dit soort geestelijken:

In het jodendom heb je de volgende:

In de islam heb je:

In India heeft het hindoeïsme tot 1948 de maatschappij in kasten opgedeeld. De hoogste kaste waren de Bramanen, de geestelijkheid.

In de middeleeuwen kon je iedereen onderverdelen in de volgende drie standen:

  • Geestelijkheid, de belangrijke gelovigen
  • Adel, belangrijke titeldragers, daarmee heersers, en de familie hiervan
  • Burgerij, de normale bevolking

Dit soort indelingen waren normaal in iedere maatschappij, ook buiten Europa.

Tijdens de middeleeuwen was het in Europa normaal dat iedereen hoorde bij de Rooms-Katholieke Kerk. Daar had je dus alleen rooms-katholieke geestelijken. Het leger moest ook naar bepaalde wetten van de geestelijken luisteren, al deden ze dat vaak niet. Denk hierbij maar eens aan de Investituurstrijd.Een van de taken van de geestelijkheid was het onderwijs geven en werken aan technologische verbeteringen. Op die manier konden indrukwekkende Kathedralen worden gebouwd. In dit klimaat kon Columbus aaan het einde van de Middeleeuwen een nieuwe wereld ontdekken, iets wat de chinezen 100 eerder al hadden kunnen doen, maar hebben nagelaten. Ook de scheepvaarttechnologie bleek ver ontwikkeld te zijn.

videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geestelijkheid&oldid=841426"