Apollo (Romeinse mythologie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Romeins beeld van Apollo

Apollo is een god uit de Romeinse mythologie. Apollo was een heel belangrijke god in het Romeinse Keizerrijk. Hij werd vereerd als de god van de redding, maar hij was ook de god van de muziek en levensvreugde. Bovendien gaf Apollo orakels; hij gaf raad aan de mensen op aarde. Apollo werd over het algemeen als een sterke god gezien en was de tweelingbroer van Diana, de godin van de jacht. Apollo was gelijk aan de Griekse god Apollo, met echter enige verschillen.

Apollo en de Romeinen

Apollo werd in gehele Romeinse Rijk geëerd en had daardoor verschillende aanspreekvormen; epitheta. De Kelten in het rijk noemde hem Apollo Atepomarus. Voor hun was hij de god van de paarden en ruiters. De Galliërs noemden Apollo Apollo Belenus. Apollo werd daar gezien als de zonnegod en was gelijk aan de god Belenos. Op deze manier werd hij in het gehele rijk op een andere manier vereerd.

Apollo werd door de Romeinen gezien als een belangrijke god, aangezien volgens hen Apollo hielp in het geval van nood. Dit was zowel bij epidemieën en natuurrampen als bij oorlogen of invallen van vijanden. Apollo was in het Romeinse Rijk, dat veel oorlog voerde, dus vrij belangrijk. Echter was dit niet altijd zo geweest. Tijdens de Romeinse republiek was Apollo veel minder belangrijk. Het was keizer Augustus die Apollo pas echt belangrijk maakte. Volgens Augustus zou de god hem beschermen en zou dit hebben gezorgd dat hij de slag bij Actium had gewonnen.

De verering van Apollo begint in 432 v.Chr. Er heerste toen pest, een ziekte die toen erg besmettelijk en gevaarlijk was, en een paar jaar later heerste dit opnieuw. Om hem te eren werd hierdoor jaarlijks een festival gehouden; Ludi Apollinares. Dit vond plaats tussen 6 en 13 juli en er werden wedstrijden met renwagens gehouden en toneelvoorstellingen. Apollo had tevens een festival op 23 september. Apollo had verschillende tempels. In Rome was zijn oudste tempel, de tempel van Apollo Sosianus. Deze werd door Augustus gerestaureerd, maar is later tijdens een aardbeving ingestort. Daarnaast is de nog de Tempel van Apollo Palatinus. Deze staat op het Palatijn in Rome, een heel belangrijk plein. Ook hier is weinig van overgebleven.

Apollo's uiterlijk

Apollo werd uitgebeeld als een jongvolwassen man. Hij werd uitgebeeld zonder baard, een krachtige lichaamsbouw en een vrij streng gezicht. Apollo had hierdoor precies hetzelfde uiterlijk als zijn Griekse versie. Echter beschouwden de Grieken Apollo ook vereerd als zonnegod en god van de kunst. Apollo zou volgens de Grieken de zon langs de hemel bewegen. De Romeinen geloofden hier op hun beurt niet in.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Apollo_(Romeinse_mythologie)&oldid=721127"