Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Neptunus (god)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neptunus in een mozaïekvloer met drietand.

Neptunus is een god uit de Romeinse mythologie. Neptunus was de god van de golven en het stromend water, maar later was Neptunus meer de god van de zee. Ook was hij de god van de ruiteroefeningen en paarden. Neptunus was de Romeinse versie van de Griekse god Poseidon.

Neptunus als god

Eigenlijk hebben de Romeinen de god geheel overgenomen van de Grieken en Etrusken en hadden ze erg zelf niet zo een behoefte aan. De Romeinen reisden immers weinig per zee, in tegenstelling tussen de Grieken en Etrusken. Hierdoor was hij naast god van de zee ook god van de ruiteroefeningen en paarden. Vooral op het Circus Flaminius werd hij gevierd. Neptunus had slechts een tempel en deze stond in Rome. Deze werd in de 3e eeuw v.Chr. gebouwd en in 32 v.Chr. herbouwd. Hij de herbouw werd gebruik gemaakt van Griekse beelden, waar de invloeden van Poseidon vandaan kwamen.

Neptunus had een eigen feestdag, op 23 juli. Aan de Tiber in de bloedhitte was er dan jaarlijks een groot feest op een strandje. Dit feest vond in de open lucht plaats en had te maken met zijn vroegere functie van god van het stromend water. Op die dag werd water rijkelijk gevloeid over het land, zo in de meren en rivieren. Neptunus werd hiernaast weinig geëerd, mede doordat er ook een havengod was (Portunus).

Neptunus' uiterlijk

Neptunus werd vaak uitgebeeld als een oudere man, die vaak naakt of halfnaakt was. Neptunus had meestal een baard en lange haren, vaak grijs. Zijn haren waren meestal golvend. Hij had als attributen vaak een drietand. Een drietand werd oorspronkelijk gebruikt om een vis te spiesen, om het zo te vangen. Echter is de drietand bij Neptunus symbolisch; het was eigenlijk zijn verdedigingswapen en gaf hem de bevoegdheid over de zee. Neptunus werd soms ook met een dolfijn uitgebeeld, een scheepsanker of een boeg.

Neptunus was ook de god van de paarden. Dit lijkt niet samen te gaan met zijn functie als zeegod. Echter zou Neptunus volgens de Romeinse mythologie de paarden gebruikt om stormen op zee te creëren en de zee weer tot rust te brengen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neptunus_(god)&oldid=650492"