Romeinse mythologie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Romeinse mythologie speelde een belangrijke rol in het Romeinse Rijk. De Romeinse mythologie kende vele goden en mythen. Veel van deze mythen zijn gelijk aan die van de Griekse mythologie, terwijl anderen geïnspireerd zijn geraakt door de Etrusken en andere volkeren die in het huidige Italië leven. De Romeinse mythologie werd gaandeweg vervangen door het christendom, dat uiteindelijk de staatsgodsdienst werd.

De eerste Romeinse goden

De Romeinen aanbaden in het begin de natuurgoden. Met Hermes worden waterbronnen, regen, wind en andere natuurverschijnselen bedoelt. Ze hadden veel rituelen, een grote verzameling aan mythen. Deze mythen gingen niet alleen over Goden maar ook over helden.

De oorspronkelijke goden

Er waren drie groepen met goden:

  • Indigetes
  • Novensides
  • Novensiles

De Indigetes waren de oorspronkelijke goden. Zij hadden hun naam te danken aan priesters. Dertig van deze goden hadden ook nog een eigen feestdag.Tijdens deze feestdag werden ze geëerd.

De Novensides kwamen na de Indigetes. Als er een vervelende gebeurtenis was geweest werd er een nieuwe god bekend gemaakt. Ook waren er goden voor belangrijke gebeurtenissen. Zoals het oogsten en trouwen. Dit waren een soort hulpgoden die taken van de grote goden moesten doen.

Ook de novensiles waren goden die pas later aanbaden werden.

Veroveren

De Romeinen veroverden veel gebieden. In al deze gebieden geloofden ze in andere goden of hadden ze een heel ander geloof. De soldaten die de gebieden veroverden gingen in meer goden geloven. Al deze goden kregen een plek in Rome. Vaak als beeld of tempel. Wanneer er een nieuwe god kwam werd er ook vaak een groot feest gehouden. Mensen vanuit allemaal verschillende landen mochten naar Rome toe komen om hun eigen goden te aanbidden.

Feesten

Ook hadden de Romeinen veel feesten. Dit kwam ook door de veroveringen. Er waren namelijk maar een paar feesten die echt van de Romeinen waren. De meeste feesten hadden de Romeinen overgenomen van de andere landen. Uiteindelijk waren er zo veel feesten dat er niet genoeg dagen in het jaar meer waren.

De goden

Jupiter was de meest belangrijke god van de Romeinen. Hij was de oppergod en later is er zelfs een planeet naar hem vernoemd. Zoals al eerder gezegd. Elke god had een taak. Hieronder zie je een lijst met de goden en hun taak:

Apollo, sol god van de zon
Aurora godin van de dageraad
Bacchus god van de wijn
Ceres godin van de landbouw
Consus god
Cupido of amor god van de liefde
Cura godin
Diana godin van de jacht
Fauna en Faunus godin en god
Flora (Romeinse mythologie) godin
Hercules halfgod
Janus god
Juno godin van het huwelijk
Jupiter oppergod
Justitia godin
Laren goden
Liber god
Libera godin
Luna godin
Mars god van de oorlog
Mercurius god van de handel
Minerva godin van de wijsheid
Mithra of Mithras god
Neptunus god van de zee
Pluto god van de dood
Pomona godin
Roma godin
Saturnus god
Sucellus god
Venus godin van de liefde
Vesta godin
Vulcanus god van het vuur

De goden kregen vaak offers van de Romeinen. Deze offers werden naar de tempels gebracht. Een offer is een soort cadeau voor de goden. In ruil daarvoor hoopten de Romeinen op een goed leven. Een van de bekendste tempels is het Pantheon. Niet alle mensen konden naar de tempels toe daarom hadden veel gezinnen ook een huisaltaar.De vader van het gezin mocht hier ook offeren. Op deze manier had het huis een soort beschermgod.

Christendom

In het jaar 312 was Constantijn keizer. het Romeinse rijk was opgedeeld in twee delen. Hij kreeg een droom over de oorlog met zijn tegenstander Maximinus. Hij moest op zijn schilden Christelijke tekens maken. Dan zou hij winnen. Constantijn geloofde dit gelijk en hij deed dit ook. Wat bleek: Hij won inderdaad de oorlog. Hij dacht dat dit kwam door de god van de Christenen. Daarom besloot hij dat Christenen niet meer opgepakt mochten worden. Constantijn zelf werd pas echt Christen toen hij op zijn sterfbed lag.

Bronnen

  • Van dale uitgevers, geraadpleegd op 29-12-2015.
  • Wikipedia. Romeinse mythologie, geraadpleegd op 29-12-2015.
  • Geschiedenis voor kinderen "goden", geraadpleegd op 29-12-2015.Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Romeinse_mythologie&oldid=829039"