Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Tiber

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tiber
Tiber.png
De loop van de Tiber.
Lengte 404 kilometer
Hoogte van de bron
Stroomsnelheid 230.000 liter per seconde
Grootte stroomgebied 11.014 km²
Van Fumaiolo (berg)
Naar Tyrreense Zee
Stroomt door Vlag van Italië Italië
Bevaarbaar? Ja
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas

De Tiber is een rivier die door Italië stroomt. Met een lengte van maar liefst 404 kilometer is de Tiber een erg lange rivier. Op de Po en de Adige na is het de langste rivier van heel Italië. Rome, de hoofdstad van Italië, werd gesticht op de oostelijke oever van de rivier en nog steeds is de Tiber de belangrijkste bron van water voor de stad. De Tiber is een bekende rivier, ook omdat ze een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van het Romeinse Rijk.

Geschiedenis

De Tiber is een rivier die we al kennen sinds de Romeinse Tijd. De Romeinen hebben er, duizenden jaren geleden, vaak om gevochten. Water was namelijk kostbaar, en zonder water kon (en kan) men niet leven. Veel vissers leefden dan ook langs deze rivier, en van oudsher veel boeren die de rivier gebruikten om hun akkers te irrigeren (van water te voorzien). De Tiber was een belangrijke rivier in de Romeinse geschiedenis. De legendarische Romeinse koning Tiberinus zou in de rivier zijn verdronken. Die heette daarvoor nog de "Albula" maar werd toen naar de koning vernoemd en kwam dus "Tiber" te heten volgens de legende.

De Tiber in het Romeinse Rijk

Volgens de legendes werden Romulus en Remus, de tweelingbroers die later Rome zouden stichten, in de rivier achtergelaten. Ze werden gered door een wolvin (Lupa Capitolina), die hen haar melk liet drinken. In 753 zouden zij de stad Rome gesticht hebben, op de oever van de Tiber. Later bouwden de Romeinen een haven op de plek waar de rivier uitmondt in de zee. Die plek lag ongeveer 30 kilometer van de stad zelf, en kreeg de naam Ostia. Ostia was de eerste zeehaven van de stad Rome.

In de Punische oorlogen werd de Tiber voor de Romeinen steeds belangrijker, omdat Ostia in die oorlogen een heel belangrijke haven werd voor de Romeinse marine. Vanaf toen werd de rivier ook steeds meer gebruikt door handelaren, die zo goederen naar en uit Rome brachten. De Tiber speelde ook een belangrijke rol bij de overwinning van keizer Constantijn de Grote in 313 na Christus. Bij de Milvische Brug kreeg Constantijn een visioen waar in werd gezegd dat hij moest strijden met christelijke symbolen. Constantijn zou inderdaad de veldslag indedaad winnen en zijn tegenstander Maxentius zou in de Tiber verdrinken tijdens een vluchtpoging.

Cloaca Maxima

Uitzicht op de oevers Tiber vanuit het Vaticaan in Rome

De Tiber was bovendien aangesloten op de Cloaca Maxima, het rioolsysteem van het oude Rome. De Cloaca Maxima was een van de eerste rioolsystemen ter wereld. Het water van de rivier Tiber werd door de riolen geleid en voerde het afval (ook van de publieke toiletten) weg naar de zee.

Ligging

De rivier de Tiber loopt door de stad Rome heen. Voor de stad is de rivier altijd al belangrijk geweest, voor de watervoorziening, de rioolering en dergelijke. Het Vaticaan, waar de Paus woont, kijkt ook uit over de Tiber. Door de inwoners van Rome wordt de Tiber ook wel de Flava genoemd, wat de "blonde rivier" betekent. De kustlijn is sinds de Romeinse tijd bij beide mondingen (beginpunten) van de rivier met ongeveer 3 kilometer verplaatst waardoor de overblijfselen van het oude stadje Ostia steeds meer landinwaarts zijn komen te liggen. Een eeuw geleden werd deze verplaatsing bij Fiumicino geschat op ongeveer 4 meter per jaar.

Video

Bronnen

  • De Nederlandstalige Wikipedia
  • De Engelstalige Wikipedia
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tiber&oldid=581864"