Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Wereldkampioenschap voetbal 2022

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wereldkampioenschap voetbal 2022
2022 FIFA World Cup
كأس العالم لكرة القدم 2022
Qatar 2022 Logo.png
Informatie
Gastland Vlag van Qatar Qatar
Editie
Datum 21 november18 december 2022
Teams 32 (van 6 confederaties)
Stadions  (in steden)
Winnaar (e titel)
Statistieken
Wedstrijden 64
Doelpunten
Toeschouwers
Topscorer(s)
Beste speler
Beste keeper
Fair-Playprijs
Portaal Portaalicoon Sport

Het wereldkampioenschap voetbal 2022 is de 22ste editie van het wereldkampioenschap voetbal, waaraan alle wereldwijde landen die bij de FIFA zijn aangesloten mee kunnen doen. Het toernooi zal in Qatar worden gehouden, wat tot veel kritiek en tegenstanders leidde vanwege de keuze van het gastland en het toernooi zelf. In mei 2014 erkende toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat de toewijzing van het gastland Qatar een fout was.

Op 21 november is de openingswedstrijd en op 18 december wordt de finale gespeeld. In totaal zullen er 28 speeldagen zijn op dit WK, waarmee dit het kortste toernooi ooit zal zijn in 44 jaar tijd.

Toewijzing

Procedure

In het midden van januari 2009 werd de definitieve procedure bekend gemaakt door de FIFA. Alle landen die bij de FIFA zijn aangesloten mochten zich aanmelden voor de organisatie van het WK in 2018 en/of in 2022. Hiervan waren de landen die aangesloten waren bij de CONMEBOL (Zuid-Amerika) en CAF (Afrika) uitgesloten voor de aanmelding van het toernooi in 2018.

Februari 2009
Op 2 februari 2009 was de uiterste datum waarop de landen hun interesse kunnen aangeven. Aan de landen die zich hadden ingeschreven stuurde de FIFA een registratieformulier voor het bid.
Maart 2009
Op 16 maart 2009 was de uiterste datum voor het retourneren van het registratieformulier.
April 2009
In april 2009 stuurde de FIFA de geregistreerde landen de documenten en overeenkomsten voor het bid.
December 2009
Op 11 december 2009 was de uiterste datum voor het tekenen van de bidovereenkomst.
Mei 2010
Op 14 mei 2010 was de uiterste datum waarop de kandidaat-landen het bid-boek aan de FIFA overhandigen. In dat boek verstrekken ze de gegevens die de FIFA nodig heeft om de kandidatuur te kunnen beoordelen en een besluit te kunnen nemen.
December 2010
Op 2 december 2010 maakte de FIFA de organiserende landen voor het WK van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) bekend. Bij die bekendmaking van de procedure gaf de FIFA bovendien aan dat 12 stadions met capaciteiten tussen ongeveer 40.000 (groepswedstrijden) en 80.000 (opening en finale) nodig zijn.

Geïnteresseerde landen

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak legde op 27 januari 2010 aan FIFA president Sepp Blatter uit hoe goed het land was voorbereid om gastheer te zijn voor het eindtoernooi.
Overzicht van de speelsteden in de kandidatuur van de Verenigde Staten.

Australië

In de kandidaatstelling van Australië werd voorgesteld om in 12 stadions verdeeld over 10 steden te spelen. Van die 12 stadions zouden er negen worden gerenoveerd en waren er drie nieuw. De nieuwbouw en verbouw van de stadions zou in totaal 2,29 miljard dollar gaan kosten. De voorgestelde speelsteden waren Adelaide, Brisbane, Canberra, Geelong, Gold Coast, Melbourne, Newcastle, Perth, Sydney (met 3 stadions) en Townsville.

Japan

Japan organiseerde één keer eerder het WK voetbal, dit was in 2002 met Zuid-Korea. Het was toen de eerste keer dat het toernooi in Azië werd georganiseerd en tevens ook de eerste editie met twee gastlanden. Er werd door Japan voorgesteld om in 13 stadions te spelen, verdeeld over 11 steden. Er zou één stadion nieuw worden gebouwd, de overige twaalf zouden worden gerenoveerd. De nieuwbouw en verbouw zou in totaal 700 miljoen tot 1,3 miljard Amerikaanse dollar gaan kosten. De voorgestelde speelsteden waren Ibaraki, Kobe, Niigata, Oita, Osaka, Saitama, Sapporo, Shizuoka, Tokio, Toyota en Yokohama.

Verenigde Staten

Ook de Verenigde Staten hadden interesse in de organisatie van het WK in 2022. In 1994 organiseerde het Noord-Amerikaanse land al het toernooi. Daarnaast is het land om de twee jaar het gastland voor de CONCACAF Gold Cup en organiseerde het land in 1999 en 2003 het wereldkampioenschap voetbal vrouwen.

In totaal zijn er in het land 96 stadions met een capaciteit van 50.000 of meer toeschouwers. Er waren voor de kandidaatstelling 18 stadions in 18 steden voorgesteld, alle stadions waren bestaand en in gebruik voor het American football. Aan de stadions met een capaciteit van 20.000 tot 30.000 toeschouwers werd al flink gebouwd en er werd gehoopt dat de populariteit van het voetbal in het land dusdanig zou toenemen, zodat er in 2022 een verdubbeling van de capaciteit kon worden gegarandeerd. Grondige en ingrijpende renovatie van de stadions voor het WK voetbal werd dan ook niet noodzakelijk geacht. De voorgestelde speelsteden waren Atlanta, Baltimore, Boston, Dallas, Denver, Houston, Indianapolis, Kansas City, Los Angeles, Miami, Nashville, New York, Philadelphia, Phoenix, San Diego, Seattle, Tampa en Washington D.C.

Zuid-Korea

Tot slot had Zuid-Korea ook interesse in de organisatie van het toernooi. Het land organiseerde één keer eerder het WK voetbal, dit in 2002 met Japan. In de Zuid-Koreaanse kandidatuur werden 14 stadions verdeeld over 12 steden voorgesteld. Van die stadions zouden dertien al bestaande stadions worden gerenoveerd en één stadion was nieuw, maar al in aanbouw vanwege de organisatie van de Asian Games in 2014. De nieuwbouw en verbouw van de stadions werd berekend op 877 miljoen Amerikaanse dollar. De voorgestelde speelsteden waren Busan, Cheonan, Daegu, Daejeon, Goyang, Gwangju, Incheon (met 2 stadions), Jeju, Jeonju, Ulsan, Seoel (ook met 2 stadions) en Suwon.

Stemmingsronde

Met de toewijzing van Qatar is het land het eerste Arabische land ooit dat een wereldkampioenschap zal organiseren.

Organiserende land Continent Stemmen Kosten bouw Stadions Eerder
Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4
Vlag van Qatar Qatar Azië 11 10 11 14 3,0 miljard dollar 12 stadions Nooit eerder georganiseerd
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Noord-Amerika 3 5 6 8 NB. 18 stadions WK 1994
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea Azië 4 5 5 - 0,9 miljard dollar 14 stadions WK 2002 (met Japan)
Vlag van Japan Japan Azië 3 2 - - 1,3 miljard dollar 13 stadions WK 2002 (met Zuid-Korea)
Vlag van Australië Australië Australië 1 - - - 2,3 miljard dollar 12 stadions Nooit eerder georganiseerd
Vlag van Mexico Mexico Noord-Amerika Teruggetrokken door de huidige economische situatie. WK 1970 en WK 1986
Flag of Indonesia.svg Indonesië Azië Teruggetrokken doordat de bond niet de benodigde garanties kreeg van de Indonesische regering. Nooit eerder georganiseerd

Problemen en bezwaren

De hitte

Een van de problemen is de extreme hitte in juni, waarin het toernooi normaal gesproken altijd wordt gehouden. Hiervoor was het in eerste instantie dat de koelinstallaties in de stadions, trainingsaccommodaties en fanzones ervoor zouden zorgen dat het wat aangenamer zou zijn. In de kandidatuur van Qatar werden 12 stadions in 7 steden voorgesteld, waarvan negen stadions nieuw moesten worden gebouwd en drie gerenoveerd. De nieuwbouw en verbouw van de stadions werd berekend op 3 miljard dollar.

Franz Beckenbauer, lid van het uitvoerend comité van de FIFA, stelde hierom direct na de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar voor om het toernooi in januari te houden. In die maand ligt de temperatuur overdag namelijk rond de 25 graden. Andere leden van het comité speelden hier positief op in door voor te stellen om de algehele voetbalkalender te wijzigen, waardoor de clubcompetities in de zomer worden gehouden en in de winter de interlands en (inter)nationale toernooien te houden. Twee dagen later reageerde FIFA secretaris-generaal Jérôme Valcke hierop met dat het spelen van het toernooi gewoon in juni zal gebeuren en de wijzigingen van de voetbalkalender niet aan de orde waren. Op deze uitspraak kwam hij één week later terug door te zeggen dat de FIFA de mogelijkheden voor het spelen van het toernooi in januari ging onderzoeken, bovendien was (toenmalig) voorzitter Sepp Blatter een voorstander hiervan.

Begin 2011 meldde de FIFA dat het geen plannen heeft voor het verplaatsen van het toernooi naar januari en dat een eventueel initiatief hiervoor van Qatar zelf moest komen. Op 8 januari 2014 zei secretaris-generaal Valcke echter weer dat het toernooi definitief in de winter zou worden gehouden en in mei 2014 gaf Blatter toe dat de weersomstandigheden in Qatar waren onderschat bij de toewijzing van de organisatie. Op 19 maart 2015 werd definitief bevestigd en vastgesteld dat het WK in november en december 2022 zou worden gehouden.

Corruptie

Begin juni 2014 meldde de Britse krant The Sunday Times dat ze honderden documenten in hun bezit hadden waarin stond dat stemgerechtigde leden van de FIFA waren omgekocht, zodat ze hun stem op Qatar zouden uitbrengen. Hierop reageerde de FIFA met dat ze al een eerder onderzoek waren begonnen naar de stemming, welke op 9 juni 2014 zou worden afgerond, en de resultaten hiervan na afloop van het WK 2014 zouden worden vrijgegeven.

Vlak voor het begin van het WK 2014 drongen vijf van de zes grote sponsoren aan op een grondig onderzoek naar de toewijzing en veel bondsvoorzitters van de FIFA-landen wilden een herverkiezing van de toewijzing na de publicatie van The Sunday Times. In oktober 2014 sprak UEFA-voorzitter Michel Platini, welke tevens een van de vice-voorzitters van de FIFA is, zijn mening uit dat er niet opnieuw gestemd moest worden, zelfs niet bij de kleinste verdenking(en) van corruptie.

Uitbuitingen

Ook om de werkomstandigheden bij de bouw van de stadions en andere voorzieningen ontstond veel commotie en tegenstand. Volgens vakorganisaties worden veel, vooral buitenlandse, werknemers slecht behandeld tijdens hun werkzaamheden. Onder die slechte omstandigheden werden uitbuiting, lang doorwerken bij temperaturen van rond de 50 °C en soms levensgevaarlijke situaties op de werkplaats of er om heen genoemd, ook zouden er dagelijks doden vallen door deze omstandigheden. Ondanks de belofte van Qatar om hier iets aan te doen bleek de situatie in de zomer van 2014 niet veranderd te zijn.

Overige bezwaren

Ook ontstonden er vragen over de totale kosten van de organisatie van het toernooi, de populariteit van voetbal in Qatar en de houding van het land tegen over homoseksuelen. Qatar sprak later eventuele bezwaren tegen alcohol en de deelname van Israël tegen.

In 2017 werd Qatar door hun buurlanden, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein beschuldigd van banden te hebben met terroristische groeperingen en organisaties. De buurlanden eisten onder andere dat de regering in Doha minder diplomatieke betrekkingen moesten onderhouden met aartsrivaal Iran en de nieuwszender Al Jazeera zouden sluiten. Daarnaast moest het land zijn banden met de terroristische organisaties verbreken.

Speelsteden

Losail Doha Doha Doha
Lusail Iconic stadium Khalifa Internationaal Stadion Sports City Stadium Education City Stadium
Capaciteit: 86.250 (nieuw) Capaciteit: 68.030 (upgrade) Capaciteit: 47.560 (nieuw) Capaciteit: 45.350 (nieuw)
Khalifa Stadium, Doha, Brazil vs Argentina (2010).jpg Aspir Dome at night, Sports city, Doha.jpg
Khor Ash Shamal Al Wakrah Umm Salal
Al-Khor Stadium (nieuw) Al-Shamal Stadium (nieuw) Al Janoub Stadium (nieuw) Umm Salal Stadium (nieuw)
Capaciteit: 45.330 Capaciteit: 45.120 Capaciteit: 40.000 Capaciteit: 45.120
200px
Doha Al Rayyan Doha Doha
Doha Port Stadium (nieuw) Thani bin Jassimstadion (upgrade) Ahmed bin Alistadion (upgrade) Qatar University Stadium (nieuw)
Capaciteit : 44.950 Capaciteit : 44.740 Capaciteit : 44.740 Capaciteit : 43.520
Qatar univ stadium Doha.jpg

Kwalificatie

Farm-Fresh bullet go.png Zie Wereldkampioenschap voetbal 2022 (kwalificatie) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
FIFA-lid Confederatie Kwalificatie Kwal.
datum
Aantal dln.
(incl. 2022)
Eerste
dln.
Laatste
dln.
Dln.
op rij
Titels
(excl. 2022)
Beste
prestatie
Vlag van Qatar Qatar AFC Gastland 02/12/2010 1 2022 n.v.t. 1 0 n.v.t.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wereldkampioenschap_voetbal_2022&oldid=586623"