Wereldkampioenschap voetbal 2010

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Meer weten over het Wereldkampioenschap Voetbal 2010 in Zuid-Afrika? Klik hier! Als je informatie wilt vinden over de geschiedenis van het WK, klik dan hier!
Wereldkampioenschap Voetbal 2010

2010 FIFA World Cup Spain with cup.JPG

Organisator Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Winnaar Flag of Spain.svg Spanje
Datum 11 juni - 11 juli
Stadions 10 (in 9 speelsteden)
Topscoorder(s) Duitsland Thomas Müller
Nederland Wesley Sneijder
Spanje David Villa
Uruguay Diego Forlán
(alle 5 doelpunten)
Aantal Wedstrijden 64
Doelpunten 145
Beste Speler Diego Forlán
Confederatie Organisator CAF

Het Wereldkampioenschap Voetbal 2010 (of afgekort WK Voetbal 2010) zal worden gehouden in Zuid-Afrika van 11 juni 2010 tot en met 11 juli 2010. Dat duurt dus een maand lang. Voor het eerst wordt er een wereldkampioenschap gehouden in een Afrikaans land. Toen het Wereldkampioenschap Voetbal 2006 (in Duitsland) afgelopen was, besloot de FIFA plannen te maken over de toekomstige wereldkampioenschappen.

FIFA was er zeker van dat het Wereldkampioenschap 2010 in Afrika zou worden gehouden, maar ze konden niet kiezen welk land. De kandidaten waren toen Zuid-Afrika, Marokko, Egypte, Libië en Tunesië. Tunesië en Libië wilden samen het toernooi organiseren, maar FIFA stond dat niet toe (terwijl dat wel mocht op het EK 2008). Daarom trok Tunesië 7 dagen voor de stemming van de landen zich terug.

Libië mocht later weer niet meedoen, omdat het niet voldeed aan de eisen. Het land garandeerde namelijk niet dat Israël (als die kwalificeerde) op Libisch grondgebied mocht voetballen. FIFA was er heel erg boos om dat Libië dat niet wilde. Uiteindelijk waren er nog maar drie kandidaten: Zuid-Afrika, Marokko en Egypte. Zakumi de Luipaard is de mascotte van het wereldkampioenschap.

De leden van FIFA gaven 14 stemmen voor Zuid-Afrika, 10 voor Marokko en 0 voor Egypte. Toen werd Zuid-Afrika de gastheer van het Wereldkampioenschap Voetbal 2010. Enkel 32 landen op de wereld doen mee aan de kampioenschappen, want zij zijn door de kwalificatieronde. Nederland is één van de 32 landen die mee mogen doen, België mag dat niet.

Al de stadions die werden gebouwd kosten meer dan 8 miljard Amerikaanse dollar. De straten in de voetbalsteden moesten heel schoon worden gemaakt. Met een deftig woord noem je dat renoveren. Er werden allerlei verschillende maatregelen genomen. De mensen die de stadions moesten bouwen kregen een weinige loon.

Daarom waren ze heel boos en kwam op in staking. Men schat dat deze staking misschien wel doorgaat tot 2011, want de bouwvakkers willen dat de organisatoren boetes krijgen voor het weinige loon uitgeven. Tussen de jaren 2006 en 2007 waren er geruchten dat het WK van 2010 niet meer in Zuid-Afrika zou worden gehouden. De leden van FIFA overlegden toen namelijk dat als er natuurrampen waren gebeurd in Zuid-Afrika, het niet daar zou worden gehouden.

Dan zou Marokko het gastland worden. Gelukkig is er niets gebeurd en het WK zal worden gehouden in Zuid-Afrika. Voor de toeristen die naar het voetbal gaan kijken hier, zijn vele hogesnelheidstreinen gebouwd. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen gebouwd. Veel mensen protesteren nu ook dat FIFA teveel geld uitgeeft aan het WK in plaats van aan de arme mensen in de sloppenwijken zonder goede watervoorziening. De finale werd gehouden tussen Nederland en Spanje. Nederland verloor in de verlenging door een goal van Iniesta in de 116e minuut.

Speelsteden

Een panorama van Kaapstad

Dit zijn de steden waar de voetbalstadions liggen:

Deelnemende landen


Groepen

De landen zijn verdeeld in wel 8 verschillende groepen. Nederland zit in Groep E. Hier onder staan de groepen:

Groep A
Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Vlag van Mexico Mexico
Vlag van Uruguay Uruguay
Flag of France.svg Frankrijk
Groep B
Flag of Argentina.svg Argentinië
Flag of Nigeria.svg Nigeria
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
Vlag van Griekenland Griekenland
Groep C
Flag of England.svg Engeland
Verenigde Staten Verenigde Staten
Flag of Algeria.svg Algerije
Flag of Slovenia.svg Slovenië
Groep D
Flag of Germany.svg Duitsland
Flag of Australia.svg Australië
Vlag van Servië Servië
Vlag van Ghana Ghana
Groep E
Flag of the Netherlands.svg Nederland
Flag of Denmark.svg Denemarken
Flag of Japan.svg Japan
Flag of Cameroon.svg Kameroen
Groep F
Flag of Italy.svg Italië
Vlag van Paraguay Paraguay
Flag of New Zealand.svg Nieuw-Zeeland
Vlag van Slowakije Slowakije
Groep G
Flag of Brazil.svg Brazilië
Flag of North Korea.svg Noord-Korea
Flag of Côte d'Ivoire.svg Ivoorkust
Vlag van Portugal Portugal
Groep H
Flag of Spain.svg Spanje
Flag of Switzerland (Pantone).svg Zwitserland
Vlag van Honduras Honduras
Flag of Chile.svg Chili

Nederland op het Wereldkampioenschap Voetbal 2010

In Bloemfontein werden ook wedstrijden gespeeld.

Nederland kwalificeerde zich snel en succesvol voor het WK 2010. Nederland werd ingedeeld in poule E, samen met Denemarken, Kameroen en Japan. De Nederlandse pouleuitslagen:

Nederland-Denemarken: 2-0 Nederland-Japan: 1-0 Nederland-Kameroen: 2-1

Oranje kwam de poulefase goed door en eindigde als 1e met het maximaal haalbare aantal punten: 9! Alleen Nederland en Japan mochten de achtste finale spelen. Poulevijand Japan kwam niet door de achtste finale: Paraguay versloeg hen via penalty's. Nederland won wel de achtste finale. Tegen Slowakije werd het 2-1.

Het Hollandse volk schrok wel een beetje, dat Oranje was ingedeeld bij Brazilië als tegenstander. Dit land heeft al 5 keer een WK gewonnen en is ijzersterk. In de rust stond het 1-0 voor het Zuid-Amerikaanse land, maar na de rust kwam Nederland goed en beter terug. Oranje won met 2-1 en Brazilië was uitgeschakeld.

En toen behoorde Nederland tot de vier beste voetballanden van de wereld in 2010. Uruguay was de tegenstander. Als Nederland dit won, gingen ze door naar de finale! En dat gebeurde ook! Nederland won in een doelpuntenfestijn met 3-2.

Bovendien was het opvallend dat de 3 laatste tegenstanders allemaal uit Zuid-Amerika kwamen. Maar in de finale niet! De tegenstander was Spanje. Helaas verloor Oranje met 0-1. In de verlenging scoorde Spanje via een goal van Iniesta. Het leek op buitenspel.

En toch waren het elftal, de coach, crew en het Nederlandse volk trots op wat het Nederlands elftal in 2010 heeft gepresteerd!


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wereldkampioenschap_voetbal_2010&oldid=570828"