Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Wereldkampioenschap voetbal 2030

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wereldkampioenschap voetbal 2030
2030 FIFA World Cup
Nog geen afbeelding
beschikbaar
Informatie
Gastland Nog niet bekend
Editie
Datum Nog niet bekend
Teams 48 (van 6 confederaties)
Stadions  (in steden)
Winnaar (e titel)
Statistieken
Wedstrijden
Doelpunten
Toeschouwers
Topscorer(s)
Beste speler
Beste keeper
Fair-Playprijs
Navigatie
  ►
Portaal Portaalicoon Sport

Het wereldkampioenschap voetbal 2030 wordt de 24ste editie van het wereldkampioenschap voetbal dat in 2030 zal worden gehouden. Deze editie zal in het teken staan van het feit dat het 100 jaar geleden is dat de eerste editie werd gehouden.

Het is nog niet bekend in welk land of welke landen het toernooi wordt gehouden. In 2024 zal de FIFA bekend maken wie het toernooi mag organsieren.

Kandidaturen

Het eerste land dat liet weten interesse te hebben in de organisatie van het toernooi was Marokko, nadat het afviel voor de organisatie van het WK 2026. Ook liet Marokko weten dat het misschien plannen heeft voor het indienen van een gezamenlijk bod met buurlanden Algerije en Tunesië. Het tweede bod was een gezamenlijk bod van Argentinië en Uruguay. Daarna liet Schotland weten interesse te hebben in de organisatie. Volgens de regels van de FIFA in 2017 kan het toernooi in 2030 in ieder geval niet in Azië en Noord-Amerika plaatsvinden. In 2022 wordt het toernooi al door het Qatar (Azië) georganiseerd en in 2026 vindt het toernooi in Canada, Mexico en de Verenigde Staten (allen Noord-Amerika) plaats.

Het proces voor de kandidaturen werd op 24 oktober 2019 tijdens een FIFA-bijeenkomst in Shanghai, China bekend gemaakt. Het proces zal in de tweede helft van 2022 van start gaan en de keuze voor het gastland of de gastlanden zal tijdens het 74e FIFA-congres in 2024 bekend worden gemaakt.

Zuid-Amerika

Argentinië, Uruguay, Paraguay en Chili

Het gezamenlijke bod van Argentinië en Uruguay werd op 29 juli 2017 bekendgemaakt. Vier weken na die bekendmaking promootten beide landen voorafgaand een onderlinge vriendschappelijke wedstrijd in Montevideo het gezamenlijke bod door FC Barcelona spelers Luis Suárez en Lionel Messi die hiervoor speciale shirts droegen. Op 31 augustus 2017 werd gesuggereerd dat Paraguay ook interesse had in de organisatie en zich als derde land zou toevoegen aan de kandidaatstelling. In september 2017 bevestigde de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL dat deze drie landen een gezamenlijk bod in zouden gaan dienen. Het bod van de drie landen zou in het teken staan van het 100-jarig jubileum van het toernooi, dat in 1930 door Uruguay werd georganiseerd, en dat het 200 jaar geleden is dat de eerste grondwet van Uruguay werd ingevoerd. Op 14 februari 2019 liet Chili weten ook geïnteresseerd te zijn en dat het zich aan ging sluiten bij het bod van de andere drie landen. Chili kreeg hier toestemming voor en daarmee is het voor het eerst dat er vier landen tegelijk een bond uitbrengen voor de organisatie van een wereldkampioenschap.

In het bod van de vier landen leveren Uruguay, Paraguay en Chili alle drie 2 speelstadions. Argentinië levert er dan tien, waarmee er in totaal 16 stadions zullen zijn.

Ecuador, Colombia en Peru

Op 7 september 2019 deed Lenín Moreno, president van Ecuador, een voorstel om een gezamenlijk bod uit te brengen op het WK 2030, samen met Colombia en Peru. Een week later, op 14 september 2019, bevestigde de Colombiaanse president Ivan Duque dat Colombia een bod zou uitbrengen op de organisatie van het WK in 2030, samen met Ecuador en Peru. De Colombiaanse president beweerde ook dat de president van Peru, Martin Vizcarra, had gezegd dat het WK 2030 belangrijk was.

Europa

Engeland, Schotland, Noord-Ierland, Wales en Ierland

In 2015 liet de vice-president van The Football Association, de Engelse voetbalbond, weten dat Engeland mogelijk een bod wil uitbrengen voor het organiseren van het toernooi in 2030, op voorwaarde dat het biedingsproces meer transparant zou worden gemaakt. Journalist Ben Rumsby schreef daarop "dat Engeland een van de weinige landen is dat zelf een heel toernooi met 48 landen zou kunnen organiseren", terwijl Martin Glenn, algemeen directeur van de FA, liet weten dat het uitbrengen van een bod op de organisatie van het toernooi "een optie" was. In juni 2017 liet UEFA-president Aleksander Čeferin weten dat Europa zou "vechten" voor zijn beurt om het toernooi in 2030 te mogen organiseren. In diezelfde maand liet de UEFA weten dat het één enkel bod van Engeland of een bod van Engeland voor 2030 en andere landen volledig zal steunen.

Op 17 juni 2018 maakte de FA bekend dat het in gesprek was met hun landen over het uitbrengen van een gezamenlijk bod voor de organisatie in 2030. Daarbij zou het toernooi gehouden worden binnen het Verenigd Koninkrijk. Daarop liet de FA op 1 augustus 2018 weten dat het een bod aan het voorbereiden was voor Engeland. De verwachting was dat er in 2019 een besluit zou worden genomen, nadat de FA een haalbaarheidsstudie naar een mogelijk bod had uitgevoerd. UEFA-president Aleksander Čeferin liet weten dat het maar één Europees bod wil hebben voor de organisatie in 2030. Het plan voor een bod van alle landen binnen het Verenigd Koninkrijk vond hij dan ook het beste idee. Ook waren er gesprekken tussen Ierland en FA voor deelname aan het gezamenlijke bod. De Schotse voetbalbond liet weten dat het gezamenlijke Britse bod een mooie kans was om het thuisstadion van het Schots voetbalelftal, het Hampden Park in Glasgow, te renoveren en herontwikkelen. Op 19 september 2018 bevestigde de Ierse voetbalbond dat het zich aansloot bij de haalbaarheidsstudie voor de organisatie van het WK samen met Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Op 28 september maakte toenmalig premier Theresa May bekend dat de Britse regering elk bod van de Britten en Ieren voor het WK 2030 zou steunen.

Op 15 juli 2018 zei Tom Watson, plaatsvervangend leider van de Labour Party, dat hij en zijn partij een bod voor het WK 2030 in het Verenigd Koninkrijk zouden steunen. Hij hoopte dat "het een van de eerste dingen zou zijn die een Labour-regering zou doen, wat samen met de FA zal werken om een WK-bod samen te stellen". Een dag later sprak de toenmalige Britse premier Theresa May openlijk haar steun uit voor het bod en haar openheid over discussies met voetbalautoriteiten. Hoewel er van te voren geen overleg met de FA was geweest, toonde de Schotse voetbalbond ook belangstelling in het bod van de Home Nations. Voormalig Schotse eerste minister Henry McLeish riep daarop de Schotse regering en de Schotse voetbalbond op om samen met de andere Britse landen een bod uit te brengen op de organisatie van het WK 2030.

Spanje en Portugal

Op 12 september 2018 liet Pedro Sánchez, premier van Spanje, weten dat Spanje mogelijk een bod zou gaan uitbrengen op de organisatie van het WK 2030. Dit deed hij in een gesprek met FIFA-president Gianni Infantino en Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Op 8 juni 2019 maakten Spanje en Portugal bekend dat het geïnteresseerd is in het uitbrengen van een gezamenlijk bod.

Bulgarije, Griekenland, Roemenië en Servië

Op 2 november 2018 bevestigden de leiders van Bulgarije, Griekenland, Roemenië en Servië dat de landen de wens hebben om het WK in 2030 te mogen organiseren, waarbij er ook rekening wordt gehouden met een gecombineerd of gezamenlijk bod. Op 25 februari 2019 werd dit officieel bevestigd tijdens een bijeenkomst in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. De landen zetten in op het organiseren van het Europees kampioenschap voetbal 2028 of het WK 2030. Op 10 april 2019 tekenden de landen een gezamenlijk rapport van overeenstemming in het Griekse Thessaloniki.

Afrika

Marokko

Op 17 juni 2018 liet Marokko weten dat het een gezamenlijk bod zal gaan indienen voor het WK 2030. Er zijn er twee opties: een gezamenlijk bod met Algerije en Tunesië of samen met Spanje en Portugal.

Egypte

Op 10 juli 2018 liet de minister van Sport van Egypte weten dat het land interesse toont in het organiseren van het toernooi. In juli 2019 zei Hany Abo Rida, voorzitter van de Egyptische voetbalbond, dat Egypte klaar is om een WK met 48 deelnemende teams te organiseren.

Kameroen

In het verkiezingsprogramma van de Kameroense presidentskandidaat Joshua Osih stond dat hij samen met twee andere landen uit de Sahara inzet op het organiseren van het WK in 2030, volgens de Kameroense omroep CRTV. De verwachting is dat vooral in de landen ten zuiden van de Sahara de grootste interesse is in de organisatie. Dit zijn zeer waarschijnlijk deze landen: Congo-Brazzaville, Congo-Kinshasa, Gabon, Centraal-Afrikaanse Republiek, Nigeria of Angola. Van deze genoemde landen zouden er dan twee samen met Kameroen een bod gaan uitbrengen.

Azië

Zuid- en Noord-Korea, China en Japan

Hoewel de FIFA regels stellen dat het WK in 2030 niet in Azië mag plaatsvinden omdat het toernooi in 2022 al in Qatar gehouden wordt, vertelde de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in juni 2017 aan FIFA-president Gianni Infantino dat wanneer het toernooi in 2030 door verschillende landen uit Noordoost-Azië met Zuid-Korea én Noord-Korea erbij, het de onderlinge banden tussen de landen zou verbeteren en versterken. Daarop herhaalde Chung Mong-gyu, de baas van de Zuid-Koreaanse voetbalbond, het aanbod tijdens het FIFA-congres in Moskou in juni 2018. Daarbij werden China en Japan toegevoegd aan het mogelijke gezamenlijke bod. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal 2018 besprak de Zuid-Koreaanse president Moon het voorstel nogmaals met FIFA-president Infantino.

Op 5 juni 2019 verwees FIFA-president Gianni Infantino naar de FIFA-bijeenkomst in oktober van dat jaar toen hij de vraag kreeg of hij al een update had over de regels en het tijdschema voor het biedingsproces. Daarbij voegde hij eraan toe dat er ook zou worden gekeken of China ook een bod uit zou kunnen brengen, ondanks de eigenlijke regels dat dit niet mogelijk is voor de editie van 2030.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wereldkampioenschap_voetbal_2030&oldid=621828"