Driepuntensysteem

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het driepuntensysteem is een manier om punten te tellen in verschillende sporten, bij veel sporten is dit standaard. Het systeem wordt vooral in het voetbal gebruikt. De winnaar van een wedstrijd krijgt in het systeem 3 punten, de verliezer krijgt er 0. Bij een gelijkspel krijgen beide teams 1 punt. Aan de hand van de behaalde punten kunnen teams tijdens een competitie punten verzamelen, waar een ranglijst op wordt gebaseerd.

Voor de invoering van het driepuntensysteem werd het tweepuntensysteem gebruikt. Bij dat systeem kreeg de winnaar 2 punten en bij een gelijkspel 1 punt. De invoering van het driepuntensysteem moest ervoor zorgen dat wedstrijden spannender, aanvallender en interessanter werden omdat teams op de ranglijst meer punten konden halen. In 1981 werd het nieuwe systeem in Engeland geïntroduceerd en in de jaren '90 werd het systeem in steeds meer competities verspreid ingevoerd. Bij het wereldkampioenschap voetbal 1994 werd het nieuwe systeem voor het eerst ingevoerd op een WK en na 1995 volgden er steeds meer voetbalcompetities die de overstap maakten naar het driepuntensysteem.

In de Nederlandse Eredivisie werd het driepuntensysteem vanaf het seizoen 1995/96 ingevoerd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Driepuntensysteem&oldid=571210"