Tweepuntensysteem

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het tweepuntensysteem is een manier om punten te tellen in verschillende sporten, vroeger vooral in het voetbal. In dit systeem krijgt de winnaar van een wedstrijd 2 punten en de verliezer 0 punten. Bij een gelijkspel krijgen beide teams 1 punt. Aan de hand van de behaalde punten kunnen teams tijdens een competitie punten verzamelen, waar een ranglijst op wordt gebaseerd.

In het voetbal werd het tweepuntensysteem langzaam steeds meer vervangen door het nieuwe driepuntensysteem. In dit systeem krijgt de winnaar 3 punten, de verliezer 0 en bij een gelijkspel krijgen beide teams 1 punt. De invoering van het driepuntensysteem moest ervoor zorgen dat wedstrijden spannender, aanvallender en interessanter werden omdat teams op de ranglijst meer punten konden halen.

In 1981 werd het nieuwe systeem in Engeland geïntroduceerd en in de jaren '90 werd het in steeds meer voetbalcompetities ingevoerd. Bij het wereldkampioenschap voetbal 1994 werd het nieuwe systeem voor het eerst ingevoerd op een WK en na 1995 volgden er steeds meer voetbalcompetities die de overstap maakten naar het driepuntensysteem.

De Nederlandse Eredivisie stapte vanaf het seizoen 1995/96 over op het driepuntensysteem, tot voor dat seizoen werd het tweepuntensysteem gehanteerd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tweepuntensysteem&oldid=571211"