Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Sjabloon:Hoofdpagina/Artikel van de week

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina geeft een overzicht van alle artikelen van de week. Het is nu week 33 en het artikel hieronder is dus uitgelicht. Als je zelf een artikel van de week aanmaakt haal je een paar regels uit het artikel en zorg je er voor dat de lezer nog verder kan klikken naar het volledige artikel.

Artikel van deze week (33)

Stirlingcastle.jpg

Het artikel van de week is ... Schotland!

Schotland is een van de vier landen van het Verenigd Koninkrijk. Schotland ligt in het noorden van het Verenigd Koninkrijk en er wonen zo'n 5 miljoen inwoners. De laatste jaren willen veel Schotten onafhankelijk worden. Maar waarom eigenlijk?

Lees hier verder voor het antwoord »

Artikel van volgende week (34)

2015-08 Avifauna ZvD 22.JPG

Het artikel van de week is... Vogelpark Avifauna!

Avifauna is een van de grootste vogelparken ter wereld en ligt in het Nederlandse plaatsje Alphen aan den Rijn. Oorspronkelijk waren er alleen maar vogels in het park, maar sinds een paar jaar zijn er ook een paar kleinere zoogdieren. Weet jij welke vogels je allemaal kunt zien in Avifauna?

Lees hier verder voor het antwoord »

Artikelen van de week
Week 1
Troubadours berlin.jpg

Het artikel van de week is... Middeleeuwse muziek!

Middeleeuwse muziek is muziek die tijdens de middeleeuwen (6e t/m 15e eeuw) gemaakt is. Tijdens deze periode werd de basis gelegd voor bladmuziek (muzieknoten). Hierdoor hoefde men de muziek niet op gehoor te leren, maar lezen. Ook was er een verschil tussen kerkmuziek en "wereldlijke muziek". Weet jij welke muziekinstrumenten tijdens deze periode gebruikt werden?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 2
Various dinosaurs3.png

Het artikel van de week is... Geschiedenis van de Aarde!

De Aarde is volgens de wetenschap al miljarden jaren oud en heeft al veel dingen achter de rug, onder andere het ontstaan van leven. Maar, hoe is leven eigenlijk ontstaan?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 3
Flag of Europe.svg

Het artikel van de week is... Europese Unie!

De Europese Unie (EU) is een vereniging van 27 samenwerkende landen in Europa. De Europese Unie heeft zijn eigen munteenheid, parlement, regering, vlag en volkslied, maar is geen land. De organisatie heeft zowel lof als kritiek gekregen. Er zijn mensen die meer of minder Europese samenwerking willen. Weet jij welke landen er tot de Europese Unie behoren?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 4
Amur Leopard Panthera pardus orientalis Facing Forward 1761px.jpg

Het artikel van de week is... Luipaard!

Het luipaard behoort tot de familie van de katachtigen. Het dier komt voor in Afrika en Azië. Het luipaard jaagt op zoogdieren, zoals herten en gazellen. Dit doen ze vooral als het donker is. Overdag rusten luipaarden in struiken of in bomen. Weet jij het verschil tussen een luipaard en een panter?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 5
John Henry Fuseli - The Nightmare.JPG

Het artikel van deze week is ... Romantiek!

De romantiek is een belangrijke kunststroming, die plaatsvond tussen het einde van de 18e eeuw en de eerste helft van de 19e eeuw. De romantiek was een tegenreactie op de Industriële Revolutie en de Verlichting. Binnen de romantiek waren de schoonheid van de natuur en het sublieme belangrijke begrippen. Maar wat betekent het sublieme eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 6

Het artikel van de week is ... Kabinet-Rutte IV!

Het huidige kabinet van Nederland heet Rutte IV. Het kabinet bestaat uit de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie en is aan de macht sinds 10 januari 2022. De overleggen voor het nieuwe kabinet duurde zo'n 10 maanden. Maar waarom duurde het eigen zo lang?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 7
Toronto at Dusk -a.jpg

Het artikel van de week is... Canada!

Canada is een land in Noord-Amerika en grenst aan de Verenigde Staten en Groenland. De hoofdstad van Canada is Ottawa en men spreekt er zowel Frans als Engels. Canada staat bekend om haar bossen, meren, bevers, mounties, esdoornsiroop en poutine. Weet jij hoe het blad heet dat op de vlag van Canada staat?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 8
VanGogh 1887 Selbstbildnis.jpg

Het artikel van deze week is ... Vincent van Gogh!

Vincent van Gogh was een Nederlandse schilder. Hij staat bekend om zijn impressionistische schilderijen, zoals De aardappeleters en De zonnebloemen. Ook is hij bekend om zijn dramatische leven. Weet jij waar je veel schilderijen van Van Gogh kan vinden?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 9
NatCopper.jpg

Het artikel van de week is... Koper!

Koper is een chemisch element uit het periodiek systeem. Koper is normaal roze of oranje van kleur, maar als er lucht bijkomt wordt het groen. Koper wordt veel gebruikt om warmte en elektriciteit te geleiden. Ook wordt het vaak gebruikt in sieraden en munten. Weet jij hoe de legering van koper en tin heet?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 10
Ben Jurgens Canadese Gans Branta canadensis.jpg

Het artikel van de week is... Grote Canadese gans!

De grote Canadese gans is een vogelsoort, die voorkomt in Canada, de Verenigde Staten en sommige Europese en Zuid-Amerikaanse landen. De vogel komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is later ook op andere plekken terechtgekomen. De ganzen komen voor in Canada voor, waar ze leven in veel parken en tuinen. Weet jij hoe groot de gans is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 11
Long Pond - St Regis.jpg

Het artikel van de week is... New York (staat)!

New York is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het noordoosten van het land en grenst aan Connecticut, Massachusetts, Vermont, New Jersey, Pennsylvania en buurland Canada. De staat is vernoemd naar de stad New York City, dat de grootste stad van de staat is. Toch is Albany de hoofdstad van New York. Weet jij wat de bijnaam van New York is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 12
Crocus vernus.jpg

Het artikel van de week is ... Planten!

Er zijn heel veel soorten planten: bloemen, bomen, kruiden, struiken, ga zo maar door. Je kan ze gebruiken voor de sier, maar ook om te eten. Hoe worden die planten genoemd die in de landbouw worden verbouwd?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 13
Media brawlstars logo.png

Het artikel van de week is... Brawl Stars!

Brawl Stars is een game van Supercell die in december 2017 officieel uitkwam, het is een game die je kunt spelen met Android en iOS, op je mobiel dus. Maar waar gaat de game over? Alle onderdelen van de game worden uitgebreid behandeld.

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 14
The Young Queen Victoria.jpg

Het artikel van de week is ...Victoria van het Verenigd Koninkrijk!

Koningin Victoria regeerde van 1837 tot 1901 het Verenigd Koninkrijk en is na koningin Elizabeth II de langst regerende heerser van het land. Haar regeerperiode staat bekend als het Victoriaans tijdperk, waarin 1 kwart van de wereld onder Britten stond. Ze wordt ook wel de grootmoeder van Europa genoemd. Maar waarom?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 15
Tectonic plates.png

Het artikel van de week is... Platentektoniek!

Tektoniek (ook wel: platentektoniek) is het bewegen van aardplaten. Aardplaten bewegen de hele tijd, doordat de aardmantel vloeibaar is. Dat bewegen noemen we tektoniek. Al duizenden jaren vindt dit plaats. 220 miljoen jaar geleden lagen al onze continenten aan elkaar vast en bestond de wereld uit maar 1 continent. Weet jij hoe dit continent heet?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 16
Meerkat (Suricata suricatta).jpg

Het artikel van de week is... Stokstaartje!

Stokstaartjes zijn dieren die oorspronkelijk uit Afrika komen. Hier leven ze op droge open vlakten en graven ondergrondse gangenstelsels. Deze gangenstelsels hebben verschillende soorten holen of kamers, zoals slaapkamers en kraamkamers. Weet jij wat stokstaartjes eten?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 17
Koninginanimated.gif

Artikel van de week is... Koningsdag!

Op 27 april viert Nederland weer Koningsdag! Dat betekent een dag lang spelletjes spelen, spulletjes verkopen en vooral veel oranje. Elk jaar bezoeken de koning en de koningin een andere gemeente. Waar gaan ze dit jaar op bezoek?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 18
Westfaelischer Friede in Muenster (Gerard Terborch 1648).jpg

Het artikel van de week is... Tachtigjarige Oorlog!

De Tachtigjarige Oorlog was een oorlog tussen Spanje en Nederland, die duurde van 1568 tot 1648. De Nederlanden werden toentertijd bestuurd door Spanje. De oorlog begon als een opstand van het Nederlandse volk tegen de koning van Spanje. Tijdens de oorlog wisten de Noordelijke Nederlanden zich onafhankelijk te verklaren. Weet jij welke belangrijke personen een rol speelden tijdens de oorlog?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 19
John F. Kennedy nominates Adlai Stevenson 1956 (cropped).JPG

Het artikel van de week is... John F. Kennedy!

John F. Kennedy was de 35e president van de Verenigde Staten. Hij regeerde van 1961 tot 1963 en was lid van de Democratische Partij. Kennedy is de jongste persoon die ooit tot Amerikaans president verkozen is. Ook was hij de laatste Amerikaanse president die vermoord werd. Hoewel Kennedy's president slechts drie jaar duurde, zijn er een hoop belangrijke dingen in die tijd gebeurd. Weet jij welke dingen er allemaal gebeurde toen Kennedy president was?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 20
Timanfaya- Lanzarote- Illas Canarias- Spain-T20.jpg

Het artikel van de week is... Lanzarote!

Lanzarote is een van de Canarische Eilanden. Het hoort bij Spanje en ligt voor de kust van Marokko. Lanzarote is het meest vulkanische Canarische eiland. Weet jij hoeveel vulkanen Lanzarote heeft?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 21
Tempel in Taiwan.JPG

Het artikel van de week is... Taiwan!

Taiwan of de Republiek China is een eiland en een niet-erkende staat in Oost-Azië. Hoewel Taiwan in feite een zelfstandig land is, erkennen maar weinig andere landen Taiwan als zelfstandig land. Het overgrote deel van de landen ziet Taiwan als onderdeel van de Volksrepubliek China. Taiwan is tegenstelling tot de volksrepubliek een democratie. Maar waarom bestaan er eigenlijk twee landen die de naam "China" claimen?

>> Lees hier verder voor het antwoord! >>

Week 22
Draaiorgel-de-lekkerkerker.jpg

Het artikel van de week is... Draaiorgel!

Een draaiorgel is een groot muziekinstrument dat je vaak op straat vindt. Het is een versierde kast met een pijporgel. Dit orgel kan worden bespeeld door een organist, een motor, stoommachine of door iemand die aan een rad draait. Weet jij wanneer het draaiorgel ontstond?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 23
Test (student assessment).jpeg

Het artikel van de week is... Faalangst!

Faalangst is de angst dat iets compleet gaat mislukken of dat je iets niet kan. Sommige mensen hebben faalangst wanneer ze moeten presenteren of wanneer ze een proefwerk moeten maken. Faalangst betekent niet dat je zenuwachtig bent. Weet jij wat het verschil is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 24
Boxing (USA vs. CAN) at the 1995 Pan American Games.JPEG

Het artikel van de week is... Boksen!

Boksen is een vechtsport met verschillende klassen. Bij boksen zijn tactiek en inzicht erg belangrijk. Boksen is een van de populairste sporten ter wereld. Vooral in de Verenigde Staten is het erg populair. Kun jij enkele boksers opnoemen? Zo ja, welke?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 25
Kurz & Allison - Battle of Antietam.png

Het artikel van de week is... Amerikaanse Burgeroorlog!

De Amerikaanse Burgeroorlog duurde van 1861 tot 1865. Het is de bloederigste oorlog op het Amerikaans continent. De oorlog ging tussen de Unie (het noorden) en de Confederatie (het zuiden) over de slavernij. Weet jij hoe de oorlog precies ontstond?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 26
Paris vue d'ensemble tour Eiffel.jpg

Het artikel van de week is... Parijs!

Parijs is de hoofdstad en grootste stad van Frankrijk. Het is ook de hoofdplaats van de regio Île-de-France. In Parijs zelf wonen 2,1 miljoen mensen, maar in de gehele metropool wonen zo'n 10 miljoen mensen. Weet jij welke rivier door Parijs stroomt?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 27
Ballard Farmers' Market - vegetables.jpg

Het artikel van de week is... Economie!

Economie is een wetenschap die zich bezighoudt met de keuzes en het gedrag van mensen, bedrijven en overheden bij het consumeren en produceren. Iemand die economie gestudeerd heeft wordt een econoom of econome genoemd. Kun jij een aantal economen opnoemen?

>> Lees hier verder het antwoord >>

Week 28
Frankenstein.1831.inside-cover crop.jpg

Het artikel van de week is... Frankenstein!

Frankenstein is een beroemde roman van de Britse schrijfster Mary Shelley uit 1818. Frankenstein geldt als een van de eerste sciencefictionverhalen en is een voorbeeld van een zogeheten gothic novel. Het verhaal van Frankenstein is verschillende keren verfilmd en het monster van Frankenstein is uitgegroeid tot een icoon. Maar waarover gaat het boek eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 29
Historical German linguistical area.PNG

Het artikel van de week is... Duits.

Duits is een taal die familie is van het Nederlands en Engels. Het wordt gesproken door 101 miljoen mensen als moedertaal, voornamelijk in Europa. Hierdoor is het Duits de taal met de meeste moedertaalsprekers in Europa. Weet jij in welke landen het Duits een officiële taal is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 30
1 epcot spaceship earth 2010a.JPG

Het artikel van de week is... Epcot!

Epcot is een attractiepark in Florida in de Verenigde Staten. Het is een van de vier parken van het Walt Disney World Resort en opende in 1982. Oorspronkelijk was het plan dat Epcot de "stad van de toekomst" zou worden. Weet jij waarom dit nooit gebeurd is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 31

Vlinder moerputten.jpg

Het artikel van de week is ... Vlinders!

Vlinders zijn insecten met grote gekleurde vleugels. Er zijn zowel dag- als nachtvlinders. Vlinders komen op verschillende plekken voor, zoals parken, graslanden, bossen, moerassen en bergen. Weet jij wat vlinders eten?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 32

Roman Empire map.svg

Het artikel van de week is... Romeinse Rijk!

Het Romeinse Rijk was het rijk van de Romeinen. Het was een van de grootste rijken van de Oudheid. Het Romeinse Rijk heeft een lange geschiedenis. Het was eerst een koninkrijk, vervolgens een republiek en tenslotte een keizerrijk. Weet jij wie de eerste Romeinse keizer was?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 33

Stirlingcastle.jpg

Het artikel van de week is ... Schotland!

Schotland is een van de vier landen van het Verenigd Koninkrijk. Schotland ligt in het noorden van het Verenigd Koninkrijk en er wonen zo'n 5 miljoen inwoners. De laatste jaren willen veel Schotten onafhankelijk worden. Maar waarom eigenlijk?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 34

2015-08 Avifauna ZvD 22.JPG

Het artikel van de week is... Vogelpark Avifauna!

Avifauna is een van de grootste vogelparken ter wereld en ligt in het Nederlandse plaatsje Alphen aan den Rijn. Oorspronkelijk waren er alleen maar vogels in het park, maar sinds een paar jaar zijn er ook een paar kleinere zoogdieren. Weet jij welke vogels je allemaal kunt zien in Avifauna?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 35
Bundesarchiv Bild 183-P0613-308, Russland, Kesselschlacht Stalingrad.jpg

Het artikel van de week is... Slag om Stalingrad!

De Slag om Stalingrad was een van de belangrijkste veldslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De slag vond plaats tussen 23 augustus 1942 en 2 februari 1943 tussen de Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland. De slag was belangrijk keerpunt in de oorlog. Weet jij waarom?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 36
De BATAVIA voor de film onderweg als de NIEUW HOORN (02).jpg

Het artikel van deze week is...Verenigde Oostindische Compagnie!

De VOC was een Nederlands bedrijf dat op zijn hoogtepunt was in de Gouden Eeuw. Dit bedrijf mocht toen als enige handel voeren met Oost-Indië. Ze handelden vooral in specerijen zoals nootmuskaat, peper en kaneel. Weet jij hoe de VOC bestuurd werd?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 37
80-391-9007 Kyiv DSC 5895.jpg

Het artikel van de week is... Oekraïne!

Oekraïne is een land in het oosten van Europa. Het grenst aan Roemenië, Moldavië, Hongarije, Slowakije, Polen, Wit-Rusland en Rusland. Er wonen zo'n 41 miljoen mensen en de hoofdstad is Kiev. Weet wie de huidige president van Oekraïne is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 38
Mohenjo-daro.jpg

Het artikel van de week is... Indusbeschaving!

De Indusbeschaving duurde van 3.300 - 1.300 v. Chr., en de bloeitijd was van 2.600 - 1.900 v. Chr. Samen met het oude Egypte en Mesopotamië was het een van de drie vroege beschavingen van het Nabije Oosten en Zuid-Azië, en van deze drie, de meest wijdverbreide. Weet jij waar deze beschaving zich bevond?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 39
Wittelsbach diamond, before beeing recut by Graff.png

Het artikel van de week is... Diamant!

Diamant is een heel harde edelsteen met heel veel waarde. In het oud-Grieks betekent het "onverslaanbaar". Een diamant is ook heel scherp. Het is een kristal die voor het grootste gedeelte uit koolstof bestaat. Pas door goed te slijpen wordt de steen mooi. Weet jij hoe diamanten geslepen worden?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 40
Red star with hammer and sickle.svg

Het artikel van de week is... Communisme!

Communisme is een politieke en economische leer waarin iedereen gelijk is. Iedereen is gelijk en iedereen heeft evenveel. Dit klinkt natuurlijk mooi, maar het is haast onmogelijk om dit te bereiken. Veel landen hebben zich in de geschiedenis communistisch genoemd, de bekendste waarschijnlijk de Sovjet-Unie, maar geen van die landen was écht communistisch. Ze hadden altijd een rijke bovenlaag die het veel beter had dan de rest. Ook nu zijn er nog landen die zich communistisch noemen, weet jij welke?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 41
Dendrobates.tinctorius.7037.jpg

Het artikel van de week is... schilderskikker!

De schilderskikker is een soort van de pijlgifkikkers. De schilderskikker is een giftige kikker, ze hebben gif in hun huid zitten. Wanneer er gevaar is, scheiden de kikkers het gif uit en kan de vijand overlijden. Weet jij waar deze diersoot voorkomt?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 42
Praia de Copacabana - Rio de Janeiro, Brasil.jpg

Het artikel van de week is... Brazilië!

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika. Het grenst aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië en Uruguay. De hoofdstad van Brazilië is Brasilia? Weet jij wat de vroegere hoofdstad van Brazilië was?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 43
Sãopedro1.jpg

Het artikel van de week is... Rooms-Katholieke Kerk!

De Rooms-Katholieke Kerk of kortweg de Kerk is een wereldkerk, dat betekent dat er over de hele wereld mensen zijn die lid zijn van deze kerk. De Rooms-Katholieke Kerk is een onderdeel van het christendom. Mensen die bij Rooms-Katholieke Kerk horen worden katholieken genoemd. Aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk staat de paus. Deze woont in zijn eigen land, wat je op het plaatje hiernaast ziet. Hoe heet dit landje?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 44
USCapitolRotunda.JPG

Het artikel van de week is... Capitool!

Het Capitool is de naam van het parlementsgebouw van de Verenigde Staten in de hoofdstad Washington D.C. In het Capitool vergadert het Amerikaans Congres, het parlement van de Verenigde Staten. Het Capitool is een van de bekendste gebouwen in de Verenigde Staten en de beëdiging van de Amerikaanse president vindt hier plaats. In het gebouw is veel kunst te vinden. Weet jij welke?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 45
View of Chernobyl taken from Pripyat.JPG

Het artikel van de week is... Kernramp van Tsjernobyl!

De ramp in Tsjernobyl was een nucleair ongeval dat plaatsvond op 26 april 1986 in reactor nr. 4 in de kerncentrale van Tsjernobyl , nabij de stad Pripyat in het noorden van de toen nog Oekraïense deelstaat in de Sovjet-Unie (nu Oblast Kiev, Oekraïne). Weet jij wat de gevolgen van deze ramp waren?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 46
Piece Comm-2Euro (pile).jpg

Het artikel van de week is... Euro!

De euro (€) is de officiële munteenheid van 19 lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland en België. Zij worden de eurolanden of eurozone genoemd en delen een gemeenschappelijke munt. Kun jij alle eurolanden opnoemen?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 47
Gtstlogo.gif

Het artikel van de week is... Goede tijden, slechte tijden!

GTST is de bekendste soapserie van Nederland. De eerste aflevering werd uitgezonden in 1990 en nog steeds wordt het vijf dagen per week uitgezonden. Sindsdien zijn er vele personages gekomen en gegaan en volgden de kijkers verschillende verhaallijnen. Elke zomer (en winter) is er een cliffhanger. Weet jij wat die van afgelopen zomer was?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 48
Sinterklaas 2007.jpg

Het artikel van de week is... Sinterklaas!

Op 5 december (Nederland) en 6 december (Vlaanderen) wordt Sinterklaas gevierd. De goedheiligman woont in Spanje, maar daar komt hij eigenlijk niet vandaan. In welk land is Sinterklaas dan wel geboren?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 49
Sign at bus terminal in Rome, Georgia.jpg

Het artikel van de week is... Rassensegregatie

Rassensegregatie was de naam voor de scheiding en ongelijkheid tussen blanke Amerikanen en Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. Niet alleen Afro-Amerikanen ondervonden hier hinder van, maar ook Latino's, inheemse Amerikanen en andere immigrantengroepen. Zij werden niet gelijk behandeld als blanke Amerikanen. Weet jij welke personen een belangrijke rol speelden bij het afschaffen van de rassensegregatie?

>> Lees verder voor het antwoord >>

Week 50
Pascal Dagnan-Bouveret - Hamlet and the Gravediggers.jpg

Het artikel van de week is... Hamlet!

Hamlet is een toneelstuk van William Shakespeare. Hij schreef het ergens tussen 1600 en 1602. Het toneelstuk is vernoemd naar het hoofdpersonage Hamlet, de kroonprins van Denemarken. Hamlets vader werd vermoord door zijn oom Claudius, die vervolgens zijn moeder trouwt en zijn stiefvader wordt. Weet jij het beroemde citaat uit Hamlet?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 51
Amsterdam - Boat - 0635.jpg

Het artikel van de week is... Amsterdam!

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en ligt in de provincie Noord-Holland. In Amsterdam zijn veel verschillende monumenten te vinden, zoals het Paleis op de Dam, het Anne Frankhuis en de bekende Grachtengordel. Hoewel Amsterdam de hoofdstad is, zit de regering en het parlement in Den Haag. Ook is Amsterdam niet de hoofdstad van Noord-Holland. Maar welke stad is dan wel de hoofdstad van Noord-Holland

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 52
Periodic table (polyatomic).svg

Het artikel van de week is... Periodiek systeem!

Het Periodiek systeem der elementen is een tabel waarop alle chemische elementen staan. Alle elementen staan niet zomaar in de tabel. Als eerste is de tabel in 7 periodes verdeeld. Weet jij hoe het systeem ontstaan is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sjabloon:Hoofdpagina/Artikel_van_de_week&oldid=410579"