Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Sjabloon:Hoofdpagina/Artikel van de week

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina geeft een overzicht van alle artikelen van de week. Het is nu week 42 en het artikel hieronder is dus uitgelicht. Als je zelf een artikel van de week aanmaakt haal je een paar regels uit het artikel en zorg je er voor dat de lezer nog verder kan klikken naar het volledige artikel.

Artikel van deze week (42)
Salto Angel - Cañon del Diablo.JPG

Het artikel van de week is... Venezuela!

Venezuela is een land in Zuid-Amerika, dat grenst aan Colombia, Brazilië en Guyana. In Venezuela spreekt men Spaans en de hoofdstad is Caracas. Op dit moment is er een conflict in Venezuela over wie de "echte" president is. Maar waarom eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Artikel van volgende week (43)
Sãopedro1.jpg

Het artikel van de week is... Rooms-Katholieke Kerk!

De Rooms-Katholieke Kerk of kortweg de Kerk is een wereldkerk, dat betekent dat er over de hele wereld mensen zijn die lid zijn van deze kerk. De Rooms-Katholieke Kerk is een onderdeel van het christendom. Mensen die bij Rooms-Katholieke Kerk horen worden katholieken genoemd. Aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk staat de paus. Deze woont in zijn eigen land, wat je op het plaatje hiernaast ziet. Hoe heet dit landje?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Artikelen van de week
Week 1
1099jerusalem.jpg

Het artikel van de week is... Kruistochten!

De kruistochten waren tussen ongeveer 1100 en 1290. Het waren oorlogen tussen de Europese christenen en de moslims, die de voor de christenen heilige stad Jeruzalem hadden bezet. De Eerste Kruistocht lukte het om heel het huidige Israël en Libanon te bezetten. Ook delen van Turkije, Syrië en Jordanië werden bezet. De eerste nieuwe koning van Jeruzalem noemde zich "voogd van het heilige graf". Hoe heette hij?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 2
Rhea americana - Three adult birds.jpg

Het artikel van de week is... Nandoe!

Heb jij ooit gehoord van een Nandoe? Het zijn dieren die op een struisvogel lijken, ze zijn alleen wat kleiner dan een struisvogel. Weet jij hoeveel kilo ze zijn? En waar ze leven?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 3
Flag of Europe.svg

Het artikel van de week is... Europese Unie!

De Europese Unie (EU) is een vereniging van 27 samenwerkende landen in Europa. De Europese Unie heeft zijn eigen munteenheid, parlement, regering, vlag en volkslied, maar is geen land. De organisatie heeft zowel lof als kritiek gekregen. Er zijn mensen die meer of minder Europese samenwerking willen. Weet jij welke landen er tot de Europese Unie behoren?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 4
Babytarsier.jpg

Het artikel van de week is... Spookdiertjes!

Spookdiertjes zijn dieren die tot de apen behoren. Ze leven op de Filipijnen en een aantal Indonesische eilanden. Spookdiertjes leven 's nachts en jagen dan op insecten, kleinere reptielen, spinnen en schorpioenen. Spookdiertjes zijn voor de rest erg klein, maar hoe klein is een spookdiertje eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 5
John Henry Fuseli - The Nightmare.JPG

Het artikel van deze week is ... Romantiek!

De romantiek is een belangrijke kunststroming, die plaatsvond tussen het einde van de 18e eeuw en de eerste helft van de 19e eeuw. De romantiek was een tegenreactie op de Industriële Revolutie en de Verlichting. Binnen de romantiek waren de schoonheid van de natuur en het sublieme belangrijke begrippen. Maar wat betekent het sublieme eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 6
Efteling Entrance.jpg

Het artikel van de week is... Efteling!

De Efteling is het grootste pretpark van Nederland. Het is in 1952 opgericht heeft 62 attracties (inclusief sprookjes). Een dagje Efteling is dan ook een jaarlijkse gebeurtenis van veel Nederlandse gezinnen. Inmiddels heeft de Efteling naast een pretpark, tevens een theater, een hotel, twee vakantieparken en een golfbaan. Weet jij wat de nieuwste attractie is in de Efteling?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 7
Sydney Opera house 3.jpg

Het artikel van de week is... Australië!

Australië is een land in Oceanië. Australië werd onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 1901 en heeft meer dan 20 miljoen inwoners. In Australië spreekt men Engels. Wat zijn de bekendste bezienswaardigheden van het land?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 8
Leonardo da Vinci (ur Svenska Familj-Journalen).png

Het artikel van deze week is ... Leonardo da Vinci!

Da Vinci was een bekende kunstenaar en wetenschapper uit de renaissance. Hij was onder andere schilder, beeldhouwer, uitvinder, architect, filosoof en natuurkundige. In de kunst is hij vooral bekend om de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. Ook ontwierp hij veel dingen, die pas eeuwen later werden uitgevonden. Kun jij hier een paar voorbeelden van noemen?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 9
Tour eiffel at sunrise from the trocadero.jpg

Het artikel van de week is... Eiffeltoren!

Misschien wel het bekendste monument in Parijs, de Eiffeltoren. De Eiffeltoren is ooit voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Hoewel de toren eigenlijk na enige jaren zou worden afgebroken, staat de Eiffeltoren nog steeds overeind. Weet jij hoeveel namen er op de Eiffeltoren in gouden letters staan?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 10
Giant Panda Tai Shan.JPG

Het artikel van de week is... Reuzenpanda!

De panda is een beer die in China leeft. Hij is met uitsterven bedreigd. Panda's besteden het grootste gedeelte van hun dag aan eten? Weet jij welke plant ze lekker vinden?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 11
Texel strand.jpg

Het artikel van de week is... Texel!

Texel is één van de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Het eiland heeft 14.000 inwoners. Maar behalve van mensen is het eiland ook het huis van een bepaald boerderijdier. Van dit wollige beest leven er maar liefst 16.000 op het eiland! Weet jij over welk dier we het hebben?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 12
Crocus vernus.jpg

Het artikel van de week is ... Planten!

Er zijn heel veel soorten planten: bloemen, bomen, kruiden, struiken, ga zo maar door. Je kan ze gebruiken voor de sier, maar ook om te eten. Hoe worden die planten genoemd die in de landbouw worden verbouwd?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 13
Media brawlstars logo.png

Het artikel van de week is... Brawl Stars!

Brawl Stars is een game van Supercell die in december 2017 officieel uitkwam, het is een game die je kunt spelen met Android en iOS, op je mobiel dus. Maar waar gaat de game over? Alle onderdelen van de game worden uitgebreid behandeld.

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 14
The Young Queen Victoria.jpg

Het artikel van de week is ...Victoria van het Verenigd Koninkrijk!

Koningin Victoria regeerde van 1837 tot 1901 het Verenigd Koninkrijk en is na koningin Elizabeth II de langst regerende heerser van het land. Haar regeerperiode staat bekend als het Victoriaans tijdperk, waarin 1 kwart van de wereld onder Britten stond. Ze wordt ook wel de grootmoeder van Europa genoemd. Maar waarom?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 15
Tectonic plates.png

Het artikel van de week is... Platentektoniek!

Tektoniek (ook wel: platentektoniek) is het bewegen van aardplaten. Aardplaten bewegen de hele tijd, doordat de aardmantel vloeibaar is. Dat bewegen noemen we tektoniek. Al duizenden jaren vindt dit plaats. 220 miljoen jaar geleden lagen al onze continenten aan elkaar vast en bestond de wereld uit maar 1 continent. Weet jij hoe dit continent heet?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 16
Various dinosaurs3.png

Het artikel van de week is... Geschiedenis van de Aarde!

De Aarde is volgens de wetenschap al miljarden jaren oud en heeft al veel dingen achter de rug, onder andere het ontstaan van leven. Maar, hoe is leven eigenlijk ontstaan?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 17
Koninginanimated.gif

Artikel van de week is... Koningsdag!

Op 27 april viert Nederland weer Koningsdag! Dat betekent een dag lang spelletjes spelen, spulletjes verkopen en vooral veel oranje. Elk jaar bezoeken de koning en de koningin een andere gemeente. Waar gaan ze dit jaar op bezoek?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 18
Veen01.jpg

Het artikel van de week is... Beleg van Leiden (1573-1574)!

Het beleg van Leiden, ook bekend als Leidens Ontzet of Leids Ontzet (in de volksmond 3 oktober), vond plaats tussen oktober 1573 tot 3 oktober 1574. Het beleg was een belangrijke gebeurtenis gedurende Tachtigjarige Oorlog. Maar wat gebeurde er toen eigenlijk?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 19
Tian Tan Buddha by Beria.jpg

Het artikel van de week is... Hongkong!

Hongkong is een speciale bestuurlijke regio en stad in het zuiden van de Volksrepubliek China. De stad heeft ruim 7,2 miljoen inwoners en een oppervlakte van 1.104 km². De officiële talen zijn Kantonees, Mandarijn en Engels. Tot aan 1997 was Hongkong een Brits overzees gebied. Waarom hebben de Britten Hongkong teruggegeven?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 20
Timanfaya- Lanzarote- Illas Canarias- Spain-T20.jpg

Het artikel van de week is... Lanzarote!

Lanzarote is een van de Canarische Eilanden. Het hoort bij Spanje en ligt voor de kust van Marokko. Lanzarote is het meest vulkanische Canarische eiland. Weet jij hoeveel vulkanen Lanzarote heeft?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 21
Tempel in Taiwan.JPG

Het artikel van de week is... Taiwan!

Taiwan of de Republiek China is een eiland en een niet-erkende staat in Oost-Azië. Hoewel Taiwan in feite een zelfstandig land is, erkennen maar weinig andere landen Taiwan als zelfstandig land. Het overgrote deel van de landen ziet Taiwan als onderdeel van de Volksrepubliek China. Taiwan is tegenstelling tot de volksrepubliek een democratie. Maar waarom bestaan er eigenlijk twee landen die de naam "China" claimen?

>> Lees hier verder voor het antwoord! >>

Week 22
Lavinia Meijer playing at the 2011 National Concert.jpg

Het artikel van de week is... Harp!

De harp is een muziekinstrument. De harp behoort binnen de muziekinstrumenten onder de categorie snaarinstrumenten. Op het wapen van welk land staat de harp?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 23
Pink Dolphin.JPG

Het artikel van de week is... Dolfijn!

Veel mensen vinden vooral de snuit van dolfijnen erg schattig. Maar wist je dat dolfijnen met die snuit dolfijnen, maar ook orka's en haaien kunnen doden? Hoe doen ze dat?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 24
Football iu 1996.jpg

Het artikel van de week is... Voetbal!

Voetbal is een van de populairste sporten ter wereld. Dit jaar wordt het Europees kampioenschap voetbal gehouden in verschillende steden in verschillende Europese landen. Maar wat zijn eigenlijk de speelsteden?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 25
Declaration of Independence (1819), by John Trumbull.jpg

Het artikel van de week is... Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog!

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog of Amerikaanse Revolutie duurde van 1775 tot 1783 en zorgde ervoor dat de Verenigde Staten onafhankelijk werden van Groot-Brittannië. De Amerikaanse Revolutie is een belangrijk moment in de Amerikaanse geschiedenis en wakkerde ook de Franse Revolutie aan. Maar waar begon de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog mee?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 26
Peterhof Grote Cascade.jpg

Het artikel van de week is... Sint-Petersburg!

Sint-Petersburg is na Moskou de grootste stad van Rusland en tijdens het EK dit jaar een van de speelsteden. Sint-Petersburg was tot 1918 de hoofdstad van Rusland en veel vindt nog altijd veel paleizen in de stad. De stad heeft een lange geschiedenis met de voormalige keizerlijke familie van Rusland. Maar, wie heeft Sint-Petersburg gesticht?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 27
Chichen Itza 3.jpg

Het artikel van de week is... Chichén Itzá!

Chichén Itzá is een oude, verlaten stad in Mexico. Door welk volk is ze gebouwd?

>> Lees hier verder het antwoord >>

Week 28
Frankenstein.1831.inside-cover crop.jpg

Het artikel van de week is... Frankenstein!

Frankenstein is een beroemde roman van de Britse schrijfster Mary Shelley uit 1818. Frankenstein geldt als een van de eerste sciencefictionverhalen en is een voorbeeld van een zogeheten gothic novel. Het verhaal van Frankenstein is verschillende keren verfilmd en het monster van Frankenstein is uitgegroeid tot een icoon. Maar waarover gaat het boek eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 29
Amsterdam Airport- Flight MH17 Memorial (14675744526).jpg

Het artikel van de week is... Malaysia Airlines-vlucht 17.

Deze rampvlucht, beter bekend als MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten door Russische rebellen boven Oekraïne. De vlucht ging van Amsterdam naar Kuala Lumpur (Maleisië). Aan boord zaten dus ontzettend veel Nederlanders, hoeveel?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 30
Olympic flag.svg

Het artikel van de week is ... Olympische Spelen!

Dit jaar worden de Olympische Spelen gehouden in Tokio, Japan. De Olympische Spelen zijn een sportevenement waarbij verschillende landen aan verschillende sporten deelnemen. Er is een Olympische Zomer- en Winterspelen, die eens in de vier jaar wordt gehouden. Maar wanneer waren de eerste Olympische Spelen?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 31

Desima by CW Mieling.jpg

Het artikel van de week is ... Dejima!

Dejima was een klein, kunstmatig eilandje in de haven van Nagasaki. Het eilandje is zo bekend omdat het vroeger een Nederlandse handelspost was. Deze handelspost was het enige contactpunt met Europa. Alle handel ging via dit eiland. Maar, van welk land was dit eiland?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 32

Hercule Bosio Louvre LL325-1.jpg

Het artikel van de week is... Herakles!

Herakles, ook wel bekend als Hercules, was een Griekse held die tien taken moest uitvoeren voor de koning van Mycene omdat hij zijn familie had gedood. Deze taken waren heel moeilijk, maar Herakles vervulde ze zo goed dat hij later een god werd. Als tweede taak moest hij een reusachtige waterslang doden die een onsterfelijke kop had. Uiteindelijk heeft hij de slang toch gedood. Weet jij hoe hij dat heeft gedaan?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 33

Kiruna church.jpg

Het artikel van de week is ... Zweden!

's Winters is het erg koud in Zweden en kan het ook behoorlijk sneeuwen. Je hoeft overigens geen medelijden met ze te hebben, want 's zomers hebben ze juist meer zon dan wij! Hoe heet dit klimaat met lange, koude winters en korte, warme zomers?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 34

Berlin Spreepark UAV 04-2017 img5.jpg

Het artikel van de week is... Spreepark Berlijn!

Het Spreepark is een oud vervallen pretpark in Berlijn. Het park ligt in het Plänterwald. Het werd geopend in 1969 en ging in 2002 voorgoed dicht. Het park telde 7 achtbanen en 2 waterattracties. Maar, wat was eigenlijk de hoogste attractie van het pretpark?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 35
Gavrilloprincip.jpg

Het artikel van de week is... Eerste Wereldoorlog!

De Eerste Wereldoorlog was een grote oorlog tussen 1914 en 1918. Nederland was neutraal (deed niet mee), maar België was het toneel van vele verschrikkelijke veldslagen. De aanleiding van deze oorlog was de terroristische aanslag op de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije door een Servische terrorist. Hoe heet hij?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 36
Het artikel van de week is... Antoni van Leeuwenhoek!
Jan Verkolje - Antonie van Leeuwenhoek.jpg

Antoni van Leeuwenhoek was een Nederlandse bioloog en lakenhandelaar die de moderne microscoop heeft uitgevonden en tevens ook de zaadcel heeft ontdekt, met behulp van de moderne microscoop. Hij hield zich bezig met de microbiologie en de celbiologie. Hij werd geboren op 24 oktober 1632, maar hoe oud werd hij eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 37
Stift melk 001 2004.jpg

Het artikel van de week is... Oostenrijk!

Oostenrijk is een land in Centraal-Europa. Het grenst aan Zwitserland, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Italië, Slovenië en de dwergstaat Liechtenstein. De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen. Oostenrijk staat bekend om zijn klassieke muziek. Kun jij een aantal Oostenrijkse componisten opnoemen?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 38
Rotterdam blijdorp toegangshek.jpg

Het artikel van de week is... Diergaarde Blijdorp!

Diergaarde Blijdorp is één van de grootste, bekendste en oudste dierentuinen van Nederland. De dierentuin bestaat al sinds 1855, maar zit pas sinds 1939 op de huidige locatie. Blijdorp is vernoemd naar de polder waar het in ligt. Maar in welke stad ligt Diergaarde Blijdorp eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 39
Michael Jackson in 1988.jpg

Het artikel van de week is... Michael Jackson!

Michael Jackson is één van de bekendste artiesten aller tijden. Hij stond bekend als de King of Pop en heeft veel bekende liedjes uitgebracht, zoals Thriller, Beat it en Bad. Ook is hij bekend van de moonwalk, een dansje dat hij zelf heeft bedacht. Al als klein kind was Michael succesvol. Hij zat samen met zijn broers in een succesvolle band, hoe heette deze band?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 40
Red star with hammer and sickle.svg

Het artikel van de week is... Communisme!

Communisme is een politieke en economische leer waarin iedereen gelijk is. Iedereen is gelijk en iedereen heeft evenveel. Dit klinkt natuurlijk mooi, maar het is haast onmogelijk om dit te bereiken. Veel landen hebben zich in de geschiedenis communistisch genoemd, de bekendste waarschijnlijk de Sovjet-Unie, maar geen van die landen was écht communistisch. Ze hadden altijd een rijke bovenlaag die het veel beter had dan de rest. Ook nu zijn er nog landen die zich communistisch noemen, weet jij welke?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 41
Ajolote.jpg

Het artikel van de week is... Axolotl!

Een Axolotl is een raar soort salamanderachtige, hij wordt gehouden in gevangenschap, in het wild zijn ze bijna uitgestorven. In het wild zijn ze meestal zwart. Welke kleur krijgen de meeste Axolotls in gevangenschap?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 42
Salto Angel - Cañon del Diablo.JPG

Het artikel van de week is... Venezuela!

Venezuela is een land in Zuid-Amerika, dat grenst aan Colombia, Brazilië en Guyana. In Venezuela spreekt men Spaans en de hoofdstad is Caracas. Op dit moment is er een conflict in Venezuela over wie de "echte" president is. Maar waarom eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 43
Sãopedro1.jpg

Het artikel van de week is... Rooms-Katholieke Kerk!

De Rooms-Katholieke Kerk of kortweg de Kerk is een wereldkerk, dat betekent dat er over de hele wereld mensen zijn die lid zijn van deze kerk. De Rooms-Katholieke Kerk is een onderdeel van het christendom. Mensen die bij Rooms-Katholieke Kerk horen worden katholieken genoemd. Aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk staat de paus. Deze woont in zijn eigen land, wat je op het plaatje hiernaast ziet. Hoe heet dit landje?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 44
USCapitolRotunda.JPG

Het artikel van de week is... Capitool!

Het Capitool is de naam van het parlementsgebouw van de Verenigde Staten in de hoofdstad Washington D.C. In het Capitool vergadert het Amerikaans Congres, het parlement van de Verenigde Staten. Het Capitool is een van de bekendste gebouwen in de Verenigde Staten en de beëdiging van de Amerikaanse president vindt hier plaats. In het gebouw is veel kunst te vinden. Weet jij welke?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 45
LuchthavenSchipholMetLucht.jpg

Het artikel van de week is... Luchtvaart!

Luchtvaart is alles wat te maken heeft met vliegen en vliegmachines. Je hebt vliegtuigen, vliegvelden, helikopters en luchtvaartmaatschappijen. Veel landen hebben een eigen luchtvaartmaatschappij: België heeft Brussels Airlines, Duitsland heeft Lufthansa. Wat is de nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 46
Berlinermauer.jpg

Het artikel van de week is... Berlijnse Muur!

Jarenlang deelde de Berlijnse muur de Duitse hoofdstad Berlijn in tweeën: Een communistisch deel, gesteund door de Sovjet-Unie (Rusland), en een kapitalistisch deel, gesteund door Amerika en West-Europa. Op 9 november is het 26 jaar geleden dat deze muur viel. In welk jaar viel de muur?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 47
Gtstlogo.gif

Het artikel van de week is... Goede tijden, slechte tijden!

GTST is de bekendste soapserie van Nederland. De eerste aflevering werd uitgezonden in 1990 en nog steeds wordt het vijf dagen per week uitgezonden. Sindsdien zijn er vele personages gekomen en gegaan en volgden de kijkers verschillende verhaallijnen. Elke zomer (en winter) is er een cliffhanger. Weet jij wat die van afgelopen zomer was?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 48
Sinterklaas 2007.jpg

Het artikel van de week is... Sinterklaas!

Op 5 december (Nederland) en 6 december (Vlaanderen) wordt Sinterklaas gevierd. De goedheiligman woont in Spanje, maar daar komt hij eigenlijk niet vandaan. In welk land is Sinterklaas dan wel geboren?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 49
Nelson Mandela-2008.jpg

Het artikel van de week is... Nelson Mandela

Nelson Mandela werd geboren als zoon van een Zuid-Afrikaans stamhoofd, maar groeide uit tot de leider van het verzet tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. Toen hij daarbij geweld ging gebruiken, sloeg de regering terug en Mandela werd opgesloten. Uiteindelijk is hij vrijgelaten en wist hij president te worden van het nieuwe, gelijke Zuid-Afrika.

In welk jaar kreeg Nelson Mandela de Nobelprijs voor de vrede?

>> Lees verder voor het antwoord >>

Week 50
Beduinphoto.jpg

Het artikel van de week is... Bedoeïenen!

Bedoeïen zijn een Arabisch volk dat rondtrekt door de woestijn. Ze hebben geen huis, maar ze wonen in tenten. In het Arabisch heten ze badawi (بدو). Wat is de letterlijke vertaling van dit woord?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 51
Amsterdam - Boat - 0635.jpg

Het artikel van de week is... Amsterdam!

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en ligt in de provincie Noord-Holland. In Amsterdam zijn veel verschillende monumenten te vinden, zoals het Paleis op de Dam, het Anne Frankhuis en de bekende Grachtengordel. Hoewel Amsterdam de hoofdstad is, zit de regering en het parlement in Den Haag. Ook is Amsterdam niet de hoofdstad van Noord-Holland. Maar welke stad is dan wel de hoofdstad van Noord-Holland

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 52
CollageFisica.jpg

Het artikel van de week is... Natuurkunde!

Natuurkunde is een wetenschap die levenloze natuur onderzoekt. Hiermee worden verschijnselen als materie, evenwicht, beweging, straling, warmte, licht, magnetisme en elektriciteit bedoeld. Maar wat is precies het verschil tussen scheikunde en natuurkunde?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sjabloon:Hoofdpagina/Artikel_van_de_week&oldid=410579"