Jeugdcultuur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een jeugdcultuur is een groep jongeren met dezelfde normen en waarden. Daarnaast hebben deze jongeren dezelfde muzieksmaak, kleden zij zich hetzelfde, hebben hetzelfde kapsel en dragen dezelfde make-up. Op deze manier willen zij zich afzetten tegen de oudere generatie.

Ontstaan van jeugdculturen in Nederland

Na de Tweede Wereldoorlog (vanaf 1945) ontstond er een grote geboortegolf; er werden in een korte tijd veel kinderen geboren. Nu wordt dit ook wel de ‘babyboom’ genoemd. Vroeger waren dit de opstandige jongeren van hun tijd.

Voor de oorlog waren je ouders je grote voorbeeld en leefde je naar de regels van je ouders en die van de samenleving. Na de Tweede Wereldoorlog (vanaf 1945) werd dit onder jongeren steeds minder belangrijk. Ook gingen jongeren steeds minder naar de kerk. De economie werd steeds beter en jongeren hadden steeds meer te besteden. Hierdoor trokken jongeren zich minder aan van hun ouders en meer aan van hun leeftijdsgenoten. Deze leeftijdsgenoten bepaalden hoe je leefde en deze werden ook steeds belangrijker voor de opvoeding en de ontwikkeling van je identiteit.

Bekende jeugdculturen in Nederland

Nozems op bromfietsen

Nozems

De eerste jeugdcultuur die in Nederland ontstond waren de Nozems. In de jaren 1950 trok de economie aan, waardoor de jongeren meer geld te besteden hadden. Hiervan kochten ze spijkerbroeken, leren jacks en Zündapp- of Kreidler-bromfietsen. Wanneer je al uit een rijkere familie kwam kon je een Puch-bromfiets kopen. Het haar van de nozems zat onder de gel, gekamd in een vetkuif of met een strakke scheiding. Vrouwen hadden vaak een suikerspinkapsel. De muziek die de nozems luisterden was vooral Rock-'n-roll. De artiesten die hierbij hoorden waren onder andere Chuck Berry, Buddy Holly en Elvis Presley.

De verschillende groepen nozems konden het vaak niet goed met elkaar vinden. Zo had je groepen nozems in Den Haag en bijvoorbeeld in Amsterdam-Oost die vaak met elkaar op de vuist gingen. Uit de nozems is later de motorclub Hells Angels ontstaan.

Arrestatie lid Amsterdamse Provo
Hippies op Woodstock

Provo’s

Naast de nozems, waren er ook de provo’s. Deze naam is afgeleid van provoceren. Deze jeugdcultuur ontstond doordat de jongeren teleurgesteld waren in het klassieke socialisme. De provo’s bemoeiden zich luidruchtig met de binnen- en buitenlandse politiek. Deze jeugdcultuur ontstond onder aanvoering van de werkloze glazenwasser Robert Jasper Grootveld. Als protest tegen de consumptiemaatschappij hield hij komische bijeenkomsten. Deze werden ook wel “happenings” genoemd. In 1966 richtte de provobeweging haar pijlen op het koningshuis waar zij tijdens het huwelijk van kroonprinses Beatrix met de Duitser Claus von Amsberg rookbommen lieten ontploffen. Beter bekend in Nederland waren de protesten tegen het Amerikaanse militaire optreden in Vietnam, acties voor afschaffing van het jeugdloon en gelijke beloning voor mannen en vrouwen.

Hippies

Vanuit de Verenigde Koninkrijk is via de muziek van The Beatles ook een andere jeugdcultuur komen overwaaien, namelijk de hippies. Zij wilden zich afzetten tegen de materialistische en kapitalistische maatschappij en wilden vrijheid voor iedereen. Om nieuwe ideeën op te doen gebruikten ze veel drugs. Zij beschouwden zichzelf dan ook meer als een levensbeschouwelijke stroming. Een festival dat door deze stroming is ontstaan is het Kralingse Holland Pop Festival. Dit was de Nederlandse versie van het Amerikaanse Woodstockfestival uit 1969.

Jeugdculturen van nu

Na de nozems, provo’s en hippies zijn er in Nederland nog een aantal jeugdculturen ontstaan:

Wat deze jeugdculturen gemeen hebben is dat ze allemaal naar andere muziekstijlen luisteren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jeugdcultuur&oldid=795588"