Hiphop

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Hiphopcultuur)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voorbeeld van de dansstijl die hoort bij hiphop

Hiphop is een levensstijl, maar vooral bekend als muziekstijl. Het is ontstaan in de jaren '70 van de twintigste eeuw in New York City, en dan voornamelijk in de arme wijk The Bronx die destijds bewoond werd door vooral Afro-Amerikanen en latino's.

Hiphop is een cultuur. De hiphopteksten gaan vaak over dingen die fout gaan op onze aarde (en in de getto's), of over het leven van de hiphopper. Hiphop is een krachtige cultuur en heeft er voor gezorgd dat de jongeren uit de getto's en andere achterbuurten een eigen stem kregen. Hiphop was onderdeel van de bewoners van de getto's, en deze oorsprong heeft een stempel gedrukt op hiphopcultuur.

Geschiedenis

Veel mensen denken dat hiphop in de Verenigde Staten is begonnen, maar dat is niet zo. Het begon in Brazilië, dat sloeg over naar Jamaica en toen pas naar de Verenigde Staten waar het op TV werd gebracht. Dat heeft ook een grote invloed gehad op de rapmuziek.

Op 'block parties' (dat zijn wijkfeesten) rond 1970 mixen dj's met twee kopieën van dezelfde funk of electro-plaat de drumsolo's aan elkaar. Als de break op de eerste plaat eindigt, mixen ze de tweede kopie erdoor enzovoort. Op deze manier ontstaat een nieuw nummer met alleen drums, waar de dj overheen scratcht.

Bij turntablisme zijn strakke overgangen niet voldoende (zoals bij beatmixen). De technieken (zoals cutting, scratching, spinnen en juggling) zijn hier veel belangrijker. Een vertaling van Turntablism is: ‘one who uses the turntable in the spirit of a musical instrument’ ofwel; ‘iemand die een draaitafel gebruikt in de geest van een muziekinstrument’.

Onderdelen van hiphop

Graffiti

Zie Graffiti voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Graffiti komt uit het Italiaans en betekent krasjes. Het is het op straat of in andere openbare plaatsen met verf of viltstift aanbrengen van mededelingen of afbeeldingen.

Vaak wordt graffiti in verband gebracht met vandalisme. Graffiti bestaat echter ook als kunstvorm. Het is uitgevonden door tieners die met stift snel hun schuilnaam overal op schreven. In New York werd dat toen overgenomen met spuitbussen.

Soorten graffiti:

Naam/type Vorm Doel
doodling krabbels op schoolbanken en dergelijke uiting van losse gedachten, verdeelde en afgeleide aandacht, vaak tieners
latrinalia namen, beledigingen en grappen in publieke toiletten uiting en discussie van onderdrukte ideeën, emoties en politiek
tags subculturele bijnamen of symbolen: geschreven op een grote en simpele manier op belangrijke locaties Het drukken van de stempel van de schrijver op zichtbare plaatsen, waar deze kunnen worden gelezen door hun 'gelijken'. Hoe zichtbaarder in de publieke ruimte en hoe meer, hoe groter de erkenning en de faam die wordt gegenereerd
gang graffiti markeringen van bendes (gangs), geplaatst aan de randen van het gebied van een bende, bijvoorbeeld in de vorm van omgekeerd geschreven woorden of geheimtaal aanduiden/afbakenen van het 'bendegebied' als waarschuwing voor andere bendes
politieke murals afbeeldingen en tekst op muren die politieke gebeurtenissen en boodschappen uitbeelden protesteren tegen onderdrukking of het uitdragen van specifieke politieke initiatieven
activistische graffiti tekst geplaatst op reclamebeelden in de publieke ruimte. Dit kunnen bijvoorbeeld billboards, reclameborden of bushokjes zijn. Het bekritiseren van het reclamebeeld vanuit een bepaalde ideologie door er een aanverwante boodschap op te plaatsen (bijvoorbeeld bekritiseren van schaarsgeklede vrouwen vanuit feministisch, religieus of zedelijk oogpunt)
pieces complexe afbeeldingen die gebruik maken van een combinatie van tekst en beeld en een relatief groot oppervlak beslaan Hetzelfde als bij tags, waarbij er hier ook gelet wordt op de stijl en het verhaal dat wordt afgebeeld. Kunnen zowel illegaal als legaal zijn.
post-graffiti (ookwel canvans genoemd) pieces geschilderd in galerieën of op een schilderdoek beschikbaar gestelde werken voor kunstgallerieën of kopers. Verkoop voor levensonderhoud of voor het ondersteunen van de ondergrondse levensstijlen van graffititekenaars.
Bron: Winchester, H.P.M., et al. (2003) Landscapes, ways of imaging the world, p. 60-61, Pearson Education ltd, Harlow

Rap & Beatboxen

Zie Rap (muziek) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een rapper, ook wel MC genaamd, vertelt op een ritmische wijze een (rijmende)tekst of improviseert (freestyle), meestal op een beat, maar soms ook a capella. Het woord rappen komt uit de Amerikaanse straattaal en betekent praten. Toen de hiphop in de jaren 70 vanuit Jamaica naar de Verenigde Staten kwam, werd het al snel heel bekend.

De MC of rapper is de uitvoerende artiest. Veel artiestennamen van rappers beginnen met "MC". De oorsprong van rappen ligt in het toasten, wat een soort of half gezongen praten of alleen praten maar dan in rijmachtige manier over een nummer heen.

Er zijn verschillende rap stijlen. Straat-rap, een steez (rapstijl) is als het eerste hiphop (de zogenaamde hiphop-roots). De teksten zijn maatschappijkritisch en creëren een beeld van de straatcultuur. Deze stijl treft men vooral aan in de achterstandswijken met name in de randstad (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag). Buiten de randstad denken sommige mensen dat alle straatrapper gangsters zijn. Dat is niet zo.

Een tweede steez is de Wordplay-rap. Hier legt de rapper de nadruk niet op de boodschap van de tekst, maar op de woorden zelf, vaak met een lachonieke benadering. De rapper denkt vooral aan dubbelzinnigheid en woordcombinaties die opvallen, die vaak in punchlines verwerkt worden.

Grimey-rap maakt zich kenbaar door schokkende teksten op een duistere beat. De rapper baseert zich op pure emoties en gebruikt diepe metaforen om het gewenste, slechte (maar aantrekkelijke) beeld te creëren. De structuur is vaak los en rauw. Deze stijl begint langzamerhand te groeien in Nederland.

Er zijn ook heel veel rappers met een eigen stijl. Dat maakt rap ook bijzonder.

Een paar bekende Nederlandse rappers zijn Fouradi, Ali B., Brainpower, Dicecream en Yes R.

Breakdance

Zie Breakdance voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Breakdance is een soort dans. Je maakt moeilijke bewegingen op hiphopmuziek. Het is uitgevonden om te dansen op de muziek van de DJ's. Je hebt twee soorten breakdance: oldskool en newskool. Oldskool is dat je je aan de passen houdt van het ontstaan van breakdance, newskool is dat je zelf nieuwe passen bedenkt om zo goed mogelijk te worden. Groepen van breakdancers die samen dansen worden crews genoemd. De crews komen gewoonlijk op de jams tegenover elkaar te staan om in een battle tegen elkaar te strijden. Gemiddeld bestaat een crew uit ongeveer acht personen. Maar dit mag ook meer of minder zijn. Bij een battle wordt beslist door een jury welke danser het beste is. Er zijn vele soorten battles: 1 on 1, 2 on 2 en crew battles zijn de bekendste. Een andere vorm is de zogenaamde "seven to smoke". Bij deze vorm van een battle strijden acht b-boys om de overwinning. De battle duurt twintig minuten of eindigt wanneer een van de b-boys de andere zeven verslagen ("gesmoked") heeft. Bij breakdance zijn ontelbaar veel verschillende moves ontwikkeld. Ze zijn op te delen in een aantal categorieën. Zo heb je het footwork waarbij het gaat om de snelle pasjes op handen en voeten over de grond. Hierbij wordt vaak een cirkelvormige beweging gevolgd. Daarnaast heb je de toprocks. waarbij in staande houding wordt gedanst. Bij deze vorm van dansen probeert de danser om elk geluidje in de muziek te pakken met zijn bewegingen. Een compleet andere vorm van breakdance zijn de powermoves. Deze moves zijn veelal voortgevloeid uit het turnen. Het zijn acrobatische series waarbij vaak slechts met de handen en schouders de grond wordt aangeraakt.

Breakdance heeft allerlei bewegingen overgenomen uit onder andere traditionele Afrikaanse dans, Chinese vechtsporten en de Braziliaanse vechtsport capoeira. Enkele bekende breakdancing-bewegingen zijn:

 • freeze
 • airflare
 • headspin
 • windmill
 • float
 • kick
 • swipe
 • suicide
 • sixstep en threestep
 • airtrack

Aparte dansstijlen binnen de breakdance zijn:

 • popping
 • locking
 • Electric boogie

DJ's

Zie Diskjockey voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een diskjockey (van het Amerikaans-Engelse disk jockey) is van oorsprong de persoon die de platen op de draaitafel of platendraaier legt. Tegenwoordig wordt echter de afkorting dj (ook DJ) of deejay (als in het Engels uitgesproken) meer gebruikt.

Er zijn diskjockeys op de radio en in discotheken. Sommige organiseren hun eigen shows waarmee ze zelfstandig optreden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hiphop&oldid=848948"