Apenheul

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apenheul
Apenheul Primate Park (6488535799).jpg
Bij de ingang van de Apenheul
Jaar geopend 1971
Jaar gesloten
Locatie Apeldoorn, Vlag van Nederland Nederland
Mascotte
Slogan
Oppervlakte 13 ha
Eigenaar
Lid van NVD, EAZA, WAZA, Club van Elf
Thema Primaten
Diersoorten

Website
www.apenheul.nl
Portaal Portaalicoon Dierentuinen


Apenheul is een dierentuin in het Gelderse Apeldoorn. Het is een heel bijzondere dierentuin want er leven alleen maar apen. Olifanten en leeuwen zul je er dus niet zo snel tegenkomen.

Geschiedenis

Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het was het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen en een paar kleinere soorten. Al snel bleek dat niet alleen de bezoekers, maar ook de apen het uitstekend naar hun zin hadden. De dieren vormden, in hun vrijheid perfecte sociale groepen en planten zich uitstekend voort. Sociale groepen betekent dat de dieren of mensen zich goed aan elkaar aan passen. Dat was reden voor Apenheul om uit te breiden en langzamerhand meer verschillende apensoorten te gaan houden. Zo kwamen in 1976 de gorilla’s in Apenheul. Drie jaar later in 1979, werd de eerste gorilla baby geboren en er kwamen er nog veel meer. Al die baby’s werden in de groep door hun moeder grootgebracht en dat was in die tijd nog heel bijzonder. Al die successen brachten niet alleen steeds meer bezoekers naar Apenheul maar ook primatologen uit de hele wereld. Primatologen zijn mensen die heel veel van apen weten, en apen bestuderen. In 1995 begon Apenheul met een grote vernieuwing en uitbreiding van het park. Er kwam een souvenirshop, restaurants met terrassen en een kinderboerderij. De bossen zijn uitgebreid met spannende speelplekken voor de apen. In 1999 kwamen de orang oetans op Apenheul.

Apen en bezoekers

In de Apenheul kun je meer dan 30 soorten apen zien. In de Apenheul kun je ook het allerkleinste aapje ter wereld zien: de pygmee oesitie die nog geen honderd gram weegt.

De apen in de Apenheul hebben veel vrijheid. In veel bosgebieden loop je gewoon tussen de apen rond. De apen zijn niet gevaarlijk als je ze met rust laat. Er zijn een paar eenvoudige regeltjes:

  • De apen niet aaien of vastpakken.
  • Je mag ook niet achter de apen aan rennen. De apen kunnen zich dan bedreigd voelen en gaan bijten of in een boom vluchten.
  • De apen mag je niet voeren. Ze kunnen dan ziek worden, want ze kunnen niet tegen voedsel wat wij eten. Zelfs van een stukje fruit kunnen ze erg ziek worden.

Apentassen

Apen zijn nieuwsgierige dieren die graag op onderzoek uitgaan, daarom kun je bij de ingang speciale apentassen lenen. Apentassen zijn zo speciaal omdat de apen hen niet open kunnen krijgen zodat ze niks uit je tas kunnen halen.

Natuurbehoudprojecten

Apenheul steunt projecten in Azië, Zuid-Amerika en Afrika door geld te geven, zodat de regenwouden minder worden gekapt en de apen kunnen blijven leven in de regenwouden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Apenheul&oldid=538424"