Nepnieuws

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld van nepnieuws in de 19e eeuw. Een missionaris die kijkt over de rand van de platte aarde in de Middeleeuwen

Nepnieuws is een veel gehoorde opmerking tegenwoordig. Het nieuws komt op allerlei manieren tot ons. Mondeling of via de krant, de televisie, de radio en natuurlijk via het internet. Op computers, tablets, telefoons kunnen we ook van alles lezen, maar is het het allemaal wel waar? Klopt alle informatie wel die je hoort of leest?

Klopt alle informatie wel die op Wikikids staat? Iedereen kan hier een artikel schrijven!

Zorg er voor dat je altijd ook op een andere manier achter de waarheid komt. Dus check meerdere bronnen of iets waar is. Veel mensen zien zaken op Twitter, Facebook, Snapchat of via andere sociale media voorbij komen. Er zijn mensen die dan denken dat alles waar is wat op Facebook staat omdat ze niet naar nieuwsuitzendingen kijken of luisteren, of de krant lezen. Het zijn journalisten die het nieuws via krant of tv aan ons melden, zij denken na en gaan op onderzoek uit en schrijven niet zomaar iets op. Dat laatste gebeurt vaak wel op sociale media. Iedereen kan iets schrijven en als het door andere mensen allemaal wordt overgenomen, geliked en geretweet dan lijkt het waar te zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Als het niet waar is dan noemt men dat [nepnieuws]. Er zijn ook mensen die roepen, of twitteren dat iets nepnieuws is omdat ze het er niet mee eens zijn. Of het komt ze niet goed uit! Als je het dan maar heel vaak zegt dat het nepnieuws dan gaan andere mensen ook denken dat het echt is, terwijl dat niet zo is. In het Engels wordt het Fake News genoemd.

Nephistorie

Nepnieuws is niet iets van alleen onze tijd. Vroeger bestond het ook al. Een voorbeeld is de propaganda tegen de koning van Spanje, Filips II gedurende de Tachtigjarige oorlog. Toen de oorlog al lang voorbij was, werd Filips II nog steeds als een schurk gezien. Ook de Engelsen vonden Filips II maar niets. Alle negatieve verhalen en overdrijvingen over Filips II en de Spanjaarden werden later de Zwarte Legende genoemd. Een ander voorbeeld van nephistorie is de Mythe van de platte Aarde. Heel bekend is de propaganda vol met nepnieuws zoals het gebruikt werd in de Sovjet-Unie, het communistische China en in Duitsland in de tijd van Adolf Hitler. Ze deden net alsof het met het eigen land goed ging en met de andere landen slecht. Dat deden ze door extra aandacht te schenken aan slechte dingen uit andere landen. De gegevens uit het eigen land werden dan vaak een beetje aangepast.

Videoclip

wikiwijs opdrachten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nepnieuws&oldid=557534"