Astana (stad)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Astana (Kazachstan))
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Astana
Flag of Nur-Sultan, Kazakhstan.svg       Emblem of Astana.svg
Astana p.svg
Land Vlag van Kazachstan Kazachstan
'
'
Burgemeester Altai Kölgınov
Oppervlakte 810,2 km2
Inwoners 1.136.008 (2020)
Dichtheid
Postcode(s) 010000–01001
Netnummer(s) 7 7172
Rayons
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas

Astana is de hoofdstad van Kazachstan. De stad ligt in het noorden van Kazachstan en heeft 1.136.008 inwoners. Sinds 1997 is Astana de hoofdstad van Kazachstan. Voorheen was Alma-Ata de hoofdstad van het land. Astana is ook een zelfstandige stad, waardoor het niet onder een oblast (provincie) valt.

De stad heeft door haar geschiedenis verschillende geschiedenis gehad. In 1824 werd de stad gesticht onder de naam Akmolinsk. Deze naam werd in 1961 gewijzigd in Tselinograd. In 1997 kreeg de stad de naam Astana. Tussen 2019 en 2022 heette de stad voor een tijdje Noersoeltan, naar de eerste Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev. Later werd de naam van de stad weer terug veranderd naar Astana.

Geschiedenis

Astana in 1917 tijdens de Russische Revolutie

Astana werd gesticht door de Siberische Kozakken in 1824. Toentertijd was Astana slechts een fort en had de naam Akmolinsk. Het fort groeide door de eeuwen heen uit tot een staf. In 1961 werd de naam van de stad gewijzigd in Tselinograd. Het woord "tselina" is Russisch voor maagdelijke gronden. De Sovjet-Unie wilde namelijk de steppes van Kazachstan veranderen in akkers. Na de onafhankelijkheid van Kazachstan werd de naam van de hoofdstad veranderd in Aqmola.

In 1994 besloot de Kazachse overheid om de hoofdstad te verplaatsen. De voormalige hoofdstad was Alma-Ata. Hierdoor werd de naam van Aqmola veranderd in Astana. De naam Astana betekent letterlijk "hoofdstad" in het Kazachs. Er waren twee redenen voor het verplaatsen van de hoofdstad. Als eerste lag Alma-Ata enorm dichtbij China en Kazachstan was bang dat de Chinezen het land misschien zouden binnenvallen. Daarnaast ligt Astana in het noorden van het land, waar veel Russen wonen. Op deze manier wilde Kazachstan voorkomen dat de Russen zich zouden afscheiden.

Voor en na de verhuizing werden er allerlei gigantische gebouwen in de stad gebouwd. In een hoog tempo werden verschillende paleizen, ministeries, parken en monumenten in de stad gebouwd. Kazachstan kon dit betalen doordat Kazachstan veel geld verdiende met de verkoop van aardolie. De Kazachse overheid wilde dat Astana het centrum werd van Kazachstan en van Centraal-Azië. Na het aftreden van president Noersoeltan Nazarbajev in 2019 werd de naar van de hoofdstad in Noersoeltan veranderd. In 2022 werd dit weer teruggedraaid naar Astana.

Stedenbanden


Bezienswaardigheden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Astana_(stad)&oldid=771023"