Diorama (Efteling): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Af!)
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{werk}}
 
 
{{Infobox attractie
 
{{Infobox attractie
 
| naam = Diorama
 
| naam = Diorama
Regel 27: Regel 26:
 
| website = [http://www.efteling.com/NL/Park/Attracties/Diorama.html www.efteling.nl]
 
| website = [http://www.efteling.com/NL/Park/Attracties/Diorama.html www.efteling.nl]
 
}}
 
}}
De '''Diorama''' of '''Diorama Hal''' is een attractie in de [[Efteling]], die zich in het Carrousel Paleis bevindt. Hier ligt het achter de [[Stoomcarrousel]]. De Diorama Hal bestaat uit een grote zaal met in het midden een grote kijkkast. Hier ziet men een miniatuurwereld, compleet met huizen, treinen en bergen. Het uitzicht is gebaseerd op de tekeningen van [[Anton Pieck]]. De Diorama Hal opende op 25 mei 1971 als uitbreiding van het Carrousel Paleis.
+
De '''Diorama''' of '''Diorama Hal''' is een attractie in de [[Efteling]]. De Diorama ligt in het themagebied [[Marerijk]] in het Carrouselpaleis. De Diorama ligt achter de [[Stoomcarrousel]] en recht tegenover het [[Sprookjesbos (Efteling)|Sprookjesbos]]. De Diorama bestaat uit een grote zaal met een kijkkast. In deze kijkkast zie je een miniatuurwereld met huisjes, treintjes, bergen en kleine figuren. Het uitzicht is gebaseerd op de tekeningen van [[Anton Pieck]].
   
  +
De attractie werd gebouwd in 1971 vanwege het 20-jarig bestaan van de Efteling. Het staat op de plaats van de voormalige [[rolschaatsbaan (Efteling)|rolschaatsbaan]] en was een uitbreiding van het Carrouselpaleis. Samen met de Stoomcarrousel is de Diorama Hal het enige wat nog open is van dit paleis. Het [[Waterorgel (Efteling)|Waterorgel]] en [[Victoriaans Theater]] zijn inmiddels gesloten voor het publiek en worden enkel nog voor bedrijfsfeesten en evenementen gebruikt. De Diorama Hal is zowel van de voorkant als via een aparte ingang aan de zijkant te bereiken. In de hal worden soms ook andere tentoonstellingen gehouden, zoals een [[LEGO]]-tentoonstelling in 2010.
De Diorama Hal is doorgaans niet erg populair. In 2010 werd er een [[LEGO]]-tentoonstelling gehouden. De hal is samen met de Stoomcarrousel het enige wat er nog open is van het Carrousel Paleis. De attractie is te bereiken via de voorkant van het Carrousel Paleis, maar aan de zijkant is een speciale ingang, die als de hoofdingang wordt beschouwd.
 
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
  +
[[File:Diorama_(Efteling).jpg|left|300px|thumb|De kijkkast in de zaal]]
  +
Al sinds 1957 was er een grote schuilloods achter de Stoomcarrousel. Dit was een grote, witte tent met daaronder een rolschaatsbaan. Later was dit de tijdelijke locatie voor het Waterorgel tot dat er een nieuwe zaal naast de Stoomcarrousel werd gebouwd. Hierna werd de Stoomcarrousel opgebouwd tot het Carrouselpaleis. Ook kwam er een klein theater. De schuilloods aan de achtergrond werd afgebroken en vervangen door een vast gebouw.
  +
  +
De bouw van de Diorama Hal begon in 1970 en op 25 mei 1971 werd de zaal geopend. Bij de opening was de kleindochter van Anton Pieck aanwezig. Zij drukte op een knop waardoor alle treintjes, autootjes en andere bewegende effecten gingen bewegen. Oorspronkelijk kon men enkel de attractie binnen via de twee gangen aan de voorkant van het Carrouselpaleis. Sinds 1984 is er ook een ingang aan de zijkant in de vorm van een kasteelmuur met de gouden letters "Diorama Hal" er boven.
  +
  +
In 2007 onderging de attractie een grote renovatie. Hierbij werden alle spoorlijnen vervangen en werden beschadigde decorstukken gerepareerd. Ook werd er nieuw gras en nieuwe sneeuw toegevoegd, waardoor dit weer goed zichtbaar werd. Ook kwamen er kleine figuurtjes in de attractie die verwijzen naar zaken in de Efteling. Daarnaast werd de rest van de zaal aangepast. De vloerbedekking werd vervangen door zeil en de zithoeken werden vervangen. De nieuwe zithoeken lijken op treincoupés.
   
 
==Beschrijving==
 
==Beschrijving==
  +
[[File:Efteling_Anton_Pieck_Diorama.jpg|right|300px|thumb|Anton Pieck met zijn schildersezel in het landschap]]
In de kijkkast zijn veel dingen te ontdekken als je goed kijkt. Er zijn veel dingen die verwijzen naar de Efteling. Zo kun je in nachtgedeelte het [[Spookslot]] zien en er zijn miniatuurversies van Efteling-figuren. Zo kun je de Efteling Fanfare er vinden, [[Holle Bolle Gijs]], het Ballonnenvrouwtje. Ook is er de [[Rattenvanger van Hamelen]] en ook zie je Anton Pieck met zijn ezel. Op het Spookslot na zijn al deze elementen in 2007 toegevoegd. Ook is er ergens in een ingestorte brug, waar een tijdelijke houten brug naast is gebouwd. Dit was oorspronkelijk niet de bedoeling. Bij het maken van de attractie is een medewerker per ongeluk op de brug gaan staan, waardoor het brak. Anton Pieck vond dit juist een romantisch idee hebben en heeft het er terug ingezet.
 
  +
De attractie bestaat uit een grote zaal met een kijkkast in het midden. Aan de zijkanten van de zaal bevinden zich bankjes in de vorm van treincoupés. De zaal heeft drie ingangen. Twee kleinere ingangen bevinden zich aan de kant van de Stoomcarrousel en één grote ingang bevindt zich aan de kant van het Sprookjesbos. Deze laatste ingang wordt ook wel de hoofdingang genoemd.
  +
  +
De kijkkast bestaat uit een lange glazen wand van 60 meter die aan beide kanten scenes heeft. Bezoekers kunnen de scenes zien door langs de kast te lopen. Het landschap is voor 3/4 verlicht zoals het overdag is, terwijl een kwart bestaat uit een landschap bij nacht. Het gehele landschap bestaat uit een rotsachtig gebergte wat halverwege stopt met een beschilderd plafond met wolken en blauwe lucht. Tussen de bergen en heuvels zijn verschillende dorpjes, boerderijen en kastelen te vinden. Ook zijn er meren en rivieren met bruggen te vinden. Door het gehele landschap rijden verschillende treinen, maar ook auto's en kabelbanen. Hierdoor ziet men waarschijnlijk een landschap aan het begin van de 20e eeuw.
  +
  +
Het landschap is zo gemaakt dat je er lang naar moet kijken om alles te kunnen zien. Overal zijn kleine figuurtjes toegevoegd, waaronder een paar bijzonders. Zo kan men een groepje bergbeklimmers zien of een cowboy op een paard. Ook zijn er veel verwijzingen naar zaken in de Efteling. Zo zijn er gebouwen die lijken op het Herautenplein, het [[Anton Pieckplein]] en het [[Spookslot]]. Ook zijn er verschillende kastelen die lijken op de kastelen uit de [[Droomvlucht]]. In 2007 zijn er nog meer van deze figuurtjes toegevoegd. Zo ziet men kleine versies van de ganzenhoedster, de Enige Echte Eftelingse Fanfare, een balonnenvrouwtje, het sprookje [[Zwaan kleef aan]], [[Hollebolle Gijs]] en een ganzenfanfare. Daarnaast kan men ook Anton Pieck met een ezeltje zien. Ook is het sprookje [[de rattenvanger van Hamelen]] te zien, hoewel het nergens in de Efteling voorkomt.
   
 
==Galerij==
 
==Galerij==
  +
<gallery>
  +
File:Efteling_Golden_Goose_Diorama.jpg|[[Zwaan kleef aan]]
  +
File:Efteling_Pied_Piper_of_Hamelin_Diorama.jpg|[[De rattenvanger van Hamelen]]
  +
File:De_efteling_(265)_-_8175420872.jpg
  +
File:De_efteling_(268).jpg
  +
File:De_efteling_(276).jpg
  +
File:De_efteling_(273).jpg
  +
</gallery>
   
 
==Weblinks==
 
==Weblinks==
  +
* [https://www.eftepedia.nl/lemma/Diorama Het artikel op www.eftepedia.nl]
 
 
{{Navigatie Efteling}}
 
{{Navigatie Efteling}}
 
[[Categorie:Attractie in de Efteling]]
 
[[Categorie:Attractie in de Efteling]]

Huidige versie van 10 sep 2022 om 17:54

Diorama
Eftelingdiorama.jpg
Algemene informatie
Locatie Nederland Efteling
Themagebied
Soort attractie Miniatuur
Bouwer(s) De Efteling
Opdrachtgever De Efteling
Ontwerper
Status gereed
Bouw
Opening 25 mei 1971
Sluiting
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur
Aantal voertuigen
Capaciteit
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
www.efteling.nl
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

De Diorama of Diorama Hal is een attractie in de Efteling. De Diorama ligt in het themagebied Marerijk in het Carrouselpaleis. De Diorama ligt achter de Stoomcarrousel en recht tegenover het Sprookjesbos. De Diorama bestaat uit een grote zaal met een kijkkast. In deze kijkkast zie je een miniatuurwereld met huisjes, treintjes, bergen en kleine figuren. Het uitzicht is gebaseerd op de tekeningen van Anton Pieck.

De attractie werd gebouwd in 1971 vanwege het 20-jarig bestaan van de Efteling. Het staat op de plaats van de voormalige rolschaatsbaan en was een uitbreiding van het Carrouselpaleis. Samen met de Stoomcarrousel is de Diorama Hal het enige wat nog open is van dit paleis. Het Waterorgel en Victoriaans Theater zijn inmiddels gesloten voor het publiek en worden enkel nog voor bedrijfsfeesten en evenementen gebruikt. De Diorama Hal is zowel van de voorkant als via een aparte ingang aan de zijkant te bereiken. In de hal worden soms ook andere tentoonstellingen gehouden, zoals een LEGO-tentoonstelling in 2010.

Geschiedenis

De kijkkast in de zaal

Al sinds 1957 was er een grote schuilloods achter de Stoomcarrousel. Dit was een grote, witte tent met daaronder een rolschaatsbaan. Later was dit de tijdelijke locatie voor het Waterorgel tot dat er een nieuwe zaal naast de Stoomcarrousel werd gebouwd. Hierna werd de Stoomcarrousel opgebouwd tot het Carrouselpaleis. Ook kwam er een klein theater. De schuilloods aan de achtergrond werd afgebroken en vervangen door een vast gebouw.

De bouw van de Diorama Hal begon in 1970 en op 25 mei 1971 werd de zaal geopend. Bij de opening was de kleindochter van Anton Pieck aanwezig. Zij drukte op een knop waardoor alle treintjes, autootjes en andere bewegende effecten gingen bewegen. Oorspronkelijk kon men enkel de attractie binnen via de twee gangen aan de voorkant van het Carrouselpaleis. Sinds 1984 is er ook een ingang aan de zijkant in de vorm van een kasteelmuur met de gouden letters "Diorama Hal" er boven.

In 2007 onderging de attractie een grote renovatie. Hierbij werden alle spoorlijnen vervangen en werden beschadigde decorstukken gerepareerd. Ook werd er nieuw gras en nieuwe sneeuw toegevoegd, waardoor dit weer goed zichtbaar werd. Ook kwamen er kleine figuurtjes in de attractie die verwijzen naar zaken in de Efteling. Daarnaast werd de rest van de zaal aangepast. De vloerbedekking werd vervangen door zeil en de zithoeken werden vervangen. De nieuwe zithoeken lijken op treincoupés.

Beschrijving

Anton Pieck met zijn schildersezel in het landschap

De attractie bestaat uit een grote zaal met een kijkkast in het midden. Aan de zijkanten van de zaal bevinden zich bankjes in de vorm van treincoupés. De zaal heeft drie ingangen. Twee kleinere ingangen bevinden zich aan de kant van de Stoomcarrousel en één grote ingang bevindt zich aan de kant van het Sprookjesbos. Deze laatste ingang wordt ook wel de hoofdingang genoemd.

De kijkkast bestaat uit een lange glazen wand van 60 meter die aan beide kanten scenes heeft. Bezoekers kunnen de scenes zien door langs de kast te lopen. Het landschap is voor 3/4 verlicht zoals het overdag is, terwijl een kwart bestaat uit een landschap bij nacht. Het gehele landschap bestaat uit een rotsachtig gebergte wat halverwege stopt met een beschilderd plafond met wolken en blauwe lucht. Tussen de bergen en heuvels zijn verschillende dorpjes, boerderijen en kastelen te vinden. Ook zijn er meren en rivieren met bruggen te vinden. Door het gehele landschap rijden verschillende treinen, maar ook auto's en kabelbanen. Hierdoor ziet men waarschijnlijk een landschap aan het begin van de 20e eeuw.

Het landschap is zo gemaakt dat je er lang naar moet kijken om alles te kunnen zien. Overal zijn kleine figuurtjes toegevoegd, waaronder een paar bijzonders. Zo kan men een groepje bergbeklimmers zien of een cowboy op een paard. Ook zijn er veel verwijzingen naar zaken in de Efteling. Zo zijn er gebouwen die lijken op het Herautenplein, het Anton Pieckplein en het Spookslot. Ook zijn er verschillende kastelen die lijken op de kastelen uit de Droomvlucht. In 2007 zijn er nog meer van deze figuurtjes toegevoegd. Zo ziet men kleine versies van de ganzenhoedster, de Enige Echte Eftelingse Fanfare, een balonnenvrouwtje, het sprookje Zwaan kleef aan, Hollebolle Gijs en een ganzenfanfare. Daarnaast kan men ook Anton Pieck met een ezeltje zien. Ook is het sprookje de rattenvanger van Hamelen te zien, hoewel het nergens in de Efteling voorkomt.

Galerij

Weblinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Diorama_(Efteling)&oldid=728577"