Ontdekkingsreiziger: verschil tussen versies
Regel 63: | Regel 63: | ||
# [[Marco Polo]] |
# [[Marco Polo]] |
||
# [[Erik de Rode]] |
# [[Erik de Rode]] |
||
+ | # [[Jacob Roggeveen]] (NL) |
||
# [[Joris van Spilbergen]] (NL) |
# [[Joris van Spilbergen]] (NL) |
||
# [[Abel Tasman|Abel Tasman (NL)]] |
# [[Abel Tasman|Abel Tasman (NL)]] |
Huidige versie van 26 jun 2024 om 19:11
Ontdekkingsreizigers waren mensen die alleen of met een groep op reis gingen naar gebieden waarover nog weinig of niets bekend was.
Vasco Da Gama
Vasco Da Gama was een Portugese ontdekkingsreiziger en de leider van een rondvaart. Hij werd geboren in Sines. Al jong leerde hij astronomie en navigatie en in 1492 werd hij zeeofficier. Vasco Da Gama is bekend geworden omdat hij in 1497 als eerste over de zee van Europa naar India voer. Hij had de kaart toen al goed bekeken. Tijdens zijn reis maakte Vasco Da Gama een grote bocht door de Atlantische Oceaan om zo de windstilte en het slecht weer langste komen. Tijdens deze route, die hij als eerste nam, was hij eigenlijk dichter bij Zuid-Amerika dan bij Afrika. Daarna volgde hij de oostkust van Afrika een beetje noordwaarts tot aan Malidi. In Malidi vond Vasco Da Gama een slimme gids, die zijn schip naar Calicut in India bracht. Daar lukte het hem om handel te drijven.
In 1502 maakte Vasco De Gama een tweede reis naar India. Deze reis expres voor de wraak. Hij ging met het schip de Meri, dit schip is met 300 mensen aanboord gezonken. Het waren mensen die op weg waren naar Mekka. Hij had ook nog daarna een stad gebombardeerd om meer handel te drijven. In 1524 werd Vasco Da Gama opnieuw naar India gestuurd. Hij stierf een paar maanden na aankomst aan een ziekte Cochin. Hij werd ook in India begraven zijn lichaam werd in 1539 naar Portugal teruggebracht.
Ferdinand Magellaan
Ferdinand Magellaan (eigenlijke naam: Fernão de Magalhães) was de eerste zeevaarder die om de hele wereld voer met zijn schip de Victoria. Hij was het eigenlijk niet van plan, maar deed het toch. Hij was eigenlijk alleen op zoek naar de specerij-eilanden (de Molukken). Hij dacht dat die eilanden vlak bij Amerika lagen. Hij hoopte dwars door Amerika naar zijn einddoel te varen. De Portugezen hadden al eerder een route naar Afrika en India gevonden. Maar volgens het verdrag van Tordesillas mochten de Spanjaarden daar niet varen. Magalhães wilde bewijzen dat je ook via een andere manier het westen, naar de Molukken. Er is zelfs een straat naar Magalhães vernoemd.
Francis Drake
De tweede reis om de wereld werd ruim 60 jaar later, in 1580 door Francis Drake gemaakt. De straat tussen Vuurland (een eiland onder Zuid-Amerika) en het vasteland. Ook is er een straat vernoemd naar Francis Drake. De straat tussen Antarctica en Zuid-Amerika.
Marco Polo
Marco Polo werd in 1254 in Venetië (Italië) geboren. Hij kwam uit een rijk gezin, zijn vader was een rijke koopman die luxeartikelen invoerde uit Azië. Toen hij 6 jaar oud was ging zijn vader op een dag met een schip naar Istanbul om pas 9 jaar later terug te keren. De kleine Marco bleef thuis achter bij zijn moeder. Als zoon van een welvarende koopman heeft Marco wel school gehad. Toen hij 17 jaar was ging hij met zijn vader mee op reis naar China.
Columbus
Christoffel Columbus werd geboren in Genua (Italië). Hij werd genoemd naar sint-Chistoffel. Als jongeman ging Columbus in Lissabon (Portugal) werken: de plek van navigatie en ontdekkingsreizigers. En terwijl Columbus kaarten voor de Portugezen zat te maken bedacht hij een plan om via het westen naar India te varen. Op zijn eerste reis kwam hij bij San Salvador dat ligt in Cuba. Op de tweede reis stichtte hij nederzettingen op Hispaniola en verkende hij Jamaica. Op zijn derde reis kwam hij op Trinidad.
Toen Columbus in West-Indië aankwam vond hij daar tot zijn teleurstelling geen rijke Aziatische handelssteden. Toch ontdekte hij veel nieuwe dingen. Samen met zijn bemanning proefde hij allerlei onbekende etenswaren, zoals: ananas, aardappels en zoete maïs. Ze keken met verbazing naar het Arawakvolk op Cuba dat gedroogde opgerolde bladeren aanstak en er rookwolken mee uitblies. Zijn vierde reis in 1502 was zijn laatste, wanhopige poging om Indië te vinden. Hij kwam in Midden-Amerika terecht maar besefte niet hoe belangrijk zijn ontdekking was. Hij dacht dat hij op enkele eilanden voor India terecht was gekomen. Daarom noemde hij de inboorlingen indianen. In 1506 ging hij terug naar Spanje. Toen hij stierf geloofde hij nog steeds dat hij Aziatische eilanden had bezocht en niet een nieuw continent te hebben ontdekt.
Waarom al dat varen?
De eerste ontdekkingsreizen werden al in de oudheid gemaakt, vooral om handel te drijven en land te veroveren.
In de middeleeuwen zijn er niet veel ontdekkingstochten gemaakt. Wel hebben Ierse monniken, die opzoek waren naar rustige plekken, de Shetland eilanden, Faeröer, en IJsland ontdekt. Ook hebben de vikingen op hun tochten Groenland en Noord-Amerika ontdekt. In de middeleeuwen werd door de kruistochten ook gereisd. Dit had als doel om het geloof te verspreiden.
In het begin van de 15e eeuw, werden ontdekkingsreizen met verschillende redenen gemaakt. Zo begonnen de Portugezen met het maken van een route om Afrika heen. Dat was nodig omdat de Turken van het Ottomaanse Rijk de handel door hun land onmogelijk maakte. Dat gebeurde na de val van Constantinopel. Daarom wilde de Portugezen een manier vinden om via zee handel te kunnen drijven met Azië. De Spanjaarden wilden dit ook, maar ze dachten dat de afstand van Spanje naar Azië te groot was. Om die reden wilde niemand met Columbus mee. Later is een andere reden verzonnen. Daarin werd verteld dat men geloofde dat de aarde plat was en men bang was van de aarde te vallen. Dit verhaal is onjuist, en staat bekend als de Mythe van de platte Aarde.
Zo zijn er meerdere redenen voor de ontdekkingsreizen in de tijd van hervormers en ontdekkers(1500-1600), die we onder andere op kunnen delen in:
- Economische redenen, om handel te drijven of rijk te worden.
- Religieuze redenen, om het geloof te verspreiden.
- Politieke redenen, om land te veroveren.
David Livingstone
Aan het begin van de 19e eeuw was Afrika onbekend. Alleen een aantal havensteden en het zuidelijke deel was bekend bij de Europeanen. De binnenlanden ging men niet in, omdat het veel te gevaarlijk was met allerlei dieren en allerlei ziekten. Dat veranderde met David Livingstone. Hij ontdekte tussen 1840 en 1873 de binnenlanden via allerlei rivieren, zoals de Zambezi rivier. Hij schreef er boeken over. Vooral het feit dat Arabieren inboorlingen gevangen liet nemen en vervolgens verkocht als slaven vond hij erg. Hij kwam immers uit Groot-Brittannië en daar was de slavernij in 1833 afgeschaft. Nadat er enkele jaren niets meer van hem vernomen was, ging de journalist Henry Stanley hem zoeken. Nadat hij hem gevonden had, heeft hij veel verhalen over David Livingstone geschreven. Dat maakte David Livingstone nog beroemder. Dat interesseerde Livingstone maar niets, want hij bleef in Afrika. Hij is er ook gestorven tussen zijn Afrikaanse vrienden.
Lijst van ontdekkingsreizigers
- Roald Amundsen
- Neil Armstrong
- Willem Barentsz (NL)
- Hiram Bingham III
- Richard Francis Burton
- Pedro Álvares Cabral
- David Carnegie
- Jacques Cartier
- Christoffel Columbus
- James Cook
- Hernán Cortés
- Bartolomeu Dias
- Francis Drake
- Leif Eriksson
- Vasco da Gama
- Alexander de Grote
- Edmund Hillary
- Cornelis de Houtman (NL)
- Jan Huygen van Linschoten (NL)
- David Livingstone
- Ferdinand Magellaan
- Jacob Mahu (NL)
- Olivier van Noort (NL)
- Marco Polo
- Erik de Rode
- Jacob Roggeveen (NL)
- Joris van Spilbergen (NL)
- Abel Tasman (NL)
- Amerigo Vespucci
- Maarten de Vries (NL)
- Zheng He