Jan Huygen van Linschoten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Huygen van Linschoten op 32-jarige leeftijd

Jan Huygen van Linschoten (Haarlem, ca. 1563 - Enkhuizen, 8 februari 1611) was een Nederlands ontdekkingsreiziger en zeevaarder. Van Linschoten heeft veel bijgedragen aan de zeeroutes naar Azië, waar veel specerijen waren. Tijdens de Gouden Eeuw waren deze specerijen geliefd en je kon er veel geld mee verdienen. Voorbeelden van specerijen zijn peper, kruidnagel en kaneel, maar er werden ook andere dingen meegenomen, zoals Chinees porselein.

Vóór Van Linschoten hadden de Nederlanders geen goede kaarten voor de routes naar Azië. Hierdoor kwamen ze vaak in aanraking met de Portugezen, Spanjaarden en ook piraten. Hierdoor waren veel reizen niet succesvol. De Portugezen hadden echter wel een veilige route naar Azië. Van Linschoten voerde met de Portugezen mee, maar was eigenlijk een spion voor Nederland. Hij stal de zeekaarten die de Portugezen gebruikten tijdens een reis naar Goa (India). Deze kaarten waren geheim. Van Linschoten nam de gestolen kaarten mee naar Enkhuizen en verwerkte ze daar in een boek. Dit boek publiceerde hij gewoon en iedereen met genoeg geld kon het kopen. De Portugezen waren hier niet blij mee, maar de Nederlandse VOC wel. Van Linschoten werd hierdoor als held gezien.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jan_Huygen_van_Linschoten&oldid=713796"