Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Abel Tasman

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abel Tasman


Abel Tasman was een Nederlandse ontdekkingsreiziger. Hij werd geboren in 1603. In Lutjegast, een klein plaatsje in Groningen. Abel Tasman is degene die Nieuw-Zeeland, Tasmanië en Tonga heeft ontdekt. De Tasmanzee is vernoemd naar hem, omdat hij via die zee naar Nieuw-Zeeland is gevaren. De Maori's (de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland) woonden daar toen al een lange tijd. Omdat die het niet wilden dat er andere mensen op hun eiland kwamen, hebben ze een paar van Abels bemanningsleden vermoord.

Tasman maakte later nog een tweede expeditiereis. Hij wilde een snellere vaarroute vinden naar Zuid-Amerika, via de zuidkust van Papua-Nieuw Guinea maar dat lukte ook op de tweede reis niet. In 1648 had hij een derde expeditiereis naar de Filipijnen, zijn doel was: Spaanse schepen te onderscheppen. Het lukt echter niet om het Spaans galjoen te veroveren.

Tasman was ook één van de rijkste inwoners van Batavia.

De laatste jaren van zijn leven werkte hij als veerschipper op en rond het eiland Java. In oktober 1659 overleed Abel Tasman.

Vernoeming

Naar hem is een zee: de Tasmanzee, een nationaal park, een berg, een rivier en een baai vernoemd. Ook is er een monument van hem in Tasmanië.

Bron

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Abel_Tasman&oldid=620009"