Vasco da Gama

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vasco da Gama

Vasco da Gama (1469 te Sines - 24 december 1524 te Cochin, India) was een Portugese ontdekkingsreiziger en de leider van een rondvaart.

Vasco da Gama is geboren in Sines. Al jong leerde hij over astronomie en navigatie en in 1492 werd hij zeeofficier.
Hij is bekend geworden omdat die in 1497 als eerste over de zee van Europa naar India voer. Hij had de kaart toen al goed bekeken. Hij vertrok met vier schepen en 170 bemanningsleden uit Lissabon.

Tijdens zijn reis maakte Vasco da Gama een grote bocht door de Atlantische Oceaan om zo de windstilte en het slecht weer langste komen. Tijdens deze route, die hij als eerste nam, was hij eigenlijk dichter bij Zuid-Amerika dan bij Afrika. Daarna volgde hij de oostkust van Afrika een beetje Noordwaarts tot aan Malidi.

In Malidi vond Vasco da Gama een slimme gids, die zijn schip naar Calicut in India bracht. Daar lukte het hem handel te drijven. In 1502 maakte Vasco da Gama een tweede reis naar India. Hij ging met het schip de Meri, dit schip is met 300 mensen aanboord gezonken. Het waren mensen die op weg waren naar Mekka. Hij had ook nog daarna een stad gebombardeerd om meer handel te drijven.

Vasco da Gama heeft een eigen brug, de Vasco da Gamabrug. Die 12,3 km lang en loopt over rivier de Taag in Lissabon in Portugal.

In 1524 werd Vasco da Gama opnieuw naar India gestuurd. Hij stierf een paar maanden na aankomst aan een ziekte in Cochin. Hij werd ook in India begraven zijn lichaam werd in 1539 naar Portugal teruggebracht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vasco_da_Gama&oldid=651666"