Roald Amundsen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RoaldAmundsen.JPG

Roald Amundsen was een Noorse ontdekkingsreiziger die wereldberoemd is geworden doordat hij als eerste de Zuidpool heeft bereikt.

Van 1897 tot 1899 nam Amundsen voor het eerst deel aan een expeditie richting de Zuidpool, nadat hij zijn studie medicijnen hiervoor had afgebroken. In de jaren daarna studeerde hij geofysica in Duitsland. Zijn oorspronkelijke plan was om als eerste de Noordpool te bereiken.

Op 15 november 1911 stond hij aan de voet van Transantarctisch Gebergte. Hiermee was hij de eerste mens ooit op de Zuidpool. Hij won deze race op het nippertje van Robert Falcon Scott. In 1926 lukt het Amundsen om met het luchtschip Norge ook de Noordpool te bereiken.

Op 18 juni 1928 verdween Amundsen samen met vijf bemanningsleden bij een vliegtuigcrash. Ze waren net bezig aan een reddingsmissie. Mogelijk zijn ze in de Barentszzee gestort. De lichamen van Amundsen en de anderen werden niet teruggevonden. In februari 2009 startte de Noorse Koninklijke Marine een nieuwe zoektocht naar het lichaam van Amundsen, maar ook deze zoektocht heeft niets opgeleverd.

Noordpool

In de loop van de 20e eeuwkelijkheid ook de Noordpool als eerste mens op de wereld heeft bereikt.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roald_Amundsen&oldid=563224"