Egypte: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Versie 174765 van Miss Froggy (overleg) ongedaan gemaakt.)
Regel 60: Regel 60:
 
* [[Hathor]]: godin van de liefde, geboorte en dood
 
* [[Hathor]]: godin van de liefde, geboorte en dood
 
* [[Sobek]]: krokodillengod, heer van de Fajoem
 
* [[Sobek]]: krokodillengod, heer van de Fajoem
* [[Ra]]: of Re of Amon, de zonnegod
+
* [[Ra]]: of Re of Amon-Ra, de zonnegod (een tijd werd de twee goden Amon en Ra samengevoegd tot één god. Toen de farao die dit bedacht had werd opgevolgd door een nieuwe farao werd deze verandering weer teruggedraait)
 
* [[Ptah]]: maakt ook mensen en dieren, vaak verbonden met Ra
 
* [[Ptah]]: maakt ook mensen en dieren, vaak verbonden met Ra
 
* [[Anubis]]: god van het mummificeren.
 
* [[Anubis]]: god van het mummificeren.

Versie van 3 mrt 2011 11:06

Portaal:Egypte/Link



Arabische Republiek Egypte
جمهوريّة مصرالعربيّة
(Jumhūriyat Mişr al-`Arabīyah)

Flag of Egypt.svg Coat of arms of Egypt.svg Egypt (orthographic projection) highlighted.svg

Hoofdstad Caïro
Aantal inwoners 102.925.594 (2022)
Oppervlakte 1.010.408 km²
Regeringsvorm Semi-presidentiële republiek
President Abdel Fattah al-Sisi (sinds 2014)
Premier Moustafa Madbouly (sinds 2018)
Godsdienst Islam (90,3%)
Christendom (9,6%)
Overig/geen (0,1%)
Taal Arabisch (العَرَبِية‎)
Munteenheid Egyptisch pond
Volkslied Biladi, Biladi, Biladi
Nationale feestdag 23 juli
Landcode EGY

Egypte ligt in Noord-Afrika. De officiële naam is Arabische Republiek Egypte.

Piramides

De eerste Egyptische piramide is ruim 4500 jaar geleden gebouwd als grafmonument voor een Egyptische farao. Zijn opvolgers deden hetzelfde en begraafden zich ook zo. Zo werden ze na hun dood ook gemummificeerd en met hun kostbaarheden in het binnenste van de piramides gelegd. Nu zijn er in totaal ingeveer 80 piramides bewaard gebleven. Hier zijn een aantal namen van een paar piramides:

  • Piramiden van Gizeh, ligt vlak bij de Egyptische hoofdstad Caïro.
  • Piramiden van El-Arjan, ligt 2 km ten zuiden van Gizeh.
  • Piramide van Abu Roasj, ligt 7 km ten zuiden van Gizeh.
  • Piramide van Aboesir, ligt ten zuiden van Gizeh.
  • Piramiden van Saqqara, ligt 30 km ten zuiden van Caïro.
  • Piramiden van Dasjoer, ligt 25 km ten zuiden van Caïro en 6 km ten zuiden van Saqqara.
  • Piramiden van Lisht, ligt 60 km ten zuiden van Caïro.
  • Piramide van Meidoem, 50 km ten zuiden van Dasjoer.

In Egypte staat de beroemde piramde van Cheops. Dit is één van de zeven wereldwonderen. Er zijn nog een aantal piramides in Egypte. De andere zijn gemaakt met de opdracht van Gizeh. De drie grootste piramides van Egypte zijn van de farao's: Cheops, Cheffren & Mykerinos. Opa, vader & zoon

De bekendste piramiden zijn die van Gizeh vlak bij de Egyptische hoofdstad Caïro. Het complex wordt beheerst door de drie grote piramiden, de piramide van Cheops, die van Chefren en die van Mykerinos. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere piramiden. Deze piramiden werden gebouwd tijdens de vierde dynastie (tussen ca. 2551 en 2472 v.Chr.) en zijn dankzij hun erg handige bouw goed bewaard gebleven. De piramiden zijn een van de oudste bouwwerken op onze planeet. Iedereen kent de piramiden. De piramiden zijn de oudste, stenen bouwwerken ter wereld. Ze zijn al bijna 5000 jaar oud en waarschijnlijk zullen ze nog duizenden jaren blijven bestaan. Er zijn tot nu toe ongeveer 110 piramiden gevonden in Egypte. Sommige van deze piramiden werden gebouwd als begraafplaats voor farao’s, anderen voor koninginnen. De piramiden werden niet alleen in Egypte gebouwd. Ook in China en Mexico, dat aan de andere kant van de wereld ligt, zijn piramiden gebouwd. In Mexico bouwden de mensen de piramiden vooral voor de Goden. Er is in Mexico maar 1 piramide waar een koning in was begraven. Piramiden zijn in Egypte geen zeldzaamheid.

Hoe werd een piramide gebouwd?

Men zocht eerst een plek uit waar die moest worden gebouwd. De piramides in Egypte werden op de westoever van de Nijl gebouwd omdat men dacht dat het dodenrijk lag aan de kant waar de zon onderging. De plaats werd ook zo gekozen dat die niet onder water kon lopen. Degene die de bouw ging leiden noemde ze de bouwmeester. Hij was voor de hele bouw verantwoordelijk. Er waren duizenden arbeiders nodig om een piramide te bouwen. Dat werd gedaan door boeren. Omdat de akkers door de overstromingen onder water stonden van juli tot november gingen ze helpen met de bouw. Ook dachten ze dat als ze de farao nu helpen deze hun later ook zou helpen. Hij was hun verbinding met de goden. Over een grote piramide werd wel 23 jaar lang gewerkt. Er werden wel 100.000 blokken steen per jaar gebruikt.

De stenen moesten met de hand worden uitgehakt. Deze kwamen uit de steengroeven. De blokken werden losgemaakt met natte houten balken. De balken zetten uit en deden de rotsen splijten. De rotsblokken werden met koperen beitels en houten hamers op maat gemaakt. Als de steengroeve dichtbij was dan werden de blokken met een soort houten sleeën verplaatst. Als de steengroeve ver was moesten de blokken eerst met boten over de Nijl naar de goede plek vervoerd worden. De piramide werd per verdieping gemaakt en de schuine weg waarover alle materialen kwamen werd ook steeds hoger gemaakt. (hellingbaan)

Caïro (El-Kahira)

Caïro is de hoofdstad van Egypte. De stad Caïro heeft zo'n 17 miljoen inwoners. Eigenlijk heeft de stad zelf maar 8 miljoen inwoners, dat komt omdat de rest illegale imigranten zijn. Caïro heeft een oppervlakte van 214 km² en is daar mee de grootste stad van Egypte.

Geschiedenis van Caïro

Caïro werd onder de naam Foestat in 640 gesticht op de plaats van het Oud-Egyptische Chereohe of Babylon. Het werd gesticht door Amr, de Arabische veldheer van kalief Omar en veroveraar van Egypte. Foestat bleef de hoofdstad van de omliggende landstreek tot 972. Toen stichtte Djahwar al-Kaid, generaal van de Fatimidenkalief al-Moe’izz, even ten noorden van Foestat, op de plaats van de vervallen stad al-Katai, een nieuwe stad, Al-Medina Al-Kahira, de 'Overwinnende Stad', die nu Caïro is geworden.

Faraos

Egypte is bekend om zijn oude Egyptische cultuur, de tijd van de faraos. Deze tijd was ongeveer 2500 jaar voor Christus begonnen.
Faraos werden begraven in de piramides of in tombes uitgehakt in rotsen. Een farao was een soort koning van het land. De Egyptenaren balsemden en mummificeerden overleden mensen en dieren. Ze deden dit zodat de overleden persoon door kan gaan naar een andere wereld. Als de farao dood ging, moest de vrouw van de farao met de broer van de farao trouwen. Eten, drinken en wapens namen ze ook mee als ze een dode gingen begraven. Ze versierde het graf en deden geld bij de dode in het graf, omdat ze geloofden in een leven na de dood. De bekendste farao aller tijden was Ramses de Tweede die wel 66 jaar lang regeerde en erg veel gebouwen liet bouwen. Hij staat zelfs in de Bijbel en de Koran genoemd.

Farao's werden begraven met al hun dienaren. Ze werden opgesloten in een piramide. De Farao's hadden de absolute macht. Dat wil zeggen dat alles wat gebeurde in het land terug ging op de Farao. De Farao was ook bevelhebber van de krijgsmacht. Zijn persoonlijke aanwezigheid bij veldtochten is in vele gevallen bewijsbaar. Daarenboven was hij degene die de beslissing over de oorlog en vrede nam en het leger liet oprukken. De Farao had zowel de wereldlijke als de goddelijke macht en werd aanzien als de vertegenwoordiger van de goden. Zijn macht was dus vrijwel grenzeloos. De farao droeg een dubbele kroon: de rode kroon van Neder-Egypte (Noorden) en de witte kroon van Opper-Egypte (Zuiden). Zo werd de samenvoeging van beide gebieden gesymboliseerd. Er zijn een paar bekende Farao's in Egypte. Vier daarvan zijn Farao Achnaton, Farao Merenptah, Farao Toetanchamon en Farao Hatsjepsoet.

De Egyptische goden

De egyptenaren geloofden vroeger in Goden. De oppergod was: Osiris, god van de landbouw en en heerser van de onderwereld. Hij had ook een vrouw: Isis, de beschermgodin met toverkracht. Samen hadden ze een zoon: Horus, de hemelgod. Volgens oude verhalen was Osiris uit de hemel gekomen en werd de eerste koning van Egypte. Hij leerde de mensen hoe ze de grond moesten verbouwen, hoe ze moesten zaaien en oogsten. Er zijn wel meer dan 50 goden!! Alle goden hadden een taak, een paar goden+hun taken waren:

  • Seth: Vijand van Horus en Osiris, God van storm en wanorde.
  • Toth: Maangod, God van wijsheid, schrijven & tellen.
  • Chnoem: god die de mensen vormt op zijn pottenbakkerswiel
  • Hathor: godin van de liefde, geboorte en dood
  • Sobek: krokodillengod, heer van de Fajoem
  • Ra: of Re of Amon-Ra, de zonnegod (een tijd werd de twee goden Amon en Ra samengevoegd tot één god. Toen de farao die dit bedacht had werd opgevolgd door een nieuwe farao werd deze verandering weer teruggedraait)
  • Ptah: maakt ook mensen en dieren, vaak verbonden met Ra
  • Anubis: god van het mummificeren.

Egyptische goden representeren meer dan 50 verschillende godheden. De stammen die in de oudheid de regio bevolkten aanbaden hun eigen afzonderlijke goden, die normaal gesproken het lichaam van een dier hadden. Terwijl de Egyptische beschaving avanceerde namen de godheden menselijke eigenschappen aan. In veel gevallen werden de goden afgebeeld met menselijke lichamen, maar behielden zij hun dierenhoofden. Maar, veranderingen in politieke machtsverhoudingen resulteerden in een veranderende status van de Egyptische goden. In het algemeen kan gezegd worden dat wanneer verschillende steden of regio's politiek dominanter werden, dat dan ook een bepaalde god dominanter werd. In Egypte geloofden de mensen in meerdere goden. Elke God stond weer voor iets anders. Isis bijvoorbeeld had een beschermende rol, terwijl Anubis de doden begeleidde naar een andere wereld.

Geld

In Egypte hebben ze Egyptische ponden. Een Egyptische pond wordt weer verdeeld in 100 Piaster. Net als bij ons met Euro’s en Centen. Er zijn briefjes van 25 en 50 Piaster en van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Pond. De briefjes van de Pond zijn groter dan de briefjes van de Piaster. De briefjes zien er oud en vies uit. Er zijn ook muntjes van 1, 5, 10, 20 en 25 Piaster. 1 Euro is ongeveer 6 of 7 Egyptische Ponden. De Arabische naam is جنيه (dschunaih, in het Egyptisch-Arabisch als ginēh uitgesproken).

De inwoners

Er wonen ongeveer 62 miljoen mensen in Egypte. De hoofdstad van Egypte is Cairo. In Cairo wonen ongeveer 17 miljoen mensen. De meeste mensen in Egypte zijn moslim. Vrouwelijke moslims dragen een omslagdoek. Daarmee bedekken ze hun hoofd en hals want dat moet voor hun geloof. Veel Egyptenaren dragen ook een galabia. Dat is een soort lange wijde jurk. Het is voor mannen en voor vrouwen. Mannen hebben vaak een witte, beige, grijze of een licht blauwe galabia. Vrouwen dragen vaak galabias met meer kleuren en vormen erop. De taal die ze in Egypte spreken is Arabisch. Bij toeristische plaatsen spreken sommige ook Engels of Frans.

De vlag

Vanaf 1984 is dit de vlag van Egypte (zie de vlag bij de foto's). De rode streep staat voor de veranderingen in het leven. De witte streep staat voor de mooie toekomst en de zwarte streep herinnert de mensen aan de slechte dagen in het verleden. De gouden adelaar is het wapen van het land.

De Nijl

Door Egypte stroomt een hele lange rivier; de Nijl. Één keer per jaar, in augustus, stroomde deze rivier over. Al het land eromheen kwam onder water te staan. Daar bleef het zo'n 6 weken liggen. De mensen in Egypte waren de "hemel dankbaar" dat de overstromingen ieder jaar gebeurde, want nu was de grond langs de rivier vruchtbaar geworden. Dan konden de mensen daar wat op verbouwen. Zo konden de Egyptenaren aan voedsel komen.

Omdat veel mensen bij De Nijl wilden wonen, ontstonden er langzaam dorpen en steden. Dat was heel bijzonder in die tijd! Als er veel mensen bij elkaar wonen, heb je regels en wetten nodig, anders gaan mensen ruzie maken. Omdat al die mensen met elkaar gingen samenwerken, ontston er in Egypte een cultuur. Mensen leerden van elkaar.

De Nijl is ruim 6600 km lang. Soms is de rivier 1 km breed, maar het kan ook 20 km zijn. De belangrijkste steden ontstaan vlakbij De Nijl. Vroeger waren er 2 koninkrijken: Neder-Egypte en Opper-Egypte. Rond 3100 v. Christus werden deze 2 rijken samengevoegd tot 1 groot rijk.

Steden

De grootste Egyptische steden zijn:

  1. Caïro
  2. Alexandrië
  3. Aswan
  4. Luxor

Fotogalerij

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Egypte&oldid=177308"