Piramide

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Pyramide.jpg

Een piramide is een grafmonument of een graftombe voor Egyptische farao’s, de vroegere heersers van Egypte. Na het overlijden werden farao’s met hun kostbaarheden en persoonlijke bezittingen in een piramide gelegd.

De eerste piramide werd ruim 4500 jaar geleden gebouwd. In totaal zijn ongeveer 80 Egyptische piramiden bewaard gebleven. Ze zijn gebouwd over een periode van ongeveer 1000 jaar.

In piramides worden farao's gelegd als ze dood zijn. Meestal helemaal bovenin. In de piramide liggen ook allemaal offers.

In Egypte gebruikten ze piramides om hun koningen in te begraven. De Egyptenaren noemden hun koning farao. Ze geloofden dat de farao een god was, die naar de aarde was afgedaald. Na zijn dood zou de farao terugkeren naar de hemel. Maar de farao zou alleen in de hemel kunnen leven als zijn lichaam op aarde bleef bestaan.

Als je dood gaat vergaat je lichaam. De Egyptenaren deden allerlei dingen met het lichaam om het te kunnen bewaren. Ze maakten een mummie van het lichaam. Eerst werden de zachte delen uit het lichaam gehaald, zoals de hersenen en het hart, want die kunnen verrotten. Daarna werd het lichaam 40 dagen lang in het zout gelegd en werd het gewikkeld in repen linnen. Daarna werd het lichaam in een mooi versierde houten kist gelegd. Deze kisten hadden vaak de vorm van een mummie. De mummie werd dan in de kist in de grafkamer van de piramide begraven. Er werd eten en drinken bij hem neergezet en de voorraadkamers werden gevuld met prachtige meubels, kleren en sieraden die de koning in zijn volgende leven in de hemel nog zou kunnen gebruiken. Als laatste werd de piramide door grote steenblokken afgesloten om het lichaam tegen rovers te beschermen.

De geest van de farao kon nu vanuit de piramide naar de hemel vertrekken. Hij kon de piramide als een soort trap naar de hemel gebruiken.

Archeologen zoeken nog steeds naar nieuwe piramides. De wetenschappers graven en speuren. Soms hebben ze geluk, zoals in 2008. Bij Sakkara vonden ze iets. De piramide was beschadigt, maar het belangrijkste deel, de grafkelder, was nog heel. In de grafkelder vonden onderzoekers het lichaam van koningin Shesheshe. Zij leefde 4300 jaar geleden. De piramide was bedolven onder woestijnzand. Dat komt door zandstormen, die vaak voorkomen in de woestijn.

Het bouwen van een piramide

Er werd pas een piramide gebouwd als er een nieuwe farao was. Dan gingen er wel 100.000 mensen aan de piramide werken. De mensen die de piramide maakten waren boeren en arbeiders van de farao.

Piramides werden gebouwd met grote stenen die uit een steengroeve werden gehaald. Één steen kon wel 2500 kilo wegen en om 1 piramide te maken waren er ongeveer 2 miljoen van deze stenen nodig. Maar wetenschappers hebben ontdekt dat niet alle stenen uit de steengroeve kwamen. Sommige stenen zijn gemaakt door de Egyptenaren. Dit hebben ze gedaan door een soort klei, asresten en zout te mengen en dan te laten drogen op de plek waar de steen kwam te liggen. De 'nep' stenen liggen alleen bovenin in de piramide, omdat dit de moeilijkste stenen waren om neer te leggen.

Om deze zware stenen van de steengroeve naar de piramide te krijgen werden ze eerst over de rivier de Nijl naar de piramide gebracht. Daarom staan de piramides ook dichtbij de Nijl. De Egyptenaren hadden speciale boten gemaakt om de stenen te vervoeren.

Om de stenen op het land te verplaatsen legden ze boomstammen neer en bonden ze een touw om de steen heen, ze maakten een slee. Met een paar mensen trokken ze de steen naar de piramide toe. Om de piramide hadden ze een grote heuvel gemaakt. De heuvel werd gemaakt van cement, zand en hout. Met de heuvel konden ze de stenen makkelijker omhoog trekken en ook op de goede plek. Bij sommige piramides maakten de Egyptenaren de grond nat, zodat het zand op de goede plek bleef liggen en ze de stenen nog makkelijker omhoog konden trekken.

De piramide was af als de laatste steen bovenin de piramide bij de grafkamer was neergelegd. De mensen die aan de piramide werkten waren dan nog niet klaar, want ze moesten eerst de heuvel om de piramide weghalen. Als de heuvel weg was gehaald gingen ze de stenen glad vijlen. Ze vijlden net zo lang totdat de stenen glinsterde in de zon. Deze piramide heeft de naam gladde piramide.

Er zijn ook trappiramides. Een trappiramide werd gebouwd door 3 tot 6 gladde piramides op elkaar te bouwen.

Er staan vaak ook een paar kleine piramides bij een grote piramide. De kleine piramides zijn voor de koninginnen van de farao.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Piramide&oldid=497006"