Estland: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 4: Regel 4:
 
Estland behoort tot [[Oost-Europa]]. In 1991 werd Estland een onafhankelijke staat, daarvoor maakte het deel uit van de [[Sovjetunie]]. Estland is op 1 mei 2004 toegetreden tot de [[Europese Unie]]. In Estland wordt niet betaald met de Euro, maar met de Estse kroon (EKK). 1 euro is ongeveer 15 EEK waard. Vanaf 1 januari [[2011]] betalen zij ook met de [[euro]].
 
Estland behoort tot [[Oost-Europa]]. In 1991 werd Estland een onafhankelijke staat, daarvoor maakte het deel uit van de [[Sovjetunie]]. Estland is op 1 mei 2004 toegetreden tot de [[Europese Unie]]. In Estland wordt niet betaald met de Euro, maar met de Estse kroon (EKK). 1 euro is ongeveer 15 EEK waard. Vanaf 1 januari [[2011]] betalen zij ook met de [[euro]].
  
==Klimaat==
+
=ligging=
Het kan tot -15°C vriezen maar dat duurt meestal niet langer dan enkele dagen. In de zomer kan het tot 30°C warm worden, maar temperaturen van rond de 20°C zijn normaal. December en januari zijn donkere maanden met maar zes uur zonlicht. Regen kan in elk jaargetijde vallen in de vorm van korte hevige buien. Lente en herfst zijn over het algemeen koud en nat.
 
  
Er liggen meer dan 1500 eilandjes voor de kust. Het land telt ook veel meren, venen, moerassen en rivieren.
+
• landsgrenzen: 561 km
 +
• kustlijn: 3794 km
 +
• omtrek landgrenzen: 2217 km
 +
• grootste rivieren: Emajõgi, Pärnu, Narva
 +
Estland is een overwegend vlak land, waarvan de noordkust echter op veel plaatsen steil uit zee oprijst, en dat in het zuidoosten overgaat in heuvelland. Hier ligt dan ook de hoogste berg van Estland, Suur Munamägi (Grote Eierberg, 318m), die net iets lager is dan de hoogste van Nederland. De oostgrens met Rusland wordt grotendeels gevormd door het Peipusmeer (3.555 km²) en het Meer van Pskov, en noordelijker door de rivier de Narva. Alleen in het zuiden heeft Estland geen natuurlijke grens.  
 +
Westelijk en noordelijk van Estland liggen honderden eilanden, waarvan het overgrote deel onbewoond is, waarvan sommige door de Sovjet-Unie als militair terrein zijn gebruikt. De grootste eilanden zijn Saaremaa en het dichtbeboste Hiiumaa, beide met een herkenbaar eigen karakter.  
 +
 
 +
Estland grenst aan: Oost-Europa, aan de Baltische Zee en de Golf van Finland, tussen Rusland en Letland
  
 
==Planten en dieren==
 
==Planten en dieren==

Versie van 12 mrt 2011 20:24

Republiek Estland
Eesti Vabariik

Flag of Estonia.svg Coat of arms of Estonia.svg EU-Estonia.svg

Hoofdstad Tallinn
Aantal inwoners 1.330.068 (2021)
Oppervlakte 45.339 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Alar Karis (sinds 2021)
Premier Kaja Kallas (sinds 2021)
Godsdienst Geen religie (64,9%)
Christendom (34%)
Overig (1,1%)
Taal Estisch (eesti keel)
Munteenheid Euro
Volkslied Mu isamaa, mu õnn ja rõõm
Nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag (24 februari)
Landcode EST

Estland is één van de drie Baltische Staten. De andere Baltische staten heten Letland en Litouwen en liggen ten zuiden van Estland. Estland is met een landoppervlakte van 45.226 km² net iets groter dan Nederland (41.532 km²).

Estland behoort tot Oost-Europa. In 1991 werd Estland een onafhankelijke staat, daarvoor maakte het deel uit van de Sovjetunie. Estland is op 1 mei 2004 toegetreden tot de Europese Unie. In Estland wordt niet betaald met de Euro, maar met de Estse kroon (EKK). 1 euro is ongeveer 15 EEK waard. Vanaf 1 januari 2011 betalen zij ook met de euro.

ligging

• landsgrenzen: 561 km • kustlijn: 3794 km • omtrek landgrenzen: 2217 km • grootste rivieren: Emajõgi, Pärnu, Narva Estland is een overwegend vlak land, waarvan de noordkust echter op veel plaatsen steil uit zee oprijst, en dat in het zuidoosten overgaat in heuvelland. Hier ligt dan ook de hoogste berg van Estland, Suur Munamägi (Grote Eierberg, 318m), die net iets lager is dan de hoogste van Nederland. De oostgrens met Rusland wordt grotendeels gevormd door het Peipusmeer (3.555 km²) en het Meer van Pskov, en noordelijker door de rivier de Narva. Alleen in het zuiden heeft Estland geen natuurlijke grens. Westelijk en noordelijk van Estland liggen honderden eilanden, waarvan het overgrote deel onbewoond is, waarvan sommige door de Sovjet-Unie als militair terrein zijn gebruikt. De grootste eilanden zijn Saaremaa en het dichtbeboste Hiiumaa, beide met een herkenbaar eigen karakter.

Estland grenst aan: Oost-Europa, aan de Baltische Zee en de Golf van Finland, tussen Rusland en Letland

Planten en dieren

In de westelijke graslanden komen zeldzame orchideeën voor. De meest voorkomende boom is de pijnboom of grove den. De blauwe korenbloem is de nationale bloem van Estland. (Ten tijde van de Sovjetoverheersing was deze bloem ook het symbool van verzet.)

Er leven ongeveer 60 soorten zoogdieren in Estland: Elanden, reeën, wilde zwijnen, dassen, wasberen, vossen, eekhoorns en bevers, maar ook bruine beren, wolven en lynxen. Een bijzonder dier is de vliegende eekhoorn. In de Baltische zee (deze ligt ten Westen van Estland) leeft de grijze zeehond. Ook leven er veel vissen in de wateren om en in Estland, waardoor de commerciële visserij economisch erg belangrijk is. Ook kent Estland veel vogels. Spreeuwen, merels, snippen en steenarenden leven het hele jaar in Estland, andere vogels trekken in de koude winter maanden naar het zuiden om in de lente weer terug te keren. Ook zijn er vogels die in Estland hun winter doorbrengen of die Estland gebruiken als tussenstation op weg naar het warme zuiden. De nationale vogel van Estland is de boerenzwaluw.

Taal

In Estland praat men Estisch, maar bijna iedereen spreekt ook vloeiend Russisch.

Hoofdstad

De hoofdstad is Tallinn. Tallinn ligt over water maar 84 km van de hoofdstad van Finland, Helsinki. Sint-Petersburg in Rusland ligt op 320 km.

Foto-galerij

Vlag en wapen

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Estland&oldid=177806"