Syrië: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (-{{beg}})
Regel 13: Regel 13:
 
{{Navigatie landen Azië}}
 
{{Navigatie landen Azië}}
 
[[Categorie:Midden-Oosten]]
 
[[Categorie:Midden-Oosten]]
  +
[[Categorie:Landen van Azië]]

Versie van 28 mrt 2015 10:09

Syrische Arabische Republiek
الجمهوريّة العربيّة السّوريّة

Flag of Syria.svg Coat of arms of Syria.svg Syrie locator map.png

Hoofdstad Damascus
Aantal inwoners 18.276.000 (2021)
Oppervlakte 185.180 km²
Regeringsvorm Semi-presidentiële republiek
President Bashar al-Assad (sinds 2000)
Godsdienst Islam (87%)
Christendom (10%)
Druzen (3%)
Taal Arabisch (العَرَبِية)
Munteenheid Syrische pond
Volkslied Homat el Diyar
Landcode SYR

Syrië is een land in het Midden-Oosten.

De hoofdstad is Damascus. Het ligt naast Israël. In die regio wordt veel oorlog gevoerd, onder andere tussen Israël en de Palestijnen. In Syrië wonen vooral veel moslims die geloven in Allah.

Burgeroorlog

In maart 2011 begon de Syrische bevolking te protesteren tegen het strenge bewind van president Bashar al-Assad. Het leger trad hard op tegen deze protesten en er vielen duizenden doden. Op 29 juni richtten de tegenstanders van Assad het Vrije Syrische Leger op, dat gebied veroverde op het regeringsleger. Verschillende landen, bijvoorbeeld Turkije, Saoedi-Arabië en de Verenigde staten, kozen de kant van de rebellen, maar geen enkel land wilde daadwerkelijk ingrijpen. Dit leek te veranderen in augustus 2013, toen er in de hoofdstad Damascus chemische wapens werden gebruikt tegen burgers. Chemische wapens zijn verboden volgens het internationale recht en daarom kwam er veel kritiek. De Verenigde Staten dreigden met militaire acties tegen het regeringsleger. President Assad heeft er daarna mee ingestemd, in elk geval de voorraad chemische wapens, waarover het Syrische leger beschikt, te laten vernietigen.

Ondertussen zijn ook verschillende groepen rebellen tegen elkaar gaan vechten. In het oosten van het land heeft IS (Islamitische Staat) bijvoorbeeld veel gebied veroverd, dat is een groep strenggelovige moslims die erg strenge regels oplegt aan de bevolking. Een andere streng islamitische groepering is het Al-Nusra Front, dat is verbonden aan de terroristische organisatie Al-Qaida. Ook de Koerden, een volk dat in het noordoosten van Syrië woont, hebben een eigen leger dat strijdt voor een onafhankelijke staat. Er vechten aan de kant van de tegenstanders van het regime ook radicale moslims uit Nederland en België mee.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Syrië&oldid=391360"