Roofdieren
Roofdieren carnivorae | |||
---|---|---|---|
Leefgebied | Vrijwel wereldwijd | ||
Leefomgeving | van ijsvlakten tot woestijn | ||
Behoort tot de | Scrotifera | ||
|
Een roofdier is een dier dat op jacht gaat naar prooi: kleinere en zwakkere dieren, of groter en langzamer. Deze dieren doden ze en eten ze op. Een kleiner roofdier wordt op zijn beurt weer opgegeten door nog grotere roofdieren. Dit fenomeen noemt men de voedselketen. De sterkste en slimste wezens staan bovenaan die voedselketen. Tegenwoordig is dat de mens.
Rovende zoogdieren
Maar niet alleen dieren die jagen zijn roofdieren. Binnen de groep zoogdieren heb je namelijk ook een groep roofdieren. Deze dieren zijn ingedeeld op kenmerken in hun uiterlijk, zoals tanden en het skelet. Binnen deze groep roofdieren, zijn verschillende soorten dierengroepen gemaakt, dit heten ordes. Deze ordes zijn:
- Roofdieren (Carnivora)
- Kleine marters
- Hondachtigen (Canidae)
- Beren (Ursidae)
- Honden, waaronder de wolf (Canis lupus), vos (Vulpes vulpes) en huishond (Canis lupus familiaris)
- Kleine beren (Musteloidea) zoals wasberen, stinkdieren, rode panda's
- zeehonden, zeeleeuwen (Pinnipedia)
- Katachtigen (Felidae)
- Katten, waaronder luipaard (Panthera pardus), leeuw (P. leo), jaguar (P. onca), sneeuwluipaard (P. uncia), tijger (P. tigris), nevelpanter (P. nebulosa) en (huis)kat (Felinae)
- Hyenafamilie (Hyaenidae), waaronder de gevlekte hyena, de bruine hyena, de gestreepte hyena en de aardwolf die hoort tot de subfamilie Protelinae
- Viverids (Viverridae), zoals Civetkat (Paradoxurus), Genet (Genetta), Gemaskerde civetkat (Paguma) en Berenkat (Arctictis)
- Madagaskarcivetkatten, waaronder de Fretkat
- Malagasi mangoesten (Eupleridae)
- Mangoestachtigen (Herpestidae), zoals Stokstaartje, mangoest
- Aziatische linsang (Prionodontidae)
Galerij
Hondachtigen
Alle hondachtigen zijn slank gebouwd, hebben een spitse, lange snuit en een lange (pluim)staart. In de snuit zit een goed reukorgaan, waarmee zij prooien van grote afstand kunnen ruiken. De oren staan overeind, zodat zij goed kunnen horen. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen, wat wil zeggen dat zij goed en lang kunnen rennen. De hondachtigen jagen op twee manieren: of ze bespringen onverwacht hun prooi of ze maken hem moe in een achtervolging.
De bekendste hondachtigen zijn de vos, de wilde hond en de wolf.
Beren
Beren zijn één van de grootste op het land levende zoogdieren. De grizzly beer en de ijsbeer zijn het grootst. Beren eten eigenlijk vooral plantaardig voedsel en af en toe vlees. Plantaardig voedsel is voedsel dat van planten afkomstig is. Alleen de ijsbeer is een echte vleeseter. De reuzenpanda is zelfs vegetarisch, dit wil zeggen dat hij alleen maar planten eet. Beren houden ook een winterslaap van ongeveer zes maanden. Er zijn heel veel soorten beren. De bekendste beren zijn de bruine beer, de ijsbeer, de reuzenpanda en de zwarte beer.
Wasberen
Wasberen zijn allemaal middelgrote en vingervlugge roofdieren. Toch zijn niet alle dieren in deze familie daadwerkelijk wasberen. De kleine panda, neusberen en rolstaartberen horen bijvoorbeeld ook bij de familie. Op de kleine panda na leven alle dieren uit deze familie in Zuid-Amerika. De kleine panda leeft in Azië. De bekendste wasberen zijn dus de kleine panda en de wasbeer.
Katachtigen
Dit is waarschijnlijk de meest bekende roofdierenfamilie. Ze leven op veel verschillende gebieden, maar lijken toch veel op elkaar. Zo kunnen bijna alle katachtigen hun nagels intrekken. Dankzij deze nagels kunnen zij bijvoorbeeld goed klimmen. Ze hebben goede, snelle zintuigen en een snel reactievermogen. Er zijn super veel soorten katachtigen. De bekendste soorten zijn het jachtluipaard, de jaguar, de leeuw, het luipaard, de lynx, de poema en de tijger. Niet alle tijgersoorten bestaan nog tegenwoordig. Er zijn drie tijgersoorten die zijn uitgestorven.
Hyena's
De hyena's zijn een groep roofdieren die misschien heel erg lijken op de hondachtigen. Toch is het een aparte groep roofdieren vanwege hun lichaamshouding met aflopende rug. Ze jagen in groepen op grote dieren, maar eten dankzij hun sterke maag en kiezen ook karkassen op. Het karkas van een dier zijn de botten die overblijven als de rest van het lichaam vergaan is.
Civetkatten
De civetkatten zijn een soort roofdieren die allemaal een langgerekt lichaam hebben en een lange staart. Ze leven vooral 's nachts in bomen. Ze komen vooral voor in Afrika en Zuid-Azië. De meeste civetkatten zijn niet zo bekend. De meest bekende civetkat is toch wel het stokstaartje.
Marterachtigen
De marterachtigen leven op veel verschillende manieren. De één leeft boven de grond, de ander onder de grond en weer een ander in het water. Ze verschillen hierdoor veel in uiterlijk. Wel hebben alle marterachtigen een langgerekt lichaam en korte poten. Ook hebben ze allemaal vijf tenen aan elke voet. De dassen en stinkdieren maken een nare lucht met klieren rond hun anus. Daarmee laten ze merken aan andere dassen en stinkdieren wat hun gebied is, de bakenen hun territorium af. Ook geven ze hiermee elkaar reuksignalen. Stinkdieren gebruiken de lucht ook als verdedigingsmiddel als zij zich aangevallen voelen. Otters hebben zwemvliezen tussen hun tenen zodat ze goed kunnen zwemmen. Ook kunnen zij hun oren en neusgaten afsluiten onder water zodat er geen water in loopt. Hun snorharen zijn heel gevoelig. Hiermee gaan ze op de tast op zoek naar prooien. De bekendste marterachtigen zijn de das, de otter, de reuzenotter, het stinkdier en de wezel.