Hondachtigen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hondachtigen
Canidae

Familia Canidae.jpg

Leefgebied Wereldwijd, behalve Antartica
Leefomgeving Divers
Behoort tot de Zoogdieren
Portaal Portal.svg Biologie

Canidae (uit het Latijn, canis , " hond ") is een biologische familie van hondachtige carnivoren, in de volksmond honden genoemd, en vormt een groep die valt onder de zoogdieren. Een lid van deze familie wordt ook wel een hondachtige genoemd. Er zijn drie subfamilies gevonden binnen de canid-familie, de uitgestorven Borophaginaeen Hesperocyoninae, en de bestaande Caninae. De Caninae staan ​​bekend om hun stevige hoektanden, en omvatten gedomesticeerde huishonden, wolven, coyotes, vossen, jakhalzen en andere bestaande en uitgestorven soorten.

Hondachtigen zijn te vinden op alle continenten behalve Antarctica, onafhankelijk aangekomen of vergezeld van mensen gedurende langere tijd. Hondachtigen variëren in grootte van de 2 meter lange grijze wolf tot de 24 centimeter lange fennek (vos). De lichaamsvormen van hondachtigen zijn vergelijkbaar, meestal met lange snuiten, rechtopstaande oren, tanden die zijn aangepast voor het kraken van botten en het snijden van vlees, lange benen en borstelige staarten. Het zijn meestal sociale dieren, die samenleven in familie-eenheden of kleine groepen (roedels) en zich coöperatief (samenwerkend) gedragen. Gewoonlijk paart alleen het dominante of alfa paar in een groep en wordt jaarlijks een nest jongen grootgebracht in een ondergronds hol. Hondachtigen communiceren door middel van geursignalen en huilen en blaffen. Een canid, de huishond, is ontstaan ​​uit een wederzijdse relatie met mensen uit het Boven-Paleolithicum en is vandaag de dag nog steeds een van de meest gehouden huisdieren.

Manenwolf

De Canidae omvatten tegenwoordig een diverse groep van zo'n 37 soorten, variërend in grootte van de manenwolf met zijn lange ledematen tot de kortbenige boshond. Moderne hondachtigen bewonen bossen, toendra's, savannes en woestijnen in tropische en gematigde delen van de wereld. De evolutionaire relaties tussen de soorten zijn in het verleden bestudeerd met behulp van morfologische (uiterlijke) benaderingen, maar meer recentelijk hebben DNA studies het onderzoek naar de onderlinge relaties mogelijk gemaakt.

Soorten hondachtigen

Afbeeldingen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hondachtigen&oldid=796249"