Rode panda

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rode panda
Ailurus fulgens

Red Panda Ocean Park 2.JPG

Bedreigd
Leefgebied China en de Himalaya
Leefomgeving bergbossen
Behoort tot de beren, Kleine panda's (ailuridae)

Cypron-Range Ailurus fulgens.svg

Portaal Portal.svg Biologie

De rode panda (ook wel kleine panda genoemd) is een roofdier. Rood komt van het feit dat ze rood zijn en panda komt van het Nepaalse woord Ponya, wat betekent bamboe eter

Rode panda's hebben een rode vacht, maar hun wangen, oren en snuit zijn wit. Ze hebben een geringde staart. Rode panda's worden zo'n 50 à 60 centimeter lang. Hun staart is 28–50 cm lang! Ze wegen 3 tot 6 kilo.

Rode panda's leven in bergbossen op 2000 tot 4000 meter hoogte. Ze leven vooral in China, maar ook in delen van Nepal, Bhutan, Birma en India. Ze leven het liefst dicht bij een stromend riviertje, waar ze uit kunnen drinken.

Het belangrijkste voedsel van rode panda's is bamboe. Ook eten ze fruit, kleine zoogdieren, vogeltjes en bloemen.

In tegenstelling tot de panda, is de rode panda veel te vinden in dierentuinen. In deze dierentuinen fokken ze de rode panda's, zodat ze niet uitsterven. De dierentuin van Rotterdam (Diergaarde Blijdorp) is de wereldwijde leider van het fokken van rode panda's.

Vroeger dacht men dat de rode panda familie van de beren of de wasberen was. Dat is niet zo gek, rode panda's lijken heel erg op wasberen. Wetenschappers hebben dit onderzocht en ze kwamen erachter dat de rode panda een familie op zichzelf is. Wie zijn de familieleden dan? Die zijn allemaal al uitgestorven. Een bijzonder diertje dus!

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rode_panda&oldid=776651"