Gewone wasbeer

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Wasbeer)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gewone wasbeer
Procyon lotor

Procyon lotor (Linnaeus 1758).jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Noord-Amerika
Leefomgeving bossen en steden
Behoort tot de Kleine beren (procyonidae)

Cypron-Range Procyon lotor.svg

Portaal Portal.svg Biologie

De gewone wasbeer (Engels: Raccoon) is een roofdier. Hij heeft lange, lenige vingers en klauwen om in bomen mee te klimmen en een staart met 5 tot 7 ringen. De wasbeer is een kleine beer. Dat is een verzamelnaam voor een aantal kleine roofdieren, waaronder de wasberen, de neusberen en de slankberen. Hoewel het woord "beer" in wasbeer (en in kleine beer) voorkomt, zijn het geen beren.

Zoals je op de foto kan zien, heeft de wasbeer een soort masker voor zijn ogen. Dat is best toepasselijk. Deze "gemaskerde bandiet" breekt vaak in in huizen en tuinen. Daar kan hij de keukenkastjes of de afvalbak leegeten. In Amerika zijn wasberen daarom soms echt een plaag. Ze zien er schattig uit, maar mensen ondervinden veel last van ze.

Om vet te worden voor de winter eet een wasbeer bijna 2 kg voedsel per dag. Ze houden geen winterslaap, maar slapen 's winters wel veel.

De wasbeer leeft oorspronkelijk in Noord-Amerika. Later hebben Europeanen hem ook meegenomen naar Europa. Ook in Nederland en België leven nu wasberen. Het zijn er niet zo veel. Dat komt omdat de overheid de wasberen bestrijdt. Wasberen horen namelijk niet thuis in Europa. Ze kunnen daardoor vreemde ziektes uit Amerika overbrengen op de Europese dieren, waardoor die zouden uitsterven.

Andere soorten wasberen

Er zijn nog twee andere wasbeersoorten:

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gewone_wasbeer&oldid=662005"