Kleine marters

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleine marters of wezels
Mustelidae

Mustelidae-01.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving divers
Behoort tot de Roofdieren

Mustelidae geology.svg

Portaal Portal.svg Biologie

Kleine Marters of Wezels (Mustelidae) zijn zoogdieren. Voorbeelden zijn de wezels, bunzingen, hermelijnen, fretten en Europese nertsen. Het zijn kleine, actieve roofdieren, met lange en slanke lichamen en korte benen. De familie Mustelidae, of marterachtigen (die ook dassen, otters en veelvraten omvat), wordt vaak de "wezelfamilie" genoemd. In het Verenigd Koninkrijk verwijst de term "wezel" meestal naar de kleinste soort, de minste wezel (Nivalis Mustela), de kleinste roofdiersoort.

De minste wezels variëren in lengte van 173 tot 217 mm, vrouwtjes zijn kleiner dan de mannetjes, en hebben meestal een rode of bruine bovenlaag en witte buiken; sommige populaties van sommige soorten verharen tot een geheel witte vacht in de winter. Ze hebben lange, slanke lichamen, waardoor ze hun prooi in holen kunnen volgen. Hun staarten kunnen 34 tot 52 mm lang zijn.

Wezels voeden zich met kleine zoogdieren en worden van tijd tot tijd als ongedierte beschouwd omdat sommige soorten pluimvee van boerderijen of konijnen uit commerciële leefgebieden hebben geroofd. Wel eten ze grote aantallen knaagdieren. Hun verspreidingsgebied omvat Europa, Noord-Amerika, een groot deel van Azië en Zuid-Amerika, en kleine gebieden in Noord-Afrika.

Cultuur

De wezel heeft in de cultuur vaak iets van bang zijn of een onderkruiper of gluiperd. Misleidend zou je kunnen zeggen. Al in de Egyptische tijd zou de wezel staan voor ongeluk. In Japan denken ze dat ze vreemde gebeurtenissen zouden veroorzaken. Waarschijnlijk komt dit door de rappe en behendige manier van voortbeweging.

In Nederland zijn ze beschermd, maar geven ze wel problemen. Doordat het goede tunnengravers zijn kunnen ze spoordijken en dijken bij rivieren verzwakken. In 2023 heeft de NS verschillende stukken spoor voor langere tijd moeten sluiten en moeten omrijden vanwege verzakkingsgevaar.

Soorten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kleine_marters&oldid=776881"