Ghana: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎Religie: replaced: bijv. → bijvoorbeeld)
 
Regel 39: Regel 39:
 
In Ghana zijn 3 soorten geloven:
 
In Ghana zijn 3 soorten geloven:
 
16 % is moslim
 
16 % is moslim
21 % is inheems animisme (geloof in het verder leven van mensen in planten, dieren of  bijv. bliksem)
+
21 % is inheems animisme (geloof in het verder leven van mensen in planten, dieren of  bijvoorbeeld bliksem)
 
63 % is christelijk
 
63 % is christelijk
  

Huidige versie van 8 okt 2023 om 10:30

Republiek Ghana
Republic of Ghana

Flag of Ghana.svg Coat of arms of Ghana.svg Ghana (orthographic projection).svg

Hoofdstad Accra
Aantal inwoners 30.792.608 (2021)
Oppervlakte 238.533 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Nana Addo Dankwa Akuffo Addo (sinds 2017)
Vicepresident Mahamudu Bawumia (sinds 2017)
Godsdienst Christendom (71,3%)
Islam (19,9%)
Traditionele religies (3,2%)
Geen religie (1,1%)
Overig (4,5%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Cedi
Volkslied God Bless Our Homeland Ghana
Motto Freedom and Justice
Nationale feestdag 6 maart
Landcode GHA

Ghana is een land in Afrika

In Ghana zit veel goud. Vroeger was Ghana een land van slavernij. Er kwamen veel mensen uit rijke landen naar toe, zoals uit Engeland en Marokko. Ghana was een Brits kolonie. Dit is de reden dat de officiële taal van Ghana Engels is. Van 1957 tot 1960 was de Britse koningin Elizabeth II de koningin van Ghana.

In Ghana wonen 23 miljoen mensen. Stel je voor dat er 3 kinderen zijn dan heeft er één een mobiel. Een prepaid kaart kost daar 2 cebi, dat is 1 euro en 35 cent.

Voetbal is daar een populaire sport. Ze kennen daar best veel voetbalclubs zoals Ajax en Feyenoord. De hoofdstad van Ghana is Accra.

De tatro zijn mini busjes die door de stad rijden. De Yam is in Ghana net zo belangrijk als de aardappel in Nederland. Ghana verbouwt na Nigeria de meeste Yammen ter wereld. Honden zijn geen huisdieren in Ghana. Als kinderen naar school gaan dragen ze uniformen.

Bevolking

De skyline van Accra

De Ghanese bevolking telt naar schatting 23,4 miljoen personen. De bevolkingsgroei is 2 procent per jaar. Iets minder dan de helft van de bevolking is jonger dan 14 jaar en zo'n 3 procent is ouder dan 65. Gemiddeld is een Ghanees 20 jaar. De levensverwachting voor mannen is 55,4 jaar en voor vrouwen is dit 57,2 jaar.

De stedelijke gebieden, waar 35 procent van de bevolking woont, en de cacaoteeltgebieden in het zuiden en noordoosten kennen de grootste bevolkingsdichtheid. De belangrijkste etnische groeperingen zijn de Ashantis, Ewes, Gas en Fantes.

In Ghana werken: 60% van de mensen in landbouw en visserij 15% van de mensen in de industrie 25% van de mensen werken in de dienstverlening

De meeste mensen wonen in: Accra ( 2.280.000 inwoners en hoofdstad) Kumasi (1.766.00 inwoners) Tamala (428.000 inwoners)

Naar schatting is één derde van de bevolking analfabeet.

Ghana bestaat voor 98,5 procent uit bruine Afrikanen. De witte mensen komen uit de overige werelddelen.

Religie

In Ghana zijn 3 soorten geloven: 16 % is moslim 21 % is inheems animisme (geloof in het verder leven van mensen in planten, dieren of bijvoorbeeld bliksem) 63 % is christelijk

Taal

De officiële taal in Ghana is Engels. Ook wordt er in veel provincies een regionale taal gesproken zoals Twi, Akan, Ewe en Fante.

Onderwijs

In Ghana is er gratis maar ook verplicht basisonderwijs voor iedereen. De kinderen kunnen niet zelf hun vakken kiezen, maar krijgen een basispakket met Engels, lezen en schrijven erin. Ongeveer driekwart van de kinderen gaat naar school. De kinderen die niet gaan hebben niet genoeg geld om een schooluniform (verplicht), boeken, pennen, of schriften te kopen. De middelbare school is niet per se verplicht. Hiervoor moet je wel shoolgeld betalen. Daarom kunnen veel kinderen niet naar een vervolgonderwijs. Ook maken de meeste kinderen in Ghana hun school niet af omdat ze thuis moeten werken voor meer inkomen op het land.

Gezondheidszorg

In Ghana kampen ze met ernstig geld tekort voor de gezondheidszorg. De toegankelijkheid tot gezondheidszorg over het algemeen is slechts 25 procent. De kindersterfte zit op 55 per 1000. De meeste doodsoorzaken in Ghana zijn het tekort aan bescherming van ziekten en verontreinigd water. Verder is er nog een oorzaak: ondervoeding. Circa 35 procent van de kinderen lijdt hieraan, voornamelijk op het platteland.

Grond

De grond in Ghana is rijk aan: goud, diamant, bauxiet en mangaan. Daarom was Ghana vroeger een erg rijk land.(dat is in verloop van tijd wel wat veranderd) Verder exporteert Ghana meer dan het importeert. Het belangrijkste product om te exporteren is Cacao. Importeren doet Ghana weinig, veel mensen verbouwen hun eigen groenten.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ghana&oldid=818502"