Kabinetsformatie van het kabinet-Rutte IV: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''eerstvolgende Nederlandse kabinet''' zal gevormd worden aan de hand van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021...')
 
k
Regel 1: Regel 1:
  +
{{nieuws}}
 
Het '''eerstvolgende Nederlandse kabinet''' zal gevormd worden aan de hand van de uitslag van de [[Tweede Kamerverkiezingen 2021|Tweede Kamerverkiezingen van 2021]].
 
Het '''eerstvolgende Nederlandse kabinet''' zal gevormd worden aan de hand van de uitslag van de [[Tweede Kamerverkiezingen 2021|Tweede Kamerverkiezingen van 2021]].
   

Versie van 23 apr 2021 16:37

Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Het eerstvolgende Nederlandse kabinet zal gevormd worden aan de hand van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Fasen

Verkenning

Na het binnenkomen van de eerste resultaten gaven zowel Mark Rutte van de VVD als Sigrid Kaag van D66 aan dat het hen logisch leek om samen in een kabinet te gaan zitten. Aangezien VVD en D66 samen geen meerderheid hebben, ligt het voor de hand dat er andere partijen gezocht moeten worden die mee willen doen. Daarom werden senator Annemarie Jorritsma (VVD) en minister Kajsa Ollongren (D66) aangesteld als verkenners door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Toen later bleek dat in aantekeningen van de verkenners stond dat voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt elders een functie gezocht werd, traden ze af. Het is namelijk niet de bedoeling dat de verkenners praten over het lot van Kamerleden. Zelf zeiden Jorritsma en Ollongren dat de aantekeningen gingen over berichten in de media en niet over de verkenningsgesprekken. Twee uur later werden minister Tamara van Ark (VVD) en minister Wouter Koolmees (D66) aangesteld als de nieuwe verkenners.

Toen uiteindelijk bleek dat het Mark Rutte was die in zijn gesprek met de verkenners over Omtzigt had gesproken, werd door de Tweede Kamer een motie van afkeuring aangenomen. Deze motie werd ingediend door D66 en het CDA. Een andere motie, een motie van wantrouwen, werd verworpen door de Tweede Kamer, omdat het CDA, D66 en de ChristenUnie deze motie te ver vonden gaan. Het verschil tussen deze moties is dat een motie van wantrouwen tot een persoon zelf wordt gericht, terwijl een motie van afkeuring gaat over de manier waarop een persoon gehandeld heeft. Daarom is het gebruikelijk dat mensen na het krijgen van een motie van wantrouwen aftreden, maar niet na het krijgen van een motie van afkeuring. Kortom: een motie van afkeuring krijgen is wel erg, maar niet zo erg als het krijgen van een motie van wantrouwen. Uiteindelijk besloot de Tweede Kamer om ook de nieuwe verkenners te ontslaan en op zoek te gaan naar één verkenner (dus niet twee) die onafhankelijk is van de politiek op dit moment.

Informatie

Op 6 april 2021 diende D66 een motie in om Herman Tjeenk Willink (PvdA) aan te stellen als informateur. Sigrid Kaag, fractievoorzitter van D66, gaf aan dat Tjeenk Willink drie weken de tijd zou krijgen. Diezelfde dag werd Tjeenk Willink door een meerderheid van de Tweede Kamer aangesteld als informateur. Alleen de PVV, FvD en de BoerBurgerBeweging stemden tegen. JA21 en BIJ1 gaven aan liever een andere informateur gehad te hebben, maar stemden uiteindelijk wel in met de benoeming, omdat er haast geboden was bij het wederom op touw zetten van een verkenning en informatie. Daarnaast werd er ook een motie aangenomen waarin stond dat de gespreksverslagen van gesprekken van lijsttrekkers met de informateur tegelijkertijd met het informatierapport openbaar gemaakt moesten worden. Esther Ouwehand (PvdD) verklaarde dat zij vond dat er nieuwe verkiezingen uitgeschreven moesten worden als na drie weken de informatie zou mislukken. Hiermee steunde ze een eerdere oproep van Geert Wilders (PVV) om zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Later sloot ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging hier zich bij aan. Andere partijen willen uitdrukkelijk geen nieuwe verkiezingen en rekenen erop dat een nieuwe informatie zal slagen.

Als informateur zal Tjeenk Willink zowel de verkenning als de informatie op zich nemen. Tjeenk Willink was eerder al informateur bij de informaties van het kabinet-Kok I, Rutte I en Rutte III. Ook slaagde hij erin om het kabinet-Kok II bij elkaar te houden na de Nacht van Wiegel.

Op 21 april 2021 kwam naar buiten dat de rol van Pieter Omtzigt aan bod was gekomen in de ministerraad. Iemand had de notulen van de ministerraad stiekem naar buiten gebracht. Normaal gesproken zijn deze notulen strikt geheim en het is strafbaar om zonder toestemming van alle ministers delen van die notulen naar buiten te brengen. Degene die delen van deze notulen aan journalisten heeft verteld, hangt een straf boven het hoofd.

Door dit nieuws kwamen ook Sigrid Kaag van D66 (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Wopke Hoekstra van het CDA (minister van Financiën in het nauw. Voor Wopke Hoekstra werd het extra lastig, omdat uit de notulen naar voren kwam dat hij gezegd had dat hij zijn partijgenoot Omtzigt probeerde te 'sensibiliseren'. Een aantal CDA-afdelingen uit Limburg gaf hierna aan dat ze vonden dat Hoekstra niet meer met Rutte moest samenwerken. De oppositie wil nu dat er een debat komt.

Formatie

De daadwerkelijke formatie of vorming van een kabinet zal pas beginnen als duidelijk is welke partijen het kabinet gaan vormen. Normaal gesproken is de formateur de minister-president van dat te vormen kabinet.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kabinetsformatie_van_het_kabinet-Rutte_IV&oldid=663737"