Eindhoven

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Eindhoven (gemeente))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eindhoven
Flag of Eindhoven.svg
Eindhoven wapen.svg

Map - NL - Municipality code 0772 (2009).svg

Provincie North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Talen
Inwoners 238.478
Oppervlakte 88,87 km²
Hoofdplaats(en) Eindhoven
Hoofdstad
Burgemeester John Jorritsma (VVD)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 5600 - 5658
Netnummer(s) 040
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.eindhoven.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Eindhoven is een Nederlandse stad en gemeente in Noord-Brabant. Eindhoven is de 5 na grootste stad van Nederland als je de inwoners telt. Eindhoven heeft ook een vliegveld, Eindhoven Airport.

Eindhoven telde op 31 januari 2022 238.478 inwoners.

Naam

De bevrijding van Eindhoven.

Eindhoven wordt ook wel eens de lichtstad genoemd. Dit heeft te maken met Philips, een van de grootste elektronicabedrijven ter wereld, door Gerard Philips in Eindhoven opgericht in 1891.

Geschiedenis

Waar Eindhoven nu ligt lagen vroeger vijf kleine riviertjes. De Dommel, de Gender, de Laak, de Tongelreep en de Rungraaf. Hier ontstond Eindhoven. Hendrik I van Brabant gaf Eindhoven stadsrechten in 1232. Een paar jaar later werd er in Eindhoven een kerk gebouwd, Sint-Petruskerk. In 1583 werd Eindhoven belegerd, het Beleg van Eindhoven. Vanaf 1900 vond kwamen er steeds meer fabrieken naar Eindhoven. De bekendste was de gloeilampenfabriek Philips. Hierdoor ging het economisch goed met Eindhoven. In 1920 ontstond er een naam voor Eindhoven en de omliggende gemeenten, Groot-Eindhoven. Op 18 september 1944 werd Eindhoven bevrijd door de Geallieerden. De bevrijding van Eindhoven was onderdeel van Operatie Market Garden. Elk jaar wordt de bevrijding van Eindhoven gevierd door middel van de Lichtjesroute.

Geografie

Eindhoven ligt in het oosten van Noord-Brabant. Eindhoven grenst in het noorden aan de gemeenten Son en Breugel en Best, in het oosten aan Nuenen, Gerwen en Nederwetten en Geldrop-Mierlo, in het zuidoosten aan Heeze-Leende, in het zuiden aan Waalre, in het westen aan Veldhoven en Eersel en in het noordwesten aan Oirschot.

Stadsdelen

Een kaartje met de stadsdelen van Eindhoven.

De kern van Eindhoven bestaat uit;

 1. Centrum
 2. Woensel-Noord
 3. Woensel-Zuid
 4. Tongelre
 5. Stratum
 6. Gestel
 7. Strijp

Bezienswaardigheden

Musea

Eindhoven heeft een openluchtmuseum genaamd Historisch Openluchtmuseum Eindhoven. Het thema is de prehistorie en middeleeuwen van Brabant. Het Van Abbemuseum is een museum dat gaat over de hedendaagse en moderne kunst. Het DAF Museum staat ook in Eindhoven en gaat over de auto- en vrachtautofabrikant DAF. Het Philips Gloeilampenfabriekje anno 1891 gaat over het bedrijf Philips dat bekend door de gloeilamp. Museum Kempenland gaat over de kunst en cultuur van de landstreek Kempen. Het Inkijkmuseum is ook een museum in Eindhoven. Voor de ramen van het museum hangen de tentoonstelling. Zo kan men ze van buitenaf zien. Men kan niet binnen komen.

Parken

Het Stadswandelpark in het zuiden van Eindhoven.

Naast alle gebouwen en musea zijn er in Eindhoven ook een aantal plantsoenen en parken. Door alle parken is Eindhoven één van de groenste steden van Nederland. Ongeveer een derde van Eindhoven is een park, tuin, plantsoen, ect. Het Stadswandelpark is een park in het zuiden van Eindhoven. De Genneper Parken liggen ook in het zuiden en zijn vernoemd naar het buurtschap Gennep. Het Philips van Lenneppark was ooit bedoeld als industrieterrein, maar is in 1966 een park geworden. Het Philips de Jongh Wandelpark ligt ook in het noorden van Eindhoven. Het Henri Dunantpark ligt ook in Eindhoven. Om de Karpendonkse Plas is ook een recreatie- en natuurgebied.

Evenementen

In Eindhoven zijn het hele jaar door veel evenementen te vinden. In augustus is er in Eindhoven een kermis, genaamd Park Hilaria. In het najaar wordt de Lichtjesroute gelopen door Eindhoven. In oktober is de Dutch Design Week in Eindhoven te vinden. In november het lichtfestival GLOW. In januari en december veranderd Eindhoven in Eindhoven Winterstad. Met Pinksteren is in het Stadswandelpark het evenement Eindhoven Culinair te vinden. Met Carnaval heet Eindhoven Lampegat.

Overig

De Witte Dame is een openbare bibliotheek in Eindhoven. Het gebouw is ontworpen door Dirk Rozenburg. Het gebouw werd door Philips gebruikt om gloeilampen in te maken. Het Parktheater is één van de grootste theaters van Nederland en staat in het Stadswandelpark. Daarnaast heeft Eindhoven 147 rijksmonumenten en 15 monumenten ter nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog.

Economie

Het Van Abbemuseum. Een van de best bezochte musea in Eindhoven.

Eindhoven is vooral bekend op de industrie. Sinds 19de eeuw kwamen er veel fabrieken naar Eindhoven. Dit is vanwege de ligging. Er is een soort economische driehoek in Europa. Dit is tussen de Nederlandse Randstad, de Belgische hoofdstad Brussel en het Duitse Ruhrgebied. Eindhoven ligt precies in het midden van die driehoek. In 1891 kwam het bedrijf Philips naar Eindhoven. Het bedrijf dat bekend is van de televisie en de gloeilamp. In 1928 kwam DAF naar Eindhoven. Maar ook veel textiel, sigaretten, hoeden en lucifers worden in Eindhoven gemaakt.

Politiek

Het Parktheater in Eindhoven.
De Philips Lichttoren in Eindhoven.

De huidige burgemeester van Eindhoven is Rob van Gijzel van de PvdA. De burgemeester is ook wethouder van wettelijke taken, veiligheid, handhaving, burgerzaken, communicatie en juridische zaken. Verder bestaat het college van B & W uit nog 6 wethouders. Dit zijn:

 • Yasin Torunoglu: Wethouder van wonen, wijken en ruimte.
 • Mary-Ann Schreurs: Wethouder van innovatie, cultuur en openbare ruimte.
 • Lenie Scholten: Wethouder van jeugd, welzijn en zorg.
 • Staf Depla: Wethouder van financiën, dienstverlening en organisatie.
 • Joost Helms: Wethouder van mobiliteit, milieu, sport en evenementen.
 • Monique List: Wethouder van economie, werk en onderwijs.

In 2018 zijn er verkiezingen gehouden. Dit is de samenstelling van de gemeenteraad:

Partij 2002 2006 2010 2014 2018
VVD 6 6 8 6 7
GroenLinks 3 3 4 4 7
PvdA 9 14* 10** 8 6
D66 3 1 6 7 6
CDA 9 7 6 4 6
SP 3 6 4 5 (7) *** 4
Ouderen Appèl Eindhoven 2 2 3 5 2
LPF Eindhoven - 1 2 1 2
50PLUS - - - - 2
DENK - - - - 1
Leefbaar Eindhoven 9 3 1 2 1
ChristenUnie - 1 - 1 1
Brede Beweging Linksom - - - 2 *** -
TON - - 1 - -
De Stadspartij 1 1 - - -
Totaal 48 45 45 45 45

Onderwijs

In Eindhoven zijn er zo'n 38 basisscholen en een tal van middelbare scholen. Eindhoven heeft ook een universiteit, de Technische Universiteit Eindhoven. Ook is er een vestiging van de Open Universiteit in Eindhoven.

Media

Eindhoven heeft een eigen dagblad, het Eindhovens Dagblad. Deze krant wordt niet alleen verspreid in Eindhoven, maar in de omgeving van Eindhoven. Groot Eindhoven is een gratis huis-aan-huisblad. Groot Eindhoven wordt in de omgeving van Eindhoven verspreid. Groot Eindhoven verschijnt in het midden van de week, net als de Trompetter. Aan het einde van de week verschijnen de kranten het Zondagsnieuws en dé Weekkrant. Eindhoven heeft ook een eigen lokale televisie- en radiozender genaamd Studio040.

Verkeer en Vervoer

Eindhoven heeft een eigen randweg, Randweg Eindhoven. Er gaan verschillende wegen naar Eindhoven toe of komen langs Eindhoven. De A2 gaat van Amsterdam naar Maastricht en komt onderweg ook langs Eindhoven. De A50 gaat van Eindhoven naar Zwolle. De A58 gaat van Eindhoven naar Vlissingen. De A67 gaat van Antwerpen naar Venlo en komt onderweg ook langs Eindhoven. N69 gaat van Eindhoven naar Hasselt. Sinds 1932 heeft Eindhoven een eigen vliegveld, Eindhoven Airport. Officieel heeft Eindhoven 2 treinstations. De eerste heet Station Eindhoven Centraal. Dit is het belangrijkste treinstation van Eindhoven. Hier stoppen intercity's en soms ook internationale treinen. Het tweede treinstation heet Station Eindhoven Beukenlaan. Toch heeft Eindhoven nog twee andere treinstations dit zijn Halte Eindhoven Stadion en Station Acht, wat nog in ontwikkeling is. Het stad- en streekvervoer wordt in Eindhoven geregeld door het bedrijf Hermes en sommige lijnen door Arriva.

Stedenbanden

Externe links

   Aangrenzende gemeenten   
 Oirschot   Best en Son en Breugel    
 

Eersel


Veldhoven 
Brosen windrose nl.svg  Nuenen c.a.


Geldrop-Mierlo 
    Waalre   Heeze-Leende 

Eindhoven op Google Earth

WikiKidsAtlas

Eindhoven op Google Maps


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eindhoven&oldid=763066"