Station Eindhoven Centraal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eindhoven Centraal (Ehv)

Station Eindhoven.jpg

Opening 1 juli 1866
Plaats Eindhoven
Deelgebied North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 6
Spoorlijn Staatslijn E
Eindhoven - Weert
Spoorlijn 18
Aantal reizigers 65.468 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Eindhoven Centraal is een spoorwegstation in Eindhoven. Het station is een knooppunt tussen de spoorlijnen naar Breda, Maastricht, Weert en België. Het station ligt in de wijk Fellenoord in de buurt van het Philips stadion. Sinds 2019 mag het station zich een centraal station noemen. Eindhoven Centraal is qua drukte het vijfde station van Nederland en het drukste station buiten de Randstad.

Geschiedenis

Het oorspronkelijke station werd geopend in 1866. Het lag toen op het grondgebied van de gemeente Woensel. Het stationsgebouw was toen gelijk aan dat van station Leeuwarden en station Middelburg. Dit station werd in 1912 afgebroken. Het nieuwe stationsgebouw was een stuk strakker qua uiterlijk. Dit stationsgebouw werd weer in 1956 afgebroken, nadat de sporen verlegd waren. Het huidige ontwerp is gemaakt door Koen van der Gaast. Hij haalde inspiratie uit het ontwerp van de Philips-radio. Philips is immers het bekendste bedrijf van Eindhoven. In plaats van de passagiers, hebben de vervoersmiddelen een belangrijke functie in het ontwerp. Zo werd het overstappen volgens Van der Gaast makkelijk.

In 1991 werd een busstation aan het station gebouwd. Dit was één van de eerste grote overdekte busstations van Nederland. De bovenverdiepingen doen dienst als kantoor. In 2017 werd het interieur van het busstation vernieuwd, zodat het meer paste bij de rest van het station. In 2008 kreeg het station de status als monument. Het staat op een lijst van de 100 belangrijkste bouwwerken van de wederopbouw.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Eindhoven_Centraal&oldid=642070"