Randweg Eindhoven

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NL-A2.png NL-N2.png

Randweg Eindhoven.svg

Randweg Eindhoven
Randweg N2
Van Knooppunt Ekkersweijer N2A2E25 A50
Naar Knooppunt Leenderheide N2A2E25 A67E34
Land Flag of the Netherlands.svg Nederland
Lengte 17 km
Provincie(s) North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Foto('s)
Prinses Irenebrigadeviaduct.jpg
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De Randweg Eindhoven of Randweg N2 is een randweg die om Eindhoven heen loopt. De weg is 17 km lang. Tussen 2006 en 2010 is de hele randweg vernieuwd. De Randweg Eindhoven loopt van knooppunt Ekkersweijer naar knooppunt Leenderheide.

Route

Op de Randweg Eindhoven beginnen en eindigen veel wegen door middel van totaal vijf knooppunten. Zo eindigt bij het knooppunt Ekkersweijer de A50 richting Nijmegen en Veghel. Vanaf hier gaat de A50 verder als de A2 dat de belangrijkste weg is van de randweg, je gaat dan richting Eindhoven. Je kunt ook richting 's-Hertogenbosch en Amsterdam rijden over de A2, je gaat dan richting het noorden.

Als je de A2 richting Eindhoven volgt, kom je bij het knooppunt Batadorp. Hier kun je afslaan naar de A58 richting Tilburg. Je kunt ook op de A2 blijven, maar je kunt ook kiezen voor de N2 (parallelbaan). Op de N2 kun je afslaan naar onder andere Eindhoven Airport en Veldhoven.

Na een lange weg volgt het knooppunt De Hogt. Hier kun je naar de A67 richting Turnhout. Vanaf hier loopt de A67 mee over de A2/N2. Later volgt het knooppunt Leenderheide. Hier gaat de A67 verder richting Venlo. Je kunt ook de A2 volgen, want hier eindigt de N2. De A2 gaat richting Weert en Maastricht. Op dit knooppunt eindigt de Randweg Eindhoven.

Geschiedenis

In 1957 werd tussen Best en Eindhoven een brede weg van 2x2 rijstroken geopend. Later werd het eerste stuk van de (huidige) A58 geopend die toen tussen Eindhoven en Oirschot liep.

In de jaren 60 werd er een weg aangelegd tussen Veldhoven en Valkenswaard, en tussen Valkenswaard en Geldrop. Dit is de huidige A67. Aan het einde van de jaren 60 had deze weg 2x2 rijstroken. In 1963 opende het knooppunt Leenderheide en in 1968 het knooppunt De Hogt.

In 1974 waren er plannen om de N2 aan te leggen bij Acht, echter werd in 1979 besloten om de N2 om te bouwen tot A2 ten noorden van Eindhoven. De werkzaamheden hiervoor begonnen pas in 1986. In 1996 werd de N2 tussen Vught en Eindhoven ook omgebouwd tot A2 en werd het knooppunt Ekkersweijer aangelegd.

In 2004 werden er op de A67 in beide richtingen spitsstroken aangelegd, maar deze bleken dagelijks open te moeten zijn. Op dat moment waren er plannen om de Randweg Eindhoven volledig om te bouwen.

Vernieuwing

Tussen 2006 en 2010 werd de Randweg Eindhoven volledig vernieuwd. Er kwam een parallelrijbaansysteem (zie kopje A2/N2). De A2 kreeg 2x2 rijstroken, de N2 in noordelijke richting 2 rijstroken en in zuidelijke richting 3 rijstroken. Ook werden de knooppunten Batadorp, De Hogt en Leenderheide vervangen en vele viaducten werden vernieuwd. Er kwam een nieuwe afrit voor de High Tech Campus (zie Aansluiting High Tech Campus). Ook kwamen er nieuwe lichtmasten bij de randweg.

Op 8 juni 2010 opende Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings de vernieuwde randweg officieel.

A2/N2

Farm-Fresh bullet go.png Zie Rijksweg 2 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen de Randweg Eindhoven tussen 2006 en 2010 vernieuwd werd, werd ook de A2, die als belangrijkste weg dient voor de randweg, grondig aangepakt. De N2 werd als parallelbaan aangelegd, waarop je de afritten kunt nemen naar onder andere Eindhoven Airport en Veldhoven. De N2 wordt ook wel de Randweg N2 genoemd.

Toekomst

Er zijn plannen om aan de westkant van Eindhoven ook nog een weg aan te leggen, zodat de Randweg Eindhoven een ring wordt. Momenteel is er veel vraag naar deze plannen, want de weg zou dan dwars door natuur lopen en er zou onvoldoende geld beschikbaar zijn.

Op 2 oktober 2014 maakte de provincie Noord-Brabant bekend dat er een voorkeur is voor een vierbaansweg tussen de A50 bij Ekkersrijt en de N279 bij Beek en Donk. Echter is er tegen dit plan veel protest vanuit de regio.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Randweg_Eindhoven&oldid=456259"