München

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het centrum van München met links de Frauenkirche en rechts het stadhuis
Het Olympisch park van München

München is een stad in het zuiden van Duitsland. München heeft 1.407.836 inwoners. München is de hoofdstad van de deelstaat Beieren. Het kenteken van München is een M. Het is na Hamburg en Berlijn de grootste stad van Duitsland. Bayern München is de voetbalclub. In het Beiers wordt de stad ook wel Minga genoemd. De huidige burgemeester van München is Dieter Reiter. München heeft een oppervlakte van 310,4295 km² en heeft 1.388.308 inwoners (in 2012).

Geschiedenis

München is ontstaan in 1158. Het is gesticht door Hendrik de Leeuw. In 1253 werd München de hoofdstad van hertogdom Beieren.

In de 16de eeuw begonnen de hertogen allerlei verzamelingen in Beieren aan te leggen.

Na de Eerste Wereldoorlog was er veel onrust in München. Vanuit München werd de NSDAP één van de grootste partijen van Duitsland. Ook hield Adolf Hitler er vaak toespraken. Tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog was München een belangrijke stad. In 1938 vond de Conferentie van München plaats. Toen werd het Sudetenland aan de Nazi-Duitsland gegeven. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het grootste gedeelte van München gebombardeerd.

De stad weer hersteld en kreeg zijn oude uiterlijk terug. In 1972 vonden de Olympische Zomerspelen plaats in München. Tijdens de spelen was er een Palestijnse aanslag op de ploeg uit Israël.

Bezienswaardigheden

In München zijn veel kerken te vinden. De bekendste kerk is de Frauenkirche. Daarnaast liggen de Asamkerk, de Theatinerkerk en de Sint-Michaëlkerk. In München ligt ook de Residenz. Dit is een paleis uit de 17de eeuw. Ook het stadhuis is heel bekend. Dit komt namelijk door het klokkenspel, wat er gespeeld wordt vanuit de klokkentoren. Daarnaast liggen in München nog twee kastelen. Dit zijn Slot Nymphenburg en Schloss Schleissheim. Ook het gebouw van het Beierse parlement, de Bayerische Staatskanzlei, wordt erg vaak bezocht. Dit komt door de twee stijlen van het gebouw.

In München liggen ook veel musea. Het Kunstareal München bestaat uit een aantal musea verspreid over de stad. Het Deutsches Museum gaat over de geschiedenis van techniek en natuurwetenschap en het Haus der Kunst gaat over hedendaagse kunst. Elk jaar is hier een nieuwe tentoonstelling te vinden. De Allianz Arena wordt ook veel bezocht. Hier spelen de twee voetbalclubs van München.

Infrastructuur

München heeft beschikking over een eigen vliegveld, genaamd Flughafen München Franz Josef Strauß, dat 29 kilometer ten noorden van de stad ligt. Het vliegveld verwerkt zo'n 46 miljoen passagiers per jaar en is daarmee het tweede grote vliegveld van Duitsland. Lufthansa gebruikt het vliegveld als tweede draaikruis en het vliegveld heeft een uitgebreid net aan intercontinentale vluchten. Het vliegveld is verbonden via de trein met de stad München. Daarnaast bestaat er ook nog het kleinere Flughafen Memmingen, dat vooral door Ryanair gebruikt wordt.

Qua treinen is München ook aangesloten op het internationale treinennetwerk. Naast het München Hauptbahnhof heeft de stad nog negen andere belangrijke treinstations en nog wat kleinere treinstations. Onder meer de TGV en ICE stopt in München, waarmee de stad verbonden is met Parijs, Innsbruck, Amsterdam, Wenen, Boedapest, Zürich en Verona. Ook zijn er nachttreinen naar Rome, Venetië, Zagreb en Ljubljana. Het Zentrale Omnibusbahnhof München is een belangrijke plaats in de stad waar alle busdiensten stoppen en mensen eenvoudig kunnen overstappen. Ook is hier het aanbod aan internationale diensten gevestigd. De stad heeft daarnaast beschikking over een eigen metro en tram.

Stedenbanden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=München&oldid=683608"