Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Palestina

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Staat Palestina
دولة فلسطين

Flag of Palestine.svg Coat of arms of State of Palestine (Official).png State of Palestine (orthographic projection).svg

Hoofdstad (volgens de wet) Oost-Jeruzalem
Hoofdstad (in feite) Ramallah
Aantal inwoners 4.543.126 (2017)
Oppervlakte 737,6 km²
Regeringsvorm Republiek (niet door iedereen erkend)
President Mahmoud Abbas (sinds 2005)
Premier Rami Hamdallah
Godsdienst Islam (75%)
Jodendom (17%)
Christendom (8%)
Taal Arabisch (العَرَبِية)
Munteenheid Egyptische pond
Jordaanse dinar
Israëlische sjekel
Volkslied Biladi
Nationale feestdag 15 november
Landcode PLE

Palestina (Arabisch: فلسطين‏ / al-Filastīn, ook wel de Palestijnse Autoriteit genoemd) is een land in het Midden-Oosten, in de Levant. Palestina bestaat uit twee gebieden: de Gazastrook en de Westerlijke Jordaanover.

Palestina is in de vorige eeuw ontstaan nadat het Verenigd Koninkrijk dit gebied verliet als kolonie. In dit gebied woonden ook Joden, en steeds meer Joden uit Europa emigreerden naar de regio Palestina, ook bekend als Israël of Kanaän. Zij stichten hier de staat Israël.

Gebieden

Gazastrook

De Gazastrook heeft een oppervlakte van ongeveer 360 km². De hoofdstad van dit gebied is Gaza-stad. Het gebied grenst aan landen Israël en Egypte. Ook ligt het voor een deel aan de Middellandse Zee. Het gebied heeft een droog klimaat met zachte winters en droge, hete zomers. Het land is in het binneland vlak, aan de kust liggen er een aantal duinen. De Gaza-strook wordt compleet bestuurd door de Palestijnen.

Westerlijke Jordaanover

De Westerlijke Jordaanover is een ingesloten land (behalve een klein stukje Dode Zee) met een oppervlakte van zo'n 5628 km². De belangrijke steden van de Westerlijke Jordaanover zijn:

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Palestina&oldid=489398"