Portaal:Romeinse Oudheid: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 20: Regel 20:
 
|titel= Welkom
 
|titel= Welkom
 
|tekst=
 
|tekst=
Welkom op het Romeinse Oudheidportaal, dat onderdeel is van het [[Portaal:Oudheid|Oudheidportaal]]. Hier lees je echt alles over de Romeinse Oudheid met leerzame onderwerpen en artikelen. Vindt je de Romeinse Oudheid heel erg interessant en leuk. Neem dan is een keer een kijkje op de projectpagina. Hier zie precies welke artikelen er nog nodig zijn of uitgebreid moeten worden. Neem ook een kijkje op dit portaal en op de artikelen. Veel leesplezier!
+
Welkom op het '''Romeinse Oudheidportaal''', dat onderdeel is van het [[Portaal:Oudheid|Oudheidportaal]]. Hier lees je echt alles over de Romeinse Oudheid met leerzame onderwerpen en artikelen. Vindt je de Romeinse Oudheid heel erg interessant en leuk. Neem dan is een keer een kijkje op de projectpagina. Hier zie precies welke artikelen er nog nodig zijn of uitgebreid moeten worden. Neem ook een kijkje op dit portaal en op de artikelen. Veel leesplezier!
 
}}</div>
 
}}</div>
  

Versie van 16 mrt 2014 17:55

Portaal Romeinse Oudheid.png

Portaal
 
 
Projectpagina
 
 
Inschrijving
 
 
Gallerij
 
Welkom

Welkom op het Romeinse Oudheidportaal, dat onderdeel is van het Oudheidportaal. Hier lees je echt alles over de Romeinse Oudheid met leerzame onderwerpen en artikelen. Vindt je de Romeinse Oudheid heel erg interessant en leuk. Neem dan is een keer een kijkje op de projectpagina. Hier zie precies welke artikelen er nog nodig zijn of uitgebreid moeten worden. Neem ook een kijkje op dit portaal en op de artikelen. Veel leesplezier!

Volgende Portaal

Het volgende portaal is het Middeleeuwenportaal, over de tijd van ridders, monniken en kastelen.

Religies

De Romeinse goden lijken erg op de Griekse goden. De Romeinen hebben namelijk ook de goden over genomen. Wel kregen ze andere namen. Zeus werd bijvoorbeeld Jupiter en Poseidon werd Neptunus. In het Romeinse Rijk mocht je alleen dit geloof als geloof hebben en geen ander. Dit heet Staatsgodsdienst. In het Romeinse Rijk gingen steeds in het christendom geloven. De Christenen kregen overal de schuld van. Later werd het christendom de nieuwe staadsgodsdienst.

Politiek

In het begin was het Romeinse Rijk een republiek. Alleen de mannen met burgerrechten mochten mee stemmen. De leiders waren twee consuls. Later werd een dictator aan gewezen die maximaal 5 jaar aan de macht bleef. De bekendste dictator was Julius Caesar. Toen hij werd vermoord werd zijn zoon keizer, dit was de eerste keizer van het Romeinse Rijk. Hij heette Augustus. Daarna waren er alleen nog maar keizers.

Veroveringen

De Romeinen hebben veel gebied veroverd. Aan het begin bestond het Romeinse Rijk alleen nog uit de stad Rome met de omgeving. De Romeinen hebben delen van het Midden-Oosten, Griekenland, Oost-Europa, de Alpen, Italië, Frankrijk, Nederland, België, Duitsland en Spanje veroverd. Het Romeinse Rijk breidde ook steeds verder uit. Het Romeinse Rijk was één van de Grootste landen die ooit in Europa hebben gelegen.

Val van Het Romeinse Rijk

Omdat het Romeinse Rijk erg groot was, werd het in tweeën gedeeld. Het West-Romeinse Rijk en het Oost-Romeinse Rijk. Het West-Romeinse Rijk had Rome als hoofdstad en het Oost-Romeinse Rijk had Constantinopel als hoofdstad. Tijdens de Grote Volksverhuizing vielen verschillende volkeren het West-Romeinse Rijk binnen. Hierdoor viel het West-Romeinse Rijk. Het Oost-Romeinse Rijk ging verder met bestaan en bestond tot en met de 10de eeuw onder de nam het Byzantijnse Rijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Romeinse_Oudheid&oldid=320414"